Cara Membuat Logo Dalam Talian secara Percuma, Untuk Pemula

Bagaimana saya membuat logo dalam talian dan alat apa yang digunakan? Mungkin soalan ini yang membawa anda ke laman blog ini. Membuat logo jenama sangat penting bagi usahawan. Sebabnya, melalui logo kita dapat memperkenalkan perniagaan kita kepada orang lain, dan manusia cenderung mengingat sesuatu dengan lebih visual.

Bertolak dari sebab-sebab ini, tujuan membuat logo untuk perniagaan adalah untuk membuat orang lain segera mengenali jenama perniagaan kita ketika mereka melihat logo.

Malangnya, tidak semua orang dapat merancang atau membuat logo. Mungkin jalan keluar yang terlintas dalam fikiran adalah dengan mengambil khidmat pereka logo. Itu boleh dilakukan jika anda mempunyai dana, tetapi bagaimana jika dana anda hampir habis?

Baiklah, dalam artikel ini saya akan cuba menerangkan cara membuat logo dalam talian untuk jenama perniagaan anda dengan harga murah atau percuma.

Cara Membuat Logo Secara Dalam Talian

Terdapat banyak alat untuk membuat logo dalam talian dengan mudah dan percuma, salah satunya adalah dari laman Logomakr.com. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat logo di Logomakr.com dalam talian:

1. Buka Laman Logomakr.com

2. Anda akan diarahkan ke halaman laman web mereka dan tutorial video akan muncul mengenai cara menggunakan alat ini. Sila tonton video terlebih dahulu untuk memahami ciri-ciri di Logomakr dan cara menggunakannya.

3. Setelah menutup tutorial video, anda akan diarahkan ke halaman kerja Logomakr. Berikut adalah kemunculan halaman kerja di laman Logomakr.com.

halaman kerja di laman Logomakr.comHalaman kerja Logomakr.com

Penerangan :

Tidak. 1 (Teks): untuk menambah teks.

Tidak. 2 (Bentuk): untuk menambahkan bentuk / bentuk pada logo, misalnya bentuk bulatan, segitiga, persegi.

Tidak. 3 (Paintbucket): untuk mewarnakan objek di halaman kerja (boleh berupa teks, bentuk atau ikon).

Tidak. 4 (Urungkan): untuk membatalkan / memulihkan perintah sebelumnya, atau boleh juga Ctrl + Z.

Tidak. 5: untuk memaparkan menu pemilihan warna

Tidak. 6: untuk mencari grafik dalam pangkalan data Logomakr. Gunakan bahasa Inggeris semasa menaip kata kunci di sana.

Tidak. 7: untuk memaparkan contoh logo yang sudah ada di Logomakr. Kita boleh memilih berdasarkan kategori tertentu.

4. Contohnya anda membuat logo dalam bentuk Teks, kemudian anda mengklik butang "T" pada bar alat Logomakr. Taipkan nama logo anda, kemudian pilih jenis fon yang ingin anda gunakan. Lihat contoh,

buat logo berbentuk TeksBuat logo Teks

5. Seterusnya, anda boleh menambahkan ikon yang berkaitan dengan perniagaan anda. Sebagai contoh, perniagaan anda berkaitan dengan tanaman, jadi anda taip kata kunci "Tanaman" di bidang carian di Logomakr.com dan masukkan. Banyak ikon akan muncul yang boleh digunakan, pilih yang paling sesuai. Lihat gambar,

Senarai ikon di LogomakrSenarai ikon dengan kata kunci Pelan Tambahkan ikon ke logoTambahkan ikon ke logo

CATATAN: Sekiranya anda ingin menghapus atau menggandakan objek di halaman kerja Logomakr, anda boleh melakukannya dengan KLIK kanan pada objek dan kemudian kiri KLIK pada pilihan arahan yang dikehendaki (pendua, hapus, potong, dll.).

6. Anda dapat menambahkan bentuk sebagai latar belakang logo atau mengubah warna teks dan ikon seperti yang diinginkan. Cara menukar warna teks dan ikon boleh menggunakan ciri gambarajah warna di sebelah kanan halaman kerja.

Tambahkan bentuk sebagai latar logoTambahkan bentuk sebagai ciri gambarajah warnarajah warna latar belakang logo di Logomakr.com

7. Setelah selesai membuat logo, maka anda ingin menyimpannya sehingga dapat digunakan. Untuk menyimpan logo yang dibuat di Logomakr, klik ikon Simpan di kanan atas halaman kerja.

Simpan logoSimpan logo

Halaman muat turun akan muncul dengan dua pilihan, pilihan berbayar dan pilihan logo percuma. Sekiranya anda ingin memuat turun secara percuma, anda hanya perlu mengklik " DOWNLOAD AND SETUJU UNTUK MEMBERI KREDIT " (terma dan syarat terpakai). Lihat gambar,

Muat turun logo yang dibuatMuat turun logo yang dibuat

Baca juga:

  • Petua Membuat Logo dan Jenama Perniagaan
  • Analisis Pengaruh Warna terhadap Pemasaran dan Penjenamaan

Alat lain untuk Membuat Logo Dalam Talian

Selain Logomakr.com, masih terdapat banyak laman web lain yang menawarkan alat untuk membuat logo dalam talian. Berikut adalah beberapa aplikasi pembuatan logo dalam talian yang boleh anda pertimbangkan:

1. Logaster

Logaster adalah laman penjana logo yang boleh digunakan secara percuma. Tetapi, tentu ada pilihan berbayar dengan kelebihan berbanding yang percuma. Cara membuat logo dalam talian di Logaster sangat mudah, anda tidak perlu mendaftar dan di sana anda dapat melihat banyak contoh logo yang telah dibuat sebelumnya.

2. Logojoy

Seperti namanya (Logojoy), proses pembuatan logo di laman web ini sangat mudah dan menyeronokkan. Laman web ini secara langsung meminta keperluan anda secara automatik, dan memberikan contoh reka bentuk yang diinginkan. Oleh itu, anda hanya perlu menjawab soalan dari laman web ini, mereka akan berfungsi mengikut jawapan anda.

3. Menetas

Hatcfull adalah aplikasi pembuatan logo yang boleh dimuat turun pada peranti Android dan iOS. Cara menggunakan aplikasi ini sangat mudah, hanya dengan menjawab soalan yang diajukan.

Aplikasi ini menawarkan ratusan templat logo mengikut kategori perniagaan. Anda boleh memuat turun logo yang dibuat dalam aplikasi ini secara percuma. Namun, tentu ada pilihan premium jika anda memerlukan logo yang lebih baik.

4. Mata Air Grafik

GraphicSprings adalah laman web pembuatan logo dalam talian yang banyak digunakan kerana kualiti hasilnya sangat baik. Kelebihan pencipta logo ini ialah dapat memberikan logo sesuai dengan kategori perniagaan anda.

Laman web ini juga menawarkan pilihan premium jika anda memerlukan logo yang lebih baik. Cara membuat logo dalam talian dengan GraphicSprings sangat mudah, walaupun untuk pemula sekalipun.

Baca juga: Petua Membuat Logo Keren untuk Blog

Itulah penjelasan ringkas mengenai cara membuat logo dalam talian dan beberapa alat yang boleh anda gunakan secara percuma. Membuat logo sangat memerlukan imaginasi dan kreativiti, dan sekarang anda boleh kreatif membuat logo perniagaan yang menarik dengan kos yang sangat berpatutan, atau bahkan percuma.

Artikel Berkaitan