Khoirul Anwar ~ Saintis Dunia, Pemegang Paten Teknologi Isyarat 4G

Khoirul AnwarImej dari Viva.co.id

Teknologi 4G, atau yang sekarang kita kenal sebagai 4G LTE, kini mengalami perkembangan pesat, terutama di Dunia. Sekiranya kita melihat lebih jauh, kelajuan #internet lebih baik diberikan oleh isyarat 4G LTE, jika dibandingkan dengan pendahulunya yang telah hadir di tengah kita, seperti HSUPA, HSDPA, dan 3G.

Namun, jika anda menyiasat lagi, tahukah anda bahawa perkembangan teknologi 4G LTE tidak dapat dipisahkan dari peranan seorang penyelidik dan saintis dari Dunia, iaitu Khoirul Anwar, dari kota Kediri, yang telah mengembangkan teknologi 4G LTE yang ia temukan. Lebih berkuasa telah diberikan paten untuk penciptaan teknologi dari Jepun dan Amerika Syarikat.

Gambaran keseluruhan Penciptaan Teknologi 4G LTE

Seperti yang dilaporkan oleh halaman Japan Advance Institute of Science and Technology, pada hari Selasa (8/3/2016), #teknologi yang ditemui dan dikembangkan oleh Khoirul berasal dari proyek akhir disertasi S2nya, yang berjudul "Pengurangan Daya Puncak untuk Sistem Multicarrier dalam Komunikasi Satelit dan Radio ".

Teknologi penemuan kemudian diadopsi ke dalam standard International Telecommunications Union-Recomendation (ITU-R) S1817 dan S2173, iaitu "Teknik Penghantaran Berasaskan Pembawa Berbilang Pembawa untuk Sistem Satelit". Konsep yang dikandung, dilahirkan dari seorang lelaki yang juga belajar di salah satu universiti terbaik di dunia, Institut Teknologi Bandung (ITB), kemudian dijadikan asas bagi Single Access Carrier Frequency Division Multiple Access (SC-FDMA) untuk teknologi 4G LTE dan telah dapat mengurangkan daya puncak.

Artikel lain:  Yogi Ahmad Erlangga ~ Selesaikan Rumusan yang rumit, Saintis Dunia Ini Tidak Akan Mematenkan Penemuannya

Paten yang dimilikinya boleh digunakan untuk teknologi komunikasi yang menghantar menggunakan dua jenis FFT / IFFT. Selain itu, penyelidikan yang dilakukan oleh Khoirul Anwar kebanyakannya membincangkan sains teori maklumat rangkaian, pengkodan kerosakan, pengekodan untuk rangkaian super padat, pengekodan berulang, dan persidangan dalam bidang komunikasi tanpa wayar (tanpa media kabel).

Untuk beberapa hasil penulisannya, Khoirul juga berjaya mendapat pelbagai anugerah berprestij termasuk Anugerah Kertas Pelajar Terbaik dari The IEEE Radio and Wireless Symposium 2006 (RWS'06) California-USA, Best Paper of Worldn Student Association Conference Kyoto-Japan 2007, dan juga Anugerah Ahmad Bakrie 2014.

Kerjaya Khoirul Anwar

Lelaki yang dulu disebut Khoirul, lahir dari keluarga kecil sederhana di kota Kediri, Jawa Timur, dari pasangan yang sudah berkahwin, Siti Patmi dan Sudjiarto. Beliau lulus dari Sekolah Menengah Negeri 2 Kediri, dan melanjutkan pelajaran di jurusan Kejuruteraan Elektrik di Institut Teknologi Bandung pada tahun 1996.

Setelah menamatkan pengajian di ITB pada tahun 2000, dia diberi penghargaan dengan gelaran "Cum Laude" dan juga mendapat penghargaan sebagai salah satu graduan terbaik. Langkah selanjutnya yang diambilnya adalah menerima tawaran program biasiswa dari jenama elektronik terkenal, Panasonic, untuk melanjutkan pendidikannya ke peringkat sarjana di Jepun dalam bidang Komunikasi Tanpa Wayar yang sama, dan telah lulus pada tahun 2005.

Jangan berhenti di situ Khoirul juga melanjutkan pelajaran ke peringkat kedoktoran, dan memperoleh gelar doktor dari Sekolah Siswazah Sains Maklumat, Institut Sains dan Teknologi Nara, dan juga diselesaikan pada tahun 2008.

Baca juga:  Dr. Warsito P. Taruno ~ Penemu Peranti Terapi Kanser yang dihargai oleh Pakar Perubatan Dunia

Hingga kini teknologi penemuannya, telah membawa perubahan besar bukan sahaja di Dunia tetapi di seluruh pelosok dunia telah dapat menggunakannya. Sesungguhnya kita sebagai manusia diharuskan untuk mencari ilmu sebanyak mungkin, ada pepatah lama yang mengatakan "Carilah Pengetahuan Hingga ke China", yang memiliki arti untuk mencari ilmu yang tidak dibatasi oleh ruang dan waktu, jika memerlukan dan peluang tidak ada menyakitkan untuk kita gunakan.

Cita-cita dan impian dapat direalisasikan sekiranya kita sanggup berkorban lebih banyak dalam mencapainya. Tidak mustahil untuk mencapai semua itu tanpa disertai dengan semangat dan juga tindakan sebenar.

Artikel Berkaitan