OrchitaCRAFT ~ Binsis Beg Decoupage Unik Ari Dianing Ratri Yang Mampu Menciptakan Peluang Hebat

OrchitaCRAFT Imej dari Republika.co.id

Perniagaan kraf tangan masa kini tidak boleh dipandang rendah. Kerana kreativiti dan inovasi para pengrajin dapat menghasilkan karya yang luar biasa dan menghasilkan wang. Salah seorang tukang dan pengusaha yang telah membuktikannya ialah Ari Dianing Ratri (Ratri). Dengan kreativiti dia berjaya membuat beg tangan atau kopling yang unik dengan sentuhan decoupage.

Beg yang kemudian diberi jenama OrchitaCRAFT itu sendiri mempunyai banyak kelebihan seperti menjadi pembawa dan juga menjadi aksesori yang indah dan eksklusif. Lalu bagaimana perniagaan seperti beg OrchitaCRAFT yang diciptakan oleh Ari Dianing Ratri (Ratri)? Berikutan kajian semula.

Terapkan Seni Decoupage

Beg tangan Ratita OrchitaCRAFT memang dicipta dengan menerapkan seni decoupage. Lalu apa seni decoupage? Kata decaupage itu sendiri berasal dari kata Perancis decouper yang bermaksud memotong.

Dari sini, seni decoupage bermaksud seni hiasan yang merangkumi permukaan objek dengan kepingan kertas atau kain. Di tangan Ratri sendiri decoupage ini bukan hanya seni tetapi telah menjadi kebangkitan semangat keusahawanan Ratri. Kerana sebelum ini Ratri menjalankan perniagaan pelbagai aksesori kraf, mulai dari merajut, sulaman pita dan manik-manik dengan abangnya.

Artikel lain: Bodypack ~ Kejayaan Perniagaan Beg Kreatif yang Terlahir dari Inovasi yang Tidak Berujung

Sayangnya perniagaan, yang dijalankan secara offline di kawasan Plaza Pondok Gede dan Thamrin City, hanya berlangsung selama tiga tahun. Nah, beberapa bulan selepas itu Ratri berkenalan dengan seni decoupage yang menjadikan semangatnya kembali bangkit.

Permulaan Perniagaan Beg Decoupage Unik

Untuk memulakan perniagaan beg OrchitaCRAFT yang unik dengan seni decoupage ini, Ratri mengaku telah mengeluarkan modal awal sebesar Rp 1.5 juta. Dia kemudian menggunakan dana ini untuk membeli beberapa alat dan bahan.

Selain itu, dia juga menggunakan modal untuk membeli berbagai kopling seharga Rp 50-75 ribu, puluhan helai tisu impor seharga Rp 15 ribu per lembar, lem, cat akrilik dan pernis Rp 100 ribu. Beg decoupage yang dibuat oleh Ratri itu sendiri mempunyai kelebihan dari aspek reka bentuk, kualiti bahan mentah yang digunakan, serta ketepatan dan kemasnya.

Pemasaran OrchitaCRAFT

Pada mulanya, pemasaran produk OrchitaCRAFT dilakukan oleh Ratri melalui akaun #Facebook. Kerana sambutannya cukup baik, Ratri mulai dibanjiri dengan sejumlah pesanan produk "OrchitaCRAFT" dan memperluas pengembangan pemasarannya menggunakan akun Instagram dan laman web. Kerana masih berjalan selama beberapa bulan, pesanan yang dapat dilayani oleh Ratri masih terhad.

Sebelum berkembang lebih besar, Ratri mengaku fokus memberi kesedaran kepada pengguna mengenai kewujudan OrchitaCRAFT. Selain #promosi dalam talian, Ratri sendiri kini juga melakukan promosi luar talian dengan penjual semula ketika dia berkumpul dengan rakan atau keluarga yang sedang berkumpul.

Menghadapi Cabaran dan Kekangan Perniagaan

Dalam menjalani perniagaan ini, Ratri mengaku menghadapi rintangan dalam beberapa perkara seperti pesaing yang semakin banyak dan yang terbesar, yang merupakan trend beg decoupage yang dapat menurun pada suatu masa. Untuk menjangkakan rintangan dan cabaran ini, Ratri mengembangkan reka bentuk unik yang berbeza dari yang lain.

Dan untuk mengatasi halangan ini, Ratri merasa beruntung kerana mempunyai kawan dari komuniti arisan IKATSEMUA yang selalu memberi dorongan dari perundingan reka bentuk, perolehan bahan mentah, dan pemasaran.

Pencapaian Perniagaan OrchitaCRAFT

Dengan harga produk mulai dari Rp 150 ribu hingga Rp 300 ribu, Ratri mengaku mendapat perolehan yang masih belum optimal. Menurutnya, ini disebabkan perniagaannya hanya berjalan selama beberapa bulan.

Dari perolehan yang diperoleh Ratri menggunakannya untuk membeli bahan-bahan untuk dimainkan lagi agar perniagaannya terus berjalan. Walaupun faedah kewangan masih belum dirasakan, Ratri merasa teruja untuk terus mengembangkan OrchitaCRAFT sehingga berjaya.

Baca juga: Perniagaan Evrawood ~ Urban Casual Bag Yang Telah Menembusi Pasar Luar Negara

Rancangan Masa Depan untuk Perusahaan OrchitaCRAFT

Menurutnya, OrchitaCRAFT juga tidak akan memfokuskan diri pada seni decoupage, tetapi jika suatu hari nanti ada trend seni kraf lain, Ratri juga akan turut serta dalam menyesuaikan produknya untuk mengikuti trend semasa.

Dengan semangat dan kreativiti modal yang dimiliki Ratri mengaku sangat optimis dan bersemangat. Walaupun begitu teruja Ratri bahkan mempunyai rancangan untuk membuat buku kraf dengan BFF dan juga jodohnya Heni Purwani.

Artikel Berkaitan