Studio Union Yoga ~ Melihat Perkembangan Kursus Perniagaan Acroyoga dengan Keuntungan Besar

Studio Union YogaImej dari Blogto.com

Yoga hari ini memang telah menjadi salah satu sukan yang telah popular di kalangan masyarakat. Dengan semakin banyak peminat setiap tahun, sukan ini akhirnya menghasilkan turunannya iaitu yoga akrobatik (acroyoga). Acroyoga sendiri pertama kali dikenali di Montreal, Kanada dan Amerika Syarikat pada tahun 2002-2003 dan kemudian merebak ke Dunia.

Di kalangan penduduk bandar, Acroyoga memang disukai oleh penduduk bandar yang mempunyai latar belakang dari pegawai pejabat hingga selebriti terkenal. Dari permintaan yang tinggi dari masyarakat untuk acroyoga ini, Fajar Putra, seorang aktivis acroyoga, telah mendirikan perniagaan yang disebut "Studio Union Yoga" sejak September 2014.

Dengan perjuangan dan kerja kerasnya, Fajar Putra telah berjaya membuat "Studio Union Yoga" menyerap keuntungan yang besar dan menarik. Lalu bagaimana kisah perniagaan "Studio Union Yoga" yang dipelopori oleh Fajar Putra? Berikutan kajian semula.

Permulaan Perniagaan Studio Union Yoga

Bersama dengan dua rakan baiknya, Cocolio dan Junita Caesar, Fajar Putra menjadi pemegang saham Union Yoga. Walaupun dia tidak mahu menyebutkan nilai pelaburan yang dibelanjakan, Fajar menyatakan bahawa modalnya cukup besar dan diperoleh dari simpanan yang dikumpulkan dalam empat tahun terakhir. Modal besar dari perniagaan ini dapat dilihat dari lokasi perniagaannya yang terletak di kawasan yang berprestij, iaitu Jl. Dharmawangsa, Kebayoran Baru, Jakarta Selatan.

Dengan pengetahuan arcoyoga, Fajar telah menjadi pengamal dan juga guru acroyoga pertama di Dunia. Lelaki bujang ini yang dilahirkan 29 tahun yang lalu sudah sangat profesional dengan pengetahuannya, kerana dia telah mengajar acroyoga sejak tahun 2006 untuk kelas swasta. Walaupun pada awal-awal usahanya untuk mempopulerkan arcoyoga, Fajar bahkan harus banyak berkorban untuk tidak membebankan wang kepada pelanggannya. Tetapi dengan perjuangan dan kerja keras ini Fajar akhirnya dapat menuai hasilnya.

Artikel lain: Junius Rahardjo ~ Berjaya Menghantar Produk Herba Tempatan untuk Menembusi Pasaran Antarabangsa

Menawarkan Pelbagai Latihan Yoga

Dalam usaha ini Fajar menyatakan bahawa Studio Union Yoga menawarkan pelbagai latihan yoga, seperti acroyoga, bikram yoga atau sveda yoga. Untuk harga sendiri Fajar berharga Rp 450-750 ribu untuk kelas swasta.

Sedangkan untuk kelas umum Subuh, tarifnya adalah Rp 250 ribu. Dengan begitu banyak pelanggan sekarang, Stuido Union Yoga yang mempunyai kapasiti maksimum hingga 60 orang setiap sesi akan mempunyai durasi 60 minit untuk setiap sesi.

Pemasaran Yoga Union Studios

Menurut Fajar perniagaannya meroket sehingga dapat menarik banyak selebriti tidak dapat dipisahkan dari promosi dari mulut ke mulut atau dijangkiti oleh seorang artis. Dari seorang artis yang telah merasakan kepuasan berlatih yoga di Studio Yoga Union, dia akan mempromosikannya kepada rakan artis yang lain. Dari situ, Fajar dapat menangkap puluhan artis lain yang kini menjadi pelajar Fajar. Jumlah artis yang berlatih yoga di Studio Union Yoga sahaja kini mencecah 50 orang, kebanyakan mereka mengikuti kelas persendirian.

Selain menjalankan promosi dari mulut ke mulut, alumni Jabatan Perhubungan Awam di Universiti Paramadina, Jakarta juga melakukan pemasaran dalam talian dengan memuat naik aksi acroyoga dengan selebriti ke media sosial seperti Instagram, Path, Twitter dan lain-lain. Menurut Fajar, promosi atau pemasaran dengan rangkaian dalam talian ini sangat berkesan untuk menarik pengguna.

Baca juga:  hiDokter ~ Permulaan Baru yang Menyediakan Perkhidmatan Kesihatan Digital kepada Generasi Muda

Pencapaian Perniagaan

Walaupun perniagaan ini tidak sampai dua tahun, Studio Union Yoga telah berjaya menyerap sebilangan besar pelanggan. Beberapa pelanggannya bahkan artis terkenal seperti Carrisa Putri, Ario Bayu, Chelsea Olivia, Rossa, Ivan Gunawan, dan penyanyi Inul Daratista. Dari orang ramai, Studio Unio Yoga juga mendapat sambutan yang baik.

Sebabnya terdapat sekitar 250 orang yang menjadi  anggota  Union Yoga. Peserta lain dari kelas yoga Fajar tidak hanya berasal dari Jakarta, tetapi peserta dari luar kota seperti dari Bandung, Makassar, Semarang dan Yogyakarta juga datang untuk mencuba kelas yoga. Guru yoga atau tenaga pengajar di Studio Unio Yoga sendiri sudah mempunyai 15 guru yoga yang menjadi rakan kongsi.

Walaupun berjaya, ternyata Fajar masih tidak berpuas hati. Dia juga mengembangkan bisnisnya dengan membuka agensi guru yoga bernama Penyogastar. Selain membuka Penyogastar, sejak Disember 2014 Fajar sendiri juga telah mengadakan road show ke Makassar dan Surabaya untuk kelas dalaman.

Artikel Berkaitan