KliknKlin ~ Menawarkan Perkhidmatan Dobi Dalam Talian Profesional dengan Kemudahan di Tangan

Klik KlikGambar KliknKlin.co

Siapa yang tidak mahu pakaian mereka sentiasa bersih dan kemas sepanjang masa. Kerana kebersihan dan kemas pakaian yang dipakai tentunya akan meningkatkan keyakinan si pemakai. Malangnya, dengan tergesa-gesa yang sangat tinggi setiap hari kita sering tidak mempunyai masa untuk membersihkan pakaian kotor kita. Sebenarnya ini masih boleh diatasi dengan menggunakan perkhidmatan dobi.

Tetapi dengan tahap aktiviti dan kesibukan yang lebih tinggi, banyak orang hari ini tidak mempunyai masa untuk pergi ke dobi untuk menggunakan perkhidmatan dobi kotor mereka. Maklum pada masa ini masih banyak perkhidmatan dobi yang masih memerlukan pengguna datang ke tempat mereka untuk dilayan.

Sekiranya anda adalah salah satu daripada orang-orang yang juga tidak mempunyai masa untuk pergi ke dobi kerana aktiviti yang tinggi, anda tidak perlu risau lagi kerana sekarang terdapat perkhidmatan dobi yang akan membantu anda membersihkan dan menjemur pakaian anda dengan cara yang lebih mudah, cepat dan lebih praktikal.

Bagaimana untuk? Dengan KliknKlin anda akan dapat merealisasikan impian anda untuk memiliki pakaian yang bersih dan kemas sepanjang masa dengan mudah dan praktikal. Lalu apa sebenarnya kisah perkhidmatan dan perniagaan KliknKlin yang diasaskan oleh Raka Destama? Berikutan kajian semula.

Artikel lain: 9+ Petua untuk Menjalankan Perniagaan Dobi yang Berjaya

Kelahiran KliknKLin

KliknKlin diasaskan oleh usahawan Raka Destama yang kini berkhidmat sebagai CEO dan juga dibantu oleh Erza Radifan dan Irfan Fadhila sebagai CTO dan CIO. Permintaan tinggi dari pelanggan dobi untuk perkhidmatan ulang-alik adalah latar belakang Raka untuk menubuhkan #startup ini.

Asas ini diperkuatkan lagi oleh hasil penyelidikan yang dilakukan oleh Raka terhadap hampir keseluruhan perniagaan dobi dengan menunjukkan fakta bahawa mereka mengalami halangan yang sama untuk memenuhi permintaan pelanggan mereka dalam perkhidmatan ulang-alik dobi.

Pemilik dobi nampaknya tidak mempunyai lebih banyak kakitangan daripada sumber manusia yang ada untuk memenuhi permintaan perkhidmatan. Dari sini, Raka menjadi lebih yakin untuk mewujudkan KliknKlin untuk dapat memenuhi permintaan dari pasaran.

Hadirkan KliknKlin dengan Perkhidmatan Profesional

Kliknklin sendiri adalah perniagaan dobi dalam talian yang menghubungkan pengguna perkhidmatan dobi dengan pemilik perniagaan dobi UKM yang disebut rakan Kliknklin. Dengan aplikasi yang ada, pengguna dapat menggunakan perkhidmatan permulaan ini dengan mudah di tangan telefon pintar.

Saat ini, KliknKlin sendiri telah memilih puluhan rakan dobi di Jakarta yang telah melalui proses pengesahan yang ketat. Proses pengesahan ini dilakukan tentunya untuk menjaga kualiti cucian dan profesionalisme. Dari segi perkhidmatan, permulaan ini sendiri telah melayani perkhidmatan dobi kilo, tetapi dalam masa terdekat KliknKlin juga akan menyediakan unit perkhidmatan dobi yang akan menyediakan perkhidmatan untuk mencuci pakaian, permaidani, beg, boneka hingga topi keledar. Menurut Raka, ini dilakukan agar perniagaannya lebih memuaskan bagi pengguna perkhidmatan dobi.

Sistem Kerja KliknKlin

Cara kerjanya KliknKlin itu sendiri sebenarnya tidak jauh berbeza dengan sistem pesanan perkhidmatan dalam talian yang lain. Untuk mendapatkan perkhidmatan dobi dari perkhidmatan ini, pengguna diminta untuk membuat pesanan dari aplikasi KliknKlin pada telefon pintar.

Dalam aplikasi ini pengguna diminta mengisi beberapa data seperti alamat, waktu dan data lain. Setelah membuat pesanan melalui aplikasi, pegawai permulaan ini akan datang ke alamat anda untuk mengambil pesanan dobi. Pesanan yang dipesan oleh pengguna kemudian akan diambil oleh pegawai KliknKlin ke lokasi rakan kongsi terdekat.

Baca juga:  PANGGILAN AC ~ Inovasi Perkhidmatan Perkhidmatan AC Berdasarkan Aplikasi Mudah Alih

Setelah pesanan dibuat, pegawai atau kurier akan kembali kepada pelanggan untuk menghantar hasil pesanan. Pesanan dobi itu sendiri selain dilakukan melalui aplikasi, juga boleh dilakukan melalui laman web.

Membantu Pengguna Perkhidmatan dan Pemilik Perniagaan Dobi

Kerana KliknKlin adalah perniagaan perkhidmatan yang menghubungkan pengguna perkhidmatan dobi dengan pemilik perniagaan dobi, permulaan ini akan menguntungkan kedua-dua pihak. Dari pengguna perkhidmatan itu sendiri mereka akan mendapat jalan keluar dari masalah keperluan untuk mendapatkan pakaian yang bersih dengan mudah sedangkan pemilik perniagaan dobi tentunya akan mendapat lebih banyak pesanan sehingga perolehan perniagaan juga akan meningkat.

Artikel Berkaitan