Mengesan 5 Fakta Menarik yang Perlu Anda Ketahui Di Sebalik Kekayaan Donald Trump

Kekayaan Donald TrumpImej dari Politico.com

Nama yang satu ini mungkin sudah tidak asing lagi di telinga kita. Ya, dia adalah Donald Trump sekarang telah menjadi perhatian dan perbualan hangat, lebih-lebih lagi setelah dia mengusulkan dirinya sebagai salah satu calon Presiden Amerika Syarikat untuk periode tahun yang akan datang. Donald Trump sendiri adalah seorang ahli perniagaan yang telah mencapai kejayaan dan kekayaan dari harta # perniagaan yang diusahakannya, dan tentunya bukan sedikit aset kekayaan Donald Trump yang telah diperolehnya ketika ini.

Donald Trump sendiri baru-baru ini dalam kempen yang dilakukannya membuat sensasi, dengan meminta warga Amerika Syarikat untuk memboikot produk yang dikeluarkan oleh #Apple.

Berkaitan dengan kekacauan yang berlaku antara Apple dan juga FBI , mengenai masalah membuka akses kepada penyulitan pada peranti iPhone 5c milik pelaku penembakan di San Bernandino, Amerika Syarikat yang telah membunuh sekurang-kurangnya 14 orang yang terbunuh. Kerana di sisi lain Apple bertekad untuk tidak membuka akses kepada pelaku penggambaran iPhone, dengan alasan akan membahayakan pengguna peranti Apple yang lain.

Artikel lain:  Ingin Berjaya Menjalankan Strategi Penjenamaan? Petua berikut dari Donald Trump dapat membantu

Sekali lagi berkaitan dengan timbunan kekayaan yang diperoleh Trump, berikut adalah 5 fakta menarik di sebalik kekayaan Donald Trump seperti yang dilaporkan oleh halaman Profitconfidential.com.

1.  Donald Trump Aset Aset Mencapai Rp 37,6 Trilion

Pada tahun 2015, majalah Forbes melaporkan bahawa aset kekayaan yang dimiliki oleh orang nombor satu di Amerika Syarikat, iaitu Donald Trump, mencapai USD 4 miliar atau setara dengan Rp 51,9 triliun. Tetapi dianggarkan aset kekayaan yang dimiliki oleh Donald Trump turun naik dari tahun ke tahun.

Bloomberg Billionaire Index, melaporkan bahawa aset aset Donald Trump pada tahun 2015 sahaja, hanya mencapai USD 2.9 bilion, atau jika bernilai setara dengan Rp 37.6 triliun.

2.  Menduduki kedudukan ke-121 orang terkaya di Amerika Syarikat

Senarai terbaru yang diterbitkan oleh majalah Forbes mengatakan bahawa Donald Trump telah berjaya menduduki ranking 121 orang terkaya di Amerika Syarikat, di bawah cucu pengasas Wal-Mart, Ann Walton Kroenke.

Kedudukan tiga teratas diduduki oleh, pemimpin pertama syarikat teknologi terbesar nombor satu di dunia, iaitu Bill Gates, yang kedua diduduki oleh Warren Buffett dari ahli perniagaan AS, dan untuk kedudukan ketiga dihuni oleh CEO Oracle Corporation, Larry Ellison.

3.  Calon Presiden Amerika Syarikat yang Terkaya

Sejarah menunjukkan bahawa setakat ini tidak ada calon presiden AS yang memiliki lebih banyak kekayaan, tetapi kenyataannya tidak berlaku bagi lelaki berusia 69 tahun ini, Donald Trump adalah calon terkaya untuk presiden Amerika Syarikat yang pernah ada. Untuk tempat kedua diduduki oleh Hillary Clinton dengan kekayaan USD 45 juta, dan di tempat ketiga adalah Jeb Bush dengan USD 22 juta.

4.  Mempunyai Inspirasi dari Bapa untuk Bekerja di Harta Tanah

Donald Trump dilahirkan pada 14 Jun 1946 di Queens, New York, Amerika Syarikat. Sebagai anak bapanya bernama Fred Trump, yang merupakan pakar pengembangan dan pemasaran di Real Estate, New York. Trump juga mempunyai tiga beradik yang terdiri daripada seorang lelaki dan dua wanita. Kakak tertua adalah Mary Anne Trump Barry, yang merupakan hakim persekutuan di AS.

Tingkah laku ayahnya dalam bidang harta tanah, yang memberi inspirasi kepadanya untuk dapat memasuki dunia perniagaan harta tanah. Hingga kini dia merasakan kejayaan dari hasil kerjanya sebagai pengusaha harta tanah.

Baca juga:  Petua untuk Rundingan Perniagaan yang Berjaya Dari Ivanka Trump

5.  Selain Kekayaan Juga Mempunyai Aset di Bursa Saham

Selain mendapat hasil dari perniagaan harta tanah yang dijalankannya, ternyata Trump juga memiliki aset berharga lain di pasaran saham. Suruhanjaya Pilihan Raya Persekutuan adalah tempat untuk melabur dalam saham, menunjukkan bahawa, Donald Trump mempunyai aset sebanyak USD 33,4 Juta atau jika dikhaskan untuk setara dengan Rp 433,7 triliun.

Saham yang dimiliki oleh Donald Trump tersebar di beberapa bank utama di Amerika Syarikat seperti JP Morgan, Deutsche Bank dan Barclays Oppenheimer. Jadi tidak salah jika dengan kekayaannya dapat berkuasa di Amerika Syarikat.

Artikel Berkaitan