Selain Ukuran Megapixel, Ini adalah 4 Perkara yang Menentukan Kualiti Foto

kualiti gambarImej dari Digitaltrends.com

Foto atau gambar dari pemotretan semasa sememangnya menjadi perhatian ramai kalangan. Oleh itu, apabila gambar yang dihasilkan tidak cukup baik, pengguna peranti foto ini akan merasa tidak berpuas hati dan menginginkan hasil yang lebih baik. Dari permintaan dan keperluan peminat foto berkualiti baik ini, pengeluar akan terus berusaha meningkatkan teknologi kamera yang akan dipasang pada peranti. Dan unik, perkembangan kualiti pada kamera ini setiap tahun terus meningkat dengan ketara.

Dengan harapan dapat menarik pengguna, pengeluar akan terus berusaha untuk membuat kelayakan dan spesifikasi kamera yang lebih canggih dan berkelayakan untuk menghasilkan gambar yang terbaik. Dari sekian banyak komponen atau spesifikasi item kamera ini, banyak orang berpendapat bahawa resolusi (megapiksel) adalah satu-satunya elemen yang dapat menghasilkan gambar atau foto yang bagus.

Artikel lain:  Mahukan Gambar Profil Anda Nampak Memikat? Terapkan 6 Trik Fotografi Ringkas Ini

Namun, jika diteliti lebih jauh, sebenarnya masih banyak komponen atau item spesifikasi dari telefon pintar yang dapat menentukan kualiti foto. Oleh itu, apakah item spesifikasi atau komponen telefon pintar lain selain saiz megapiksel yang boleh mempengaruhi kualiti foto? Berikutan kajian semula.

1. Sensor Kamera

Komponen dan spesifikasi item telefon pintar pertama selain resolusi (megapiksel) yang boleh mempengaruhi kualiti foto adalah sensor. Malah ada yang mengatakan bahawa sensor pada kamera telefon pintar mempunyai peranan yang lebih penting daripada ukuran megapikselnya.

Kenapa begitu? Kerana semua ukuran megapiksel di kemara ini mesti memasuki sensor terlebih dahulu. Dari sini maka ketentuan berlaku semakin kecil ukuran sensor, semakin kecil jumlah megapiksel yang dibawa kamera. Sekiranya apa yang berlaku dengan kamera megapiksel yang dibawa tidak sesuai dengan ukuran sensor, foto atau gambar yang dihasilkan akan dipenuhi dengan penggredan atau kebisingan.

Sebagai contoh, kamera telefon pintar dengan resolusi 12MP, hasilnya akan lebih baik daripada kamera dengan resolusi 20MP jika ternyata menggunakan ukuran sensor yang sama. Kerana dengan sensor yang sama, kamera dengan resolusi 20 MP akan mempunyai hasil gambar yang buruk dengan gradasi atau kebisingan.

2. Lensa (Aperture)

Perkara seterusnya yang boleh mempengaruhi kualiti foto selain megapiksel adalah lensa (aperture). Lalu apa fungsi lensa yang dapat menjadikan foto lebih baik? Lensa ini sendiri berfungsi untuk menentukan cahaya yang memasuki sensor untuk menangkap gambar. Maka semakin baik kualiti lensa yang ada pada kamera, semakin baik hasil gambar yang diperoleh.

Sebagai contoh kamera telefon pintar yang berukuran f / 1.7 akan dapat menangkap lebih banyak cahaya daripada f / 1.8, jadi kamera f / 17 akan dapat membuat foto pada waktu malam lebih baik. Oleh itu, jika anda ingin menangkap gambar pada waktu malam, penggunaan lensa berkualiti adalah suatu keharusan agar dapat memuatkan gambar dengan lebih baik.

3. Autofokus

Autofokus adalah komponen kamera yang dapat menghasilkan foto yang lebih tajam. Oleh itu, kamera yang hanya mempunyai ukuran megapiksel yang besar tanpa ciri autofokus yang baik tidak akan berguna. Kerana kamera dengan autofokus akan lebih baik daripada kamera yang hanya mempunyai teknologi fokus tetap.

Sekiranya anda benar-benar ingin menghasilkan foto komponen ini dengan baik, cuba cari telefon pintar yang kameranya telah dilengkapi dengan OIS (Optical Image Stabilization). OIS ini sendiri berfungsi untuk menghasilkan gambar yang bagus tanpa perlu risau tentang gegaran kamera sehingga dapat menghasilkan gambar yang kabur.

Baca juga: Melihat Teknik Fotografi Asas untuk Produk Kedai Dalam Talian

4. Pemproses Pemprosesan Imej

Akhirnya, komponen dan spesifikasi item telefon pintar selain resolusi (megapiksel) yang boleh mempengaruhi kualiti gambar adalah pemproses. Pemproses ini memang berperanan dalam menjadikan foto lebih baik. Pemproses itu sendiri dalam proses membuat gambar berfungsi untuk memproses gambar yang diambil oleh kamera setelah gambar diambil. Maka semakin baik pemproses pemprosesan gambar, foto yang lebih berkualiti akan dihasilkan oleh kamera. Pada telefon pintar itu sendiri, pemproses gambar ini bergantung pada jenis chipset dan firmware lalai.

Artikel Berkaitan