Diduga Menyasarkan Dunia, Ini adalah Profil Kumpulan Penggodam Lazarus

Penggodam LazarusImej dari Entrepreneur.com

Keselamatan digital adalah salah satu isu yang sering dibincangkan oleh aktivis teknologi masa kini. Bagaimana tidak, akibat kejahatan yang memanfaatkan lubang keselamatan digital ini telah menyebabkan banyak kerugian dengan nilai luar biasa. Bukan hanya menyerang individu, malah risiko keselamatan digital pencurian juga semakin menyasarkan syarikat besar di seluruh dunia.

Ini kemudian menyebabkan banyak gerakan dari para penyelidik dan pakar teknologi semakin mengembangkan penghalang yang lebih kuat terhadap pelbagai serangan keselamatan digital. Salah satunya seperti yang dilakukan oleh pasukan dari syarikat itu, Kaspersky Lab. Syarikat yang bergerak dalam bidang perisian #anti virus dan keselamatan digital baru-baru ini mengeluarkan data yang mengungkapkan # peretasan atau penggodaman kumpulan bernama Lazarus.

Artikel lain: Jangan  bermain-main memerangi ISIS, ini adalah "Say War" Mesej Penggodam Tanpa Nama

Kumpulan itu, yang dipercayai beroperasi sejak beberapa tahun lalu, telah meragut banyak korban, terutama syarikat dalam bidang kewangan, maklumat dan bahkan sektor keselamatan negara. Yang cukup menarik perhatian ialah kumpulan penggodam Lazarus juga menargetkan Dunia sebagai lokasi yang akan "digeledah" berikutnya. Ingin tahu lebih banyak mengenai kumpulan penggodam Lazarus? Inilah ulasan penuh.

Tindakan Menggodam yang Dilakukan oleh Peretas Lazarus

Dihantar secara langsung oleh Penyelidik Keselamatan Kanan Lab Kaspersky, Juan Guerrero, pihaknya melalui program yang disebut operasi Blockbuster sedang mengembangkan penyelidikan yang berkaitan dengan tindakan penggodaman yang dilakukan oleh kumpulan Lazarus. Ini dianggap sangat penting kerana kumpulan ini telah mula menimbulkan ancaman serius, bukan hanya di negara-negara tertentu tetapi telah menyebar ke seluruh dunia.

Pemerhatian ini sendiri dibuat dengan data pertama ketika kumpulan Lazarus menyerang syarikat Sony Pictures beberapa tahun yang lalu. Selepas itu, jumlah tindakan penggodaman yang didakwa didalangi oleh kumpulan Lazarus terus meningkat mulai tahun 2010.

Selain menyerang syarikat yang terlibat dalam sektor hiburan, Sony Picture, kumpulan Lazarus sebelumnya juga berpeluang bertahan dengan serangan yang dijuluki DarkSeoul yang meragut nyawa syarikat perbankan dan sistem ketenteraan Korea Selatan. Dapat dibayangkan, kemampuan dan kemampuan kumpulan ini pastinya tidak boleh dipandang rendah. Alasannya adalah dari corak serangan dan juga sasaran yang disasarkan, kumpulan ini nampaknya sangat profesional dan rapi dalam melakukan aksi tersebut.

Menggunakan Sistem Serangan Malware

Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa salah satu bentuk serangan yang paling "mematikan" pada era teknologi digital sekarang ini adalah melalui jangkitan malware. Selain dianggap berkesan untuk memasuki jurang keamanan digital, malware juga mempunyai kerosakan luar biasa.

Pasukan dari Kaspersky Lab, juga telah meneliti corak serangan yang biasa dilakukan oleh kumpulan Lazarus. Mereka lebih dikenali menggunakan perisian hasad sebagai ujung tombak serangan. Di samping itu, juga diketahui bahawa sebahagian besar tindakan penggodaman yang dilakukan oleh Lazarus dilakukan pada waktu kerja zon waktu GMT + 8 hingga GMT + 9. Sebilangan maklumat ini tentunya sangat penting dalam penyiasatan dan tindakan pencegahan penggodaman selanjutnya.

Selain langkah pencegahan, beberapa data yang telah dikumpulkan oleh pasukan makmal Kaspersky juga dapat dianalisis sebagai bahan untuk memprediksi kemungkinan serangan berikutnya.

Baca juga: Laman web  Breaking Dating, "Life" Kumpulan Peretas Ini Menghargai 5 Billion!

Dunia Adakah Sasaran Operasi Lazarus?

Untuk mengembangkan penyelidikan dan pengumpulan data, Kaspersky Lab juga membentuk pasukan khas yang disebut Global Research and Analysis Team (GReAT). Pasukan itu kemudian ditugaskan untuk menyiasat sampel perisian hasad Desstover yang digunakan oleh kumpulan Lazarus ketika melakukan tindakan tersebut.

Dari situ GReAT menemui beberapa fakta mengejutkan lain seperti kemungkinan pengintipan digital untuk menyerang beberapa institusi di sektor kewangan, media dan pembuatan yang wujud di beberapa negara di dunia. Mengenai negara mana yang menjadi sasaran operasi, GReAT mengungkapkan bahawa Dunia adalah salah satu senarai. Selain Dunia terdapat beberapa negara lain seperti Malaysia, Vietnam, Taiwan, India, Korea, China, Turki, Amerika Syarikat, Arab Saudi dan Korea Selatan yang pernah menjadi mangsa sebelumnya.

Artikel Berkaitan