10+ Perniagaan yang Menjual Setiap Hari di Pasaran dan Boleh Dilakukan oleh Sesiapa sahaja

Perniagaan yang Menjual Setiap HariImej melalui BrightSide

Perniagaan apa yang menjual setiap hari dan boleh terus mendapat keuntungan? Soalan ini mesti terlintas di fikiran anda sekarang. Benarkah ada perniagaan yang boleh menjual dan mendapat keuntungan secara berterusan?

Jawapan untuk soalan anda adalah "YA", memang ada perniagaan yang terus dijual. Namun, selain perniagaan terlaris di pasaran, perniagaan yang dijalankan juga mesti diproyeksikan untuk jangka panjang dan dapat dikembangkan.

Bagi anda yang sedang mencari idea perniagaan yang menjual setiap hari, tidak ada salahnya mencuba beberapa peluang perniagaan yang akan dibincangkan dalam artikel ini.

Jenis Perniagaan Yang Menjual Setiap Hari

Berdasarkan medium, perniagaan dapat dibahagikan kepada dua, iaitu perniagaan luar talian dan perniagaan dalam talian. Sekiranya ditanya perniagaan apa yang paling laris, sama ada perniagaan dalam talian atau perniagaan luar talian, jawapannya adalah sama. Perniagaan dalam talian dan luar talian sama menguntungkan dan selalu ada banyak minat bergantung pada apa yang dijual, siapa pengguna sasaran, dan cara terbaik untuk menjualnya.

Berikut adalah beberapa jenis perniagaan yang dijual di pasaran Dunia:

Perniagaan dalam talian semestinya diminati

Beruntung bagi anda yang berada di era digital seperti sekarang. Peluang untuk membuka perniagaan dalam talian sangat terbuka dan boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Terdapat begitu banyak jenis perniagaan dalam talian, walaupun disebutkan satu persatu maka anda sendiri akan keliru.

Ok, anda tidak perlu keliru memilih perniagaan internet yang laris di pasaran. Saya akan menyebut beberapa daripadanya:

1. Perniagaan Dropship

Bagi anda yang baru dalam perniagaan internet, mungkin Perniagaan Dropship terdengar pelik. Perniagaan Dropship adalah perniagaan menjual produk orang lain tanpa perlu menyediakan stok barang terlebih dahulu dan tidak perlu bersusah payah memikirkan proses penghantarannya kepada pengguna.

Tugas utama pengusaha dropship adalah memasarkan barang yang dijual dan berkomunikasi dengan pengguna dan pembekal. Anda boleh memanfaatkan perbezaan harga kerana biasanya harga pembekal lebih murah.

 • Kelebihan : Anda tidak perlu mempunyai modal yang besar untuk memulakannya kerana anda tidak perlu membeli stok barang terlebih dahulu dan anda tidak perlu menyiapkan tempat untuk menyimpan barang. Di samping itu, proses penghantaran barang dilakukan oleh pembekal sehingga tidak perlu repot memikirkan mengenai pembungkusan dan penghantaran .
 • Kelemahan : kerana sebagai perantara antara pengguna dan pembekal, dropshipper sering terbeban dalam hal berkomunikasi dengan kedua-dua pihak. Oleh itu, apabila anda bertemu dengan pengguna yang cerewet, bersiaplah untuk menghadapinya, terutamanya jika pembekal anda tidak responsif.

Baca kisah salah seorang ahli perniagaan Dropship yang berjaya, yang namanya Aaron Blenda .

2. Menjadi Penjual Semula

Ramai orang berpendapat bahawa perniagaan penjual semula dan dropship adalah sama, tetapi sebenarnya mereka berbeza. Dengan menjadi penjual semula, anda mesti membeli sejumlah barang untuk dijual lagi, dan anda harus menyediakan tempat untuk menyimpan stok barang-barang ini.

Salah satu kelebihan menjadi penjual semula adalah kita dapat mengawal jumlah barang yang akan dijual dan mengelakkan risiko kehabisan stok pada pembekal. Tetapi, sudah tentu anda juga memerlukan lebih banyak modal kerana anda membeli stok barang dari pembekal.

Beberapa jenis produk yang dijual setiap hari di internet melalui perniagaan dropship dan penjual semula termasuk:

 • Produk dan aksesori elektronik (telefon pintar, tab, komputer / komputer riba, kamera digital, drone, dll.)
 • Produk fesyen (jubah, jilbab, pakaian kerja, pakaian kanak-kanak, dll.)
 • Produk kecantikan (solekan, pemutihan kulit, ubat jerawat, penjagaan rambut, dll.)
 • Produk herba (kesihatan, kecantikan dan kecergasan herba)

Baca juga:  8 item terlaris dalam talian di dunia hari ini

3. Menjual perkhidmatan dan kepakaran

Sekiranya anda mempunyai kepakaran dalam bidang tertentu dan ingin menjualnya secara dalam talian, maka anda berada di era yang tepat. Sekarang anda berada di era internet pelbagai perkara , di mana pelbagai perkara dapat dilakukan dalam talian, termasuk menjual perkhidmatan dan kepakaran anda.

Sebenarnya ini bukan perkara baru, tetapi mungkin anda masih tidak menyedarinya. Lihatlah, sekarang terdapat banyak orang yang menjual perkhidmatan dan kepakaran mereka dalam talian. Kita bahkan boleh menjual kemahiran ini kepada orang lain di luar negara tanpa perlu pergi ke luar negara, CADAS.

Beberapa jenis kepakaran yang dapat 'metamorfosis' menjadi perniagaan terlaris setiap hari termasuk:

 • Kepakaran dalam bidang pembuatan laman web (pembangun web)
 • Kepakaran dalam pembuatan aplikasi (pembangun iOS / Android)
 • Kepakaran dalam reka bentuk grafik (reka bentuk grafik)
 • Kepakaran dalam pemasaran dalam talian (SEO, Google Adwords, FB Marketing, dll.)
 • Kemahiran menulis artikel (penulis kandungan)

4. Menjadi YouTuber

Mengapa, menjadi YouTuber perniagaan yang laris setiap hari? Jadi, jenis YouTuber apa yang dijual? Mungkin anda berfikir bahawa menjual hanya berkaitan dengan pertukaran barang dan wang, tidak selalu seperti rakan itu.

Dengan menjadi YouTuber anda sebenarnya juga menjual sesuatu yang anda tahu, iaitu menjual kandungan video anda sehingga dapat ditonton secara percuma oleh orang lain.

Adakah anda menjual kog secara percuma? Memang ya, penonton video anda tidak perlu membayar, tetapi mereka akan melihat / mengklik iklan di video tersebut dan dari iklan YouTuber akan mendapat wang tunai.

Menjadi YouTuber telah menjadi salah satu model perniagaan yang menjanjikan hari ini, terutamanya kerana pengguna YouTube sangat banyak dan terus meningkat. Oleh itu, jika anda mempunyai hobi membuat video yang unik dan keren, lebih baik menjadi YouTuber.

Baca juga: Cara Menjana Wang dari YouTube

5. Menjadi Blogger Profesional

Sama seperti YouTuber, blogger menjual artikel atau penulisan yang berguna untuk dibaca oleh orang lain secara percuma. Pendapatan seorang blogger berasal dari iklan yang muncul di blog mereka. Semakin banyak pengunjung blog, semakin besar potensi keuntungan aktiviti blog.

Menjadi blogger profesional termasuk dalam kategori perniagaan yang laris setiap hari kerana pengguna internet terus meningkat setiap tahun. Pengguna internet mencari pelbagai maklumat melalui Google sebagai sumber rujukan penyelesaian masalah mereka. Dan apabila blog anda memberikan maklumat berguna kepada orang lain di internet, maka pengunjung blog anda akan terus bertambah, begitu juga dengan pendapatan anda.

Menjadi blogger bukanlah sesuatu yang mudah, terutamanya jika anda seorang pemula dan baru bermula. Namun, semua perkara besar bermula dari perkara kecil. Walaupun anda belum menjadi blogger profesional, dengan terus mengasah kemahiran anda dan terus belajar, suatu hari anda akan menjadi blogger yang diketahui oleh banyak orang, dan tentu saja mempunyai pendapatan dari aktiviti blogging.

Pendapatan blogger biasanya berasal dari:

 • Iklan PPC (Google Adsense, Adnow, dll.)
 • Iklan bebas (iklan dari pengiklan yang menghubungi langsung blogger)
 • Menjual produk anda sendiri melalui blog (ebook, perisian, blog tema, dll.)
 • Menjual produk gabungan melalui blog
 • Tulis artikel ulasan berbayar untuk syarikat
 • Dan lain lain

Baca juga:  Cara Menjana Wang dari Blog

Perniagaan luar talian tidak akan rugi

Ok, mungkin anda tidak berminat dengan perniagaan dalam talian. Bukan kerana anda gemar atau seumpamanya, tetapi anda adalah orang yang lebih suka berniaga di dunia nyata, itu baik.

Perniagaan luar talian bukan hanya untuk dipasarkan secara dalam talian kerana pada dasarnya banyak pengguna yang lebih suka datang terus ke lokasi penjualan daripada melayari internet. Lalu, apakah perniagaan yang menjual setiap hari di dunia luar talian? Berikut adalah beberapa senarai:

1. Perniagaan Makanan dan Minuman

Fakta bahawa makanan adalah keperluan utama manusia adalah sebab utama mengapa perniagaan kuliner adalah perniagaan yang laris setiap hari dan menjanjikan sepanjang masa. Terdapat banyak jenis masakan yang boleh dijual. Tetapi, tentu anda juga harus dapat memilih dan memilih jenis perniagaan kuliner yang sesuai dengan keadaan semasa anda.

Sebelum memulakan, tanyakan pada diri anda dan orang lain, jenis masakan apa yang paling sesuai dijual di tempat anda. Adakah makanan utama atau makanan ringan, adakah anda membuka restoran atau troli / warung?

Ini penting, kerana perniagaan kuliner yang berjaya adalah perniagaan kuliner yang menyediakan makanan yang diperlukan oleh pengguna. Selain itu, faktor modal juga harus dipertimbangkan kerana membuka perniagaan di sebuah kedai pasti lebih mahal daripada membuka perniagaan dengan gerai kereta / khemah. Pertimbangkan juga sama ada membina jenama anda sendiri atau membeli perniagaan francais .

Baca juga: 10+ Makanan ringan Jenis Makanan Kuliner yang paling laris

2. Buka Perniagaan Kedai Kopi

Kedai kopi atau apa yang lebih kita kenal dengan istilah warkop bukanlah perkara baru dalam masyarakat dunia. Harga kopi itu murah tanpa menjejaskan kualiti rasanya, sangat berminat dengan peminum kopi dari semua lapisan masyarakat.

Pada amnya, warkop beroperasi di tepi jalan atau di kawasan kampung yang cukup sesak. Konsep warkop ini sebenarnya sangat mudah, malah boleh beroperasi di depan rumah anda jika cukup strategik. Buka kedai kopi kecil tanpa modal Rp. 500.000, - Anda sebenarnya dapat membuka kedai kopi.

Perniagaan kedai kopi biasanya dilengkapi dengan makanan ringan lain, seperti pisang goreng, roti bakar, bubur kacang hijau, dan lain-lain. Sekiranya anda mempunyai modal yang mencukupi dan lokasi yang cukup baik, mengapa tidak mencuba perniagaan yang menjual setiap hari dan menguntungkan seperti kedai kopi ini.

Baca juga: Jangan Meremehkan Perniagaan Kedai Kopi

 3. Menjual kuih dan roti

Adakah anda percaya bahawa perniagaan menjual kuih dan roti adalah perniagaan yang menjual setiap hari dan akan sentiasa ada sepanjang masa? Pasti mempercayainya, terutama di dunia di mana orang-orang sedang makan. Walaupun terdapat pengusaha kek dan roti yang tidak terkira banyaknya di Dunia, mereka semua selalu mendapat pembeli dan pelanggan yang setia.

Sekiranya anda kekurangan modal, anda boleh menjual kuih-muih dan roti dengan cara yang sedikit berbeza, misalnya dengan pesanan yang belum selesai atau hanya membuat pesanan. Dengan kata lain, pesanan dibuat jika pengguna telah membayar di muka, ini hanya pilihan.

Kunci kejayaan dalam menjalankan perniagaan kek dan roti adalah keunikannya. Selain mencari rasa yang baik, pengguna mesti mencari sesuatu yang berbeza. Salah satu contoh perniagaan kek dan roti yang unik adalah roti buaya, walaupun mungkin roti lain terasa lebih enak, tetapi bentuk roti membuat orang ingin membelinya.

4. Perniagaan Tukang Cukur

Perniagaan yang menjual setiap hari pada hari berikutnya adalah perniagaan kedai gunting rambut. Pertumbuhan perniagaan ini cukup mencolok di beberapa bandar utama di Dunia, misalnya di Jakarta.

Kelebihan perniagaan kedai gunting rambut ini adalah pelanggan sasarannya yang mensasarkan lelaki metroseksual di kawasan bandar. Jika dahulu lelaki harus pergi ke salon untuk memotong rambut, sekarang mereka boleh memotong rambut di kedai gunting rambut dengan harga yang sangat berpatutan.

Perniagaan ini telah dijalankan dengan cara yang sangat profesional di Dunia. Malah untuk menjadi penata rambut mesti belajar dan mempunyai sijil terlebih dahulu. Salah satu sekolah untuk tukang gunting rambut dan penata rambut adalah Blackbox Barber Academy .

Selain kedai gunting rambut, perniagaan serupa yang boleh anda pertimbangkan adalah perniagaan salun kanak-kanak . Perniagaan ini sangat sesuai untuk anda yang mempunyai modal yang besar dan ingin memiliki perniagaan yang menjanjikan dan jangka panjang.

Baca juga: 10+ Peluang Perniagaan yang Menjanjikan dengan Modal Kecil

Sekarang, dari penjelasan ringkas di atas tentu anda sekarang mempunyai idea mengenai perniagaan apa yang ingin anda jalankan. Anda juga perlu memahami bahawa perniagaan yang menjual setiap hari bukanlah perniagaan cepat kaya, kerana pada dasarnya semua jenis perniagaan memerlukan proses. Jalankan perniagaan anda dengan penuh semangat. Semoga berjaya.

Artikel Berkaitan