5 Pertimbangan Sebelum Memohon Kad Kredit Tambahan

Memohon Kad Kredit Tambahan

Bercakap mengenai kad kredit, ada sebilangan orang yang masih berusaha untuk mendapatkan permohonan mereka diterima, ada juga beberapa orang yang sudah tetapi tanpa henti ditawarkan promosi kad kredit tambahan oleh bank. Bermula dari promosi terpikat, ganjaran, kadar faedah rendah, gadai janji ringan, hingga had kredit yang lebih besar.

Selain menjadi gaya hidup, menggunakan kad kredit cukup ketagihan. Di satu pihak, memiliki kad kredit sememangnya menguntungkan dan lebih praktikal dalam membayar sebarang bil. Tetapi jangan lupa, sebaliknya, beban hutang dan beban hidup pastinya meningkat.

Adakah anda salah satu yang tergoda dengan tawaran kad tambahan? Atau ada niat untuk menyerahkan kad tambahan untuk ahli keluarga atau saudara? Sekiranya demikian, jangan terburu-buru dalam membuat keputusan. Pertimbangkan 5 perkara berikut terlebih dahulu supaya anda tidak menyesal kemudian.

1. Objektif dan Keperluan

Kad kredit tambahan sebenarnya merupakan turunan atau anak dari kad pertama yang sudah dimiliki oleh pemegang kad. Baki atau siling mengikut kad kredit utama, contohnya kad utama mempunyai had IDR 10 juta, maka kad tambahan akan dapat menggunakan jumlah yang sama dengan IDR 10 juta.

Persoalannya, siapa yang akan memegang kad tambahan ini nanti? Sekiranya ahli keluarga, seperti anak kecil, anda harus memastikan bahawa anak anda benar-benar memerlukan dan dapat memikul tanggungjawab sepenuhnya.

Beberapa bank juga mempunyai peraturan yang ketat mengenai pemegang kad tambahan. Biasanya peraturan merangkumi had umur minimum bagi sesiapa sahaja yang boleh dan mungkin tidak diberi kad tambahan. Terdapat bank yang membenarkan saudara-mara atau rakan-rakan di luar keluarga nuklear memegang kad tambahan dari pemilik utama, ada yang tidak dibenarkan, hanya ahli keluarga nuklear sahaja.

Pihak yang bertanggungjawab untuk bil kad tambahan adalah pemegang kad kredit utama. Sekiranya anda berhasrat untuk menambah rakan sebagai senarai pemegang kad tambahan ke kad kredit utama anda, anda harus memikirkan risikonya dengan teliti.

2. Jumlah Had Kredit

Sekiranya terdapat daya tarikan untuk menambahkan had kredit ke kad kredit tambahan, anda harus mengesahkan semula kebenarannya. Kerana, konsep asas kad tambahan adalah berkongsi had dengan kad kredit utama. Maksudnya, satu had dikongsi untuk dua kad.

Sebagai contoh, kad kredit utama mempunyai had 10 juta dan telah digunakan sebanyak Rp 4 juta, maka kartu tambahan hanya dapat menggunakan hingga Rp 6 juta. Untuk mengelakkan had berlebihan, perlu ada penyelarasan dan pemeriksaan berkala dari pemegang kad utama dan pemegang kad kredit tambahan. Jangan biarkan bablas digunakan.

3. Kadar Faedah dan Bayaran Tahunan

Dengan memohon kad kredit tambahan, anda bersetuju untuk membayar yuran tahunan untuk 2 kad sekaligus. Sudah tentu ini akan menjadi beban baru yang mesti anda tanggung. Oleh itu, adalah mustahak untuk memastikan bahawa yuran tahunan kad tambahan sesuai dengan kemudahan dan kemudahan yang boleh diperoleh, misalnya 0% ansuran atau promo pada peniaga tertentu.

Bagaimana dengan kadar faedah? Anda boleh berunding dengan bank supaya anda mendapat kadar faedah yang lebih rendah untuk kad tambahan. Biasanya bank akan memberikan harga khas untuk jangka masa tertentu. Dengan cara itu, beban anda tidak terlalu berat.

4. Keupayaan Kewangan

Perkara yang paling penting mengenai masalah kad kredit adalah kemampuan anda membayar bil bulanan. Sekiranya pemegang kad tambahan adalah ahli keluarga yang tidak produktif, anda mesti memastikan bahawa keadaan kewangan anda mencukupi untuk membayar bil dan kos dua kad pada masa yang sama.

Sementara itu, jika pemegang kad berumur produktif dan mempunyai pendapatan, seperti anak atau teman, anda harus membuat perjanjian mengenai pembayaran, mulai dari peratusan pembayaran, tarikh akhir pembayaran, hingga akibat terlambat. Ini dilakukan agar anda tidak terbeban dan berhutang di kemudian hari.

5. Penyelesaian Lain Selain Kad Kredit Tambahan

Sekiranya terdapat kemudahan kredit tanpa kad kredit yang tidak mengenakan yuran tahunan, dp atau yuran pentadbir, seperti Kredivo, mengapa perlu menambahkan kad kredit tambahan?

Kredivo boleh menjadi jalan keluar bagi anda yang masih kesal kerana memohon kad kredit tambahan. Namun, tentu sekali kembali kepada matlamat anda. Sekiranya tujuannya adalah membuat kad tambahan supaya anak atau isteri anda dapat membeli ansuran di pedagang dalam talian, tidak perlu bersusah payah menambahkan kad tambahan. Anda boleh mula mendaftar untuk akaun Kredivo sekarang.

Kredivo adalah penyelesaian kredit segera yang dapat memberi anda kemudahan untuk membeli barang apa pun dengan ansuran 3, 6, dan 12 bulan dengan faedah rendah, hanya 2.95%. Sudah tentu, tanpa memerlukan dp, yuran tahunan, atau kos pentadbir. Kredivo juga mempunyai pilihan untuk "Bayar dalam 30 hari" bagi anda yang tidak lama ingin membayar secara ansuran. Tanpa minat alias 0%!

Bagi anda yang merupakan warganegara Indonesia dengan usia minimum 18 tahun, pendapatan minimum Rp 3 juta per bulan, dan berkedudukan di Jakarta Besar, Bandung, Semarang, Surabaya, Palembang, Denpasar, atau Medan, Anda telah memenuhi kriteria untuk dapat mendaftarkan akun Kredivo. Jangan risau, semua data dan transaksi peribadi anda dijamin keselamatan. Kredivo juga telah bekerjasama dengan lebih dari 150 pedagang dalam talian terkenal di Dunia seperti Tokopedia, Bukalapak, Lazada, Blibli, JD.id, dan Shopee.

Artikel Berkaitan