Dunia Makanan Super ~ Perjuangan Membangun Perniagaan Kuliner yang Sihat Bermula dari Sifar

Imej dari SuperfoodWorld.com

Pengambilan makanan sememangnya merupakan perkara yang penting untuk menyokong kesihatan tubuh manusia. Oleh itu, sekiranya pengambilan makanan yang dimakan sihat, tubuh akan berpeluang untuk sihat. Dan sebaliknya jika pengambilan makanan yang dimakan mengandungi bahan-bahan yang tidak sihat dan tidak berkhasiat, tubuh juga mungkin mengalami keadaan yang tidak baik.

Dari sini perniagaan makanan sihat pasti berpotensi untuk dijalankan. Bukan hanya dalam bentuk makanan siap makan, # peluang perniagaan bahan makanan mentah juga baik. Terutama pada masa ini trend hidup sihat telah menjadi kebiasaan masyarakat. Trend gaya hidup sihat ini akhirnya menjadikan peluang perniagaan untuk bahan makanan sihat menjadi lebih hebat.

Artikel lain:  Kraukk ~ Perniagaan Kuliner Makanan Beku yang Sihat yang Menjual dengan Baik di Dunia Maya

Salah satu perniagaan yang menjalankan bidang ini adalah Super Food World. Dengan mempersembahkan bahan makanan yang sihat, Super Food World kini telah mencapai kejayaan. Lalu bagaimana perniagaan makanan Super World World yang diasaskan oleh Antonius? Berikutan kajian semula.

Produk Dunia Makanan Super

Produk makanan sihat yang disajikan oleh Super Food World sendiri berbeza-beza. Terdapat sekurang-kurangnya sekitar 150 produk makanan sihat yang ditawarkan oleh Super Food World. Antara bahan makanan yang sihat dikelaskan sebagai biji-bijian, buah kering, kacang dan herba. Chia Seed sendiri adalah salah satu produk unggulan di Dunia Makanan Super.

Benih Chia sendiri adalah biji tanaman chia hitam dan putih kecil dan mempunyai kandungan nutrisi yang paling lengkap. Salah satu nutrien dalam makanan chia adalah omega-3, omega-6, dan serat dan vitamin yang bermanfaat untuk tubuh dan menjadi sumber tenaga.

Bermula Dari Penjualan Dalam Talian

Super Food World sendiri diasaskan oleh Antonius dan rakannya pada awal 2013 dengan modal awal Rp 10 juta. Super Food World sendiri pada mulanya membuka perniagaannya dengan penjualan melalui kedai dalam talian melalui alamat www.superfoodWorld.com. Peluang besar dalam perniagaan bahan makanan sihat itu sendiri diperoleh oleh Antonius setelah dia mempunyai pengalaman sebagai pengedar makanan.

Menurut Antonius, pengguna produk makanan sihat memang bertambah. Buktinya, pengguna yang diperoleh terus berkembang sehingga pasaran merebak ke seluruh Dunia. Java sendiri masih merupakan pasaran terbesar untuk Super Food World.

Setelah beberapa tahun, Super Food World kini berkembang dari pemasaran dalam talian ke peruncitan luar talian runcit. Pembeli produk Super Food World sendiri adalah kebanyakan ibu. Oleh wanita sebelumnya, bahan makanan sihat dari Super Food World diproses menjadi produk siap dimakan atau menjadi campuran hidangan tertentu.

Mesti Banyak Belajar, Fokus dan Yakin

Untuk menjalankan perniagaan ini sehingga berjaya, Antonius menyatakan bahawa dia harus belajar dari semua perkara termasuk pengalaman yang telah dia lalui. Jadi tidak syak lagi jika dia memerlukan proses yang panjang dalam menjayakan perniagaan ini.

Pengetahuan mengenai ramuan makanan sihat dan faedahnya mesti diketahui oleh majikan kerana biasanya pengguna akan bertanya sebelum membeli ramuan anda. Antonius seterusnya menyatakan bahawa petua untuk berjaya dalam perniagaan ini adalah fokus dan keyakinan. Anda mesti yakin bahawa anda dapat menarik pembekal besar, walaupun anda harus bermula dengan pembekal runcit.

Baca juga:  Baso Tahu Saboga, Perniagaan Kuliner Bakso Raja Tauhu dari Bandung

Perhatikan Kualiti Produk dari Pembekal

Sebaik sahaja anda dapat menarik pembekal besar dari luar negara, anda mesti dapat memperhatikan kawalan kualiti terhadap produk. Kenapa? Kerana menurut pengalamannya, bahan-bahan dari luar negeri tidak bermutu, menyebabkan kerosakan pada bahan tersebut dan tentunya kerugian kerana barang tidak dapat dikembalikan.

Kemudian pengusaha yang telah berinteraksi dengan pembekal luar negara diharapkan oleh Antonius untuk menetapkan serangkaian syarat yang ketat dengan perjanjian tertentu yang saling menguntungkan bagi kedua-dua pihak. Selain memperketat syarat, perkara lain yang tidak boleh dilupakan oleh ahli perniagaan yang sihat adalah memberi perhatian kepada penyimpanan produk.

Oleh itu pengusaha mesti selalu mengikuti prosedur penyimpanan seperti yang dinyatakan dalam setiap produk. Sekiranya disyorkan penyimpanan dalam keadaan sejuk, maka anda juga harus menyimpannya di dalam peti sejuk. Jangan lupa juga pembungkusan produk yang bagus. Pastikan pembungkusan bahan makanan anda betul-betul ketat sehingga barang tidak berubah kualiti sehingga sampai ke tangan pengguna.

Artikel Berkaitan