Kenali Blog Perubatan, aspek dan kegunaannya

blog perubatanImej dari Womenshealthmag.com

Blog yang telah menjadi sebahagian daripada media berasaskan rangkaian #internet kini banyak digunakan oleh netizen. Terutama sekarang bahawa kelebihan blog bukan hanya menyebarkan maklumat, tetapi dengan usaha disiplin dan pengewangan, maka seorang blogger dapat memperoleh pendapatan dari blognya.

Dengan kelebihan ini, sudah tentu blog lebih menarik untuk dibuat dan dikendalikan. Oleh itu, tidak diragukan lagi jika nanti kita dapati banyak blog muncul dengan pelbagai tema dan topik. Dari data itu sendiri terdapat sekitar 120,000 blog baru muncul setiap hari atau 1.4 blog baru setiap saat.

Blog Bertema Perubatan Berpotensi

Dan salah satu blog yang kini muncul adalah blog tema perubatan. Blog perubatan (blogosphere perubatan) adalah blog di mana akan membincangkan kesihatan dunia dan perkara-perkara yang mengelilingi persekitaran perubatan.

Pengurus blog perubatan sendiri umumnya doktor (jeneral, pakar, pergigian, haiwan) atau pelajar perubatan baik warga peribadi dan masyarakat di Dunia. Orang yang terlibat dalam mengurus dan menulis blog perubatan sering disebut dan dinamakan sebagai 'med blogger'.

Artikel lain:  Obrolan Doktor ~ Aplikasi Mudah Alih Memudahkan Keluhan Kesihatan menjadi lebih mudah dan praktikal

Aspek dan Elemen Blog Perubatan

Merujuk kepada pentingnya mengesahkan maklumat kesihatan di Internet dari The Health on the Net Foundation (HON), terdapat beberapa aspek yang perlu dipertimbangkan ketika membaca blog perubatan. Beberapa aspek dan elemen dalam blog perubatan adalah:

1. Identiti Pengarang

Aspek dan elemen pertama blog perubatan adalah identiti pengarang. Ya, identiti penulis ini sangat diperlukan dalam blog perubatan. Kerana dengan aspek ini, kepercayaan pembaca terhadap blog dapat meningkat secara mendadak.

Kepercayaan pembaca ini dapat timbul kerana mereka inilah pembaca dapat mengetahui pengarang dan kebertanggungjawaban artikel di sebalik penyertaan nama pengarang. Anda boleh memasukkan identiti pengarang blog perubatan ini di bahagian bawah setiap artikel atau jika terdapat di halaman 'hubungi' atau 'Tentang' jika keseluruhan artikel di blog anda menulisnya.

2. Rujukan

Rujukan atau senarai sumber rujukan adalah sesuatu yang penting di blog, terutamanya blog perubatan. Dengan rujukan tersebut, pembaca akan merasa yakin dan percaya pada artikel di blog. Tetapi tanpa senarai rujukan pembaca akan meragui artikel anda. Anda benar-benar mungkin tidak menggunakan rujukan sekiranya artikel yang anda buat itu semata-mata pendapat anda.

Tetapi untuk lebih meyakinkan maka pendapat atau hujah peribadi ini juga harus dilengkapi dengan data dari rujukan yang ada. Catatan yang mengandungi pernyataan ilmiah, seperti dalam perubatan, semestinya merangkumi petikan atau pautan sumber supaya pembaca dapat meneroka lebih jauh. Dalam dunia perubatan itu sendiri, bahkan ada kaedah perubatan berdasarkan bukti yang berasingan yang tentunya memerlukan rujukan pada semua perkara yang akan diungkapkan.

3. Syarat Perubatan atau Perubatan

Dalam dunia perubatan pasti ada banyak istilah perubatan. Sekarang apabila anda akan membuat blog perubatan, maka anda boleh membuat bahasa yang biasa digunakan oleh pesakit dan masyarakat umum setiap hari dengan menggunakan kodifikasi penyakit atau International Classification of Diseases (ICD).

4. Mengemas kini Catatan

Akhirnya, aspek atau elemen yang harus ada dalam blog perubatan adalah kemas kini kandungan (penulisan). Untuk berjaya dengan apa yang anda ingin capai dalam membuat blog jenis ini, kemas kini kandungan (penulisan) memang sesuatu yang tidak pernah boleh ditinggalkan.

Baca juga:  Berhati-hati! Ini Selalunya Berpotensi Menjadi Masalah Kesihatan Bagi Perniagaan Dalam Talian

Kelebihan Blog Perubatan

  • Memudahkan orang ramai dalam mencari maklumat mengenai kesihatan di internet.
  • Media blog untuk doktor akan berguna untuk penyampaian maklumat yang mungkin tidak disampaikan di ruang latihan.
  • Bagi pelajar, blog jenis ini boleh menjadi pembelajaran yang berkesan untuk memperdalam pengetahuan mereka.
  • Pembukaan saluran komunikasi pesakit-doktor melalui blog ini berpeluang untuk mengurangkan kejadian kesalahan perubatan atau penyelewengan.
  • Dengan ciri komunikasi interaktif, pesakit dapat melakukan konsultasi kesihatan melalui blog.

Artikel Berkaitan