Wifi Pasif ~ Dengan Teknologi Internet Tanpa Wayar dengan Fokus Penjimatan Kuasa

WIFI PASIFImej dari Androidauthority.net

Keperluan untuk internet sekarang begitu besar, terutama bagi orang yang tinggal di kawasan bandar. Akses internet diperlukan untuk berbagai keperluan, mulai dari pendidikan, akses maklumat hingga keperluan perniagaan. Dan satu penyelesaian yang berkesan untuk menampung keperluan ini adalah adanya teknologi WiFi.

WiFi atau internet tanpa wayar adalah teknologi capaian data #internet tanpa sambungan kabel yang boleh berfungsi di kawasan tertentu. WiFi sendiri telah dijumpai di banyak tempat terutamanya di pusat komuniti seperti pusat membeli-belah, kafe, pejabat ke sekolah dan universiti. Bagi penonton, teknologi ini sangat membantu walaupun sudah tentu ada batasan dan kekangan tertentu.

Salah satu masalah yang sering dihadapi oleh pengguna Wifi yang menggunakan peranti telefon pintar adalah kehabisan kuasa yang cepat dari peranti mudah alih. Penggunaan WiFi dalam jangka masa yang lama akan menggunakan peranti mudah alih dalam jumlah yang agak besar. Walaupun penggunaan telefon pintar juga masih diperlukan untuk pelbagai perkara lain seperti mengirim pesan, telefon dan menggunakan aplikasi luar talian.

Artikel lain:  7 Permulaan Kemajuan Teknologi Internet Terunggul

Untuk menyelesaikan masalah ini, sekumpulan pelajar dari University of Washington telah menemui # teknologi WiFi yang didakwa dapat menjimatkan penggunaan tenaga sehingga 10,000 kali berbanding dengan wifi internet pada umumnya. Teknologi yang disebut "Passive WiFi", dilaporkan bahkan telah diakui dan disenaraikan sebagai salah satu penemuan inovatif pada tahun 2016 oleh MIT Technology Review. Lebih lanjut mengenai teknologi WiFi Pasif, kami telah meringkaskannya dalam artikel di bawah.

Fokus Pada Penjimatan Kuasa

Seperti yang diketahui, salah satu masalah yang sering digemari sekarang adalah dari segi penjimatan kuasa. Melihat peningkatan penggunaan dan penggunaan kuasa masyarakat dunia yang terus meningkat, inovasi dalam penciptaan peranti yang cekap tenaga tentu akan sangat berguna bagi kita pada masa akan datang. Itulah yang sedang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik komputer dan jurutera dari University of Washington.

Dipetik dari laman Science Alert, dilaporkan perkembangan teknologi WiFi Pasif telah mencapai tahap yang cukup menggembirakan. Disampaikan oleh salah seorang ahli pasukan, Shyam Gollakota, teknologi Passive WiFi adalah salah satu penemuan yang diharapkan dapat meningkatkan keberkesanan penggunaan WiFi konvensional. Dengan fokus untuk mengurangkan penggunaan tenaga yang ada dalam sistem konvensional, teknologi ini bahkan dapat menggunakan sedikit tenaga.

Masalah besar penggunaan kuasa dari sistem Wifi konvensional pada masa ini adalah terdapat operasi digital dan analog yang berfungsi dalam penghantaran radio. Oleh kerana banyak operasi yang dijalankan, maka penggunaan tenaga praktikal juga akan meningkat. Terutama untuk operasi analog, proses ini menggunakan tenaga paling banyak.

Pembangunan sistem WiFi konvensional sudah banyak dijalankan. Tetapi secara umum perkembangannya masih terbatas pada peningkatan kualiti operasi digital. Walaupun operasi analog yang memerlukan kekuatan yang lebih besar, belum menemui jalan penyelesaian.

Sistem Kerja Wifi Pasif

Kemudian dengan sistem teknologi WiFi pasif, pertama sekali alat pemancar yang terdiri daripada baseband chip dan antena akan diletakkan di lokasi yang diinginkan seperti misalnya di dinding. Peranti ini secara amnya juga memerlukan daya yang sangat minimum.

Kemudian tidak seperti sistem #Wifi konvensional, frekuensi radio hanya akan ditangkap oleh satu peranti. Peranti akan disalurkan kembali ke peranti yang dapat menangkap isyarat Wifi secara berasingan dengan chipset WiFi, seperti telefon pintar, tablet atau komputer riba. Dengan cara itu penjimatan tenaga dapat dibuat kerana isyaratnya diterima secara langsung oleh telefon pintar dan bukannya dari penghala yang dihubungkan ke uplink awal.

Sekiranya dikira secara matematik, penjimatan yang dapat dicapai dengan adanya skema sistem ini adalah bahawa kuasa yang diperlukan hanya 10-50 mikro watt. Dapat dibandingkan dengan penggunaan tenaga yang diperlukan dalam transmisi WiFi konvensional, yang mencapai 100 mili watt, atau sama dengan 10,000 kali lebih banyak.

Baca juga:  Khoirul Anwar ~ Saintis Dunia, Pemegang Paten Teknologi Isyarat 4G

Kelemahan Teknologi Wifi Pasif

Walaupun dianggap sebagai salah satu inovasi luar biasa, teknologi ini tentunya masih mempunyai kekurangan. Kelemahan yang paling ketara ialah kelajuan pemindahan data yang dapat dihasilkan. Menurut pasukan pengembangan, Passive WiFi pada masa ini hanya mampu menghasilkan kelajuan 11 Mbps, bersamaan dengan 11 kali kelajuan pemindahan Bluetooth.

Jika dibandingkan dengan teknologi WiFi konvensional yang ada sekarang, tentunya ada harapan besar bahawa WiFi pasif dapat dikembangkan lebih lanjut di masa depan.

Artikel Berkaitan