Menghadapi serangan Facebook, Pemerintah Menyiapkan Tiga OTT Karya Karya Bangsa

Imej dari WordPress.com

Bukan lagi rahsia lagi bahawa aplikasi yang mendominasi pasaran di negara ini dibuat dari luar negara. Komuniti Dunia tidak lebih daripada pengguna yang boleh dikatakan sebagai objek untuk penyedia perkhidmatan aplikasi luaran ini. Menyedari hakikat ini, nampaknya Kerajaan melalui MOCIT tidak mahu berdiam diri. Untuk menghentikan perkhidmatan Over The Top (OTT) asing seperti Facebook, Twitter dan Whatsapp, yang telah terlalu lama menguasai pasaran domestik, pemerintah telah menyediakan perkhidmatan OTT nasional asli oleh anak-anak bangsa.

Lebih dari itu, Kementerian Komunikasi dan Penerangan mempunyai niat untuk menjadikan OTT nasional ini menjadi antarabangsa. Dalam konteks ini, tiga perkhidmatan OTT World terpilih akan hadir yang akan diberi sokongan penuh dari Kerajaan. Perbincangan mengenai isu ini sebenarnya telah dilakukan oleh Kerajaan dengan ATSI (Worldwide Telecommunications Provider Association) sejak setahun yang lalu.

Ia Diharapkan Menjadi "Penguat" Industri Digital Indonesia

Tiga aplikasi karya kanak-kanak nasional terpilih adalah Qlue (qlue.co.id), Catfiz (catfiz.com), dan Sebangsa (sebangsa.com). Menteri Komunikasi dan Penerangan Rudiantara sendiri mempunyai harapan yang tinggi untuk ketiga-tiga perkhidmatan OTT nasional agar dapat mendorong langkah perniagaan digital di Dunia.

Menurut Rudiantara, World adalah negara dengan orang yang paling aktif menggunakan produk digital. Dunia sendiri juga telah lama dikenali sebagai ibu kota media sosial. Sayangnya memang jika potensi yang ada di Dunia ini hanya dapat digunakan oleh orang-orang di luar negara, sedangkan orang-orang Dunia sendiri hanya menjadi pengguna.

Menteri Komunikasi dan Penerangan juga mengingatkan bahawa orang-orang Dunia tidak hanya harus menjadi pengguna perkhidmatan OTT dari luar negeri. Tetapi mesti juga dapat membuat OTT sendiri yang dapat digunakan oleh orang-orang dari negara lain di dunia.

Artikel lain:  Digital World League ~ Pertandingan Pencipta Aplikasi Dunia Asli

Selanjutnya, Menteri Komunikasi dan Penerangan juga menekankan bahawa sebenarnya orang muda di dunia dapat membuat permohonan tersebut. Kerana menurutnya # teknologi digital dapat membuka peluang yang terbuka kepada sesiapa sahaja untuk menjadi kreatif.

OTT Juga Mendapat Sokongan Dari ATSI

Tiga aplikasi OTT yang dipilih selain mendapat sokongan dari Pemerintah, juga mendapat dukungan dari ATSI. Sokongan sebenar dari ATSI akan merangkumi promosi perkhidmatan yang akan disampaikan melalui rangkaian operator. Dan ini dapat dilupakan seperti menghantar Siaran SMS, memasukkan logo, pautan atau sepanduk. Untuk memberi sokongan kepada perkhidmatan aplikasi OTT nasional ini, ATSI melibatkan enam ahli, iaitu Telkomsel, Indosat Ooredoo, XL Axiata, Hutchison 3 World, Smartfren dan Telkom.

Ketiga perkhidmatan OTT nasional terpilih ini adalah hasil karya orang muda Dunia yang asli. Untuk mendapatkan tiga OTT nasional yang dianggap terbaik, proses penilaian telah dilakukan sejak Disember 2015 yang lalu. Ketiga OTT terpilih adalah aplikasi perkhidmatan OTT yang dianggap mempunyai rancangan kerja yang paling jelas dan mempunyai komitmen tinggi untuk mengembangkan dunia digital tanah air.

Baca juga:  Kenali ADEI ~ Persatuan Dunia Usahawan Digital

Industri Kreatif Digital Modal Nasional Penting

Berkaitan dengan industri kreatif berasaskan digital di negara ini, Menteri Komunikasi dan Penerangan menjelaskan bahawa di masa depan ia akan menjadi modal yang sangat penting bagi negara di Dunia. Kerana akhirnya Dunia mesti dapat mengikuti perkembangan di dunia di mana hari ini adalah pertumbuhan perniagaan digital secara besar-besaran. Selain mengikuti perkembangan bisnis digital, World juga dituntut untuk dapat bersaing di pentas global, karena melihat potensi besar di negara ini.

Selanjutnya Menteri Komunikasi dan Penerangan Rudiantara juga berharap ketiga-tiga OTT terpilih menunjukkan kesungguhan mereka untuk menunjukkan bahawa mereka layak mendapat sokongan. Di samping itu, diharapkan aplikasi perkhidmatan OTT yang terpilih dapat memberikan perkhidmatan untuk keperluan masyarakat termasuk komuniti Kerajaan.

Menteri Komunikasi dan Penerangan Rudiantara juga mengatakan bahawa OTT Nasional harus dapat mengatasi pengguna dari perkhidmatan asing. Masih menurut MOCIT, ini dilihat dari jumlah pelanggan selular yang kini mencapai 160 juta data aktif. Ini adalah peluang yang dapat dimanfaatkan, terutama kerana semua operator berada di bawah naungan ATSI.

Artikel Berkaitan