Kevin Aluwi ~ Tinggalkan Rang Undang-Undang Dolar di AS, Pilih Ojunt Motosikal di Dunia

Kevin AluwiImej dari Detik.com

Bekerja dan mempunyai kerjaya di luar negara, terutama di Amerika Syarikat dengan gaji dolar yang besar sudah pasti menjadi impian bagi banyak orang. Bagi belia Dunia yang mengambil pendidikan di Amerika Syarikat, kebanyakan mereka enggan pulang, rata-rata mereka bertahan dan meneruskan kerjaya di Amerika. Terdapat banyak perkara di sebalik sikap ini. Namun, tidak sedikit yang setelah mengambil pendidikan dari Amerika kemudian memutuskan untuk kembali ke tanah air dan mula mengembangkan kerjaya di sini.

Bahkan ada yang sudah memiliki kerjaya yang baik dan gaji dolar yang lumayan, mereka tetap memutuskan untuk kembali ke Indonesia. Salah satu contohnya ialah Kevin Aluwi, Pengasas Bersama dan Ketua Pejabat Kewangan (CFO) Go-Jek.

Dia adalah seorang pemuda yang menamatkan pendidikannya di University of Southern California dan kemudian bekerja di sana selama 1.5 tahun. Di Amerika, kerjayanya cukup bagus dengan tawaran gaji tidak sedikit. Tetapi dengan pencapaian ini Kevin masih memutuskan untuk kembali ke Dunia, bagaimana kisah penuhnya, lihat di bawah.

Keputusan Kembali ke Dunia Banyak Menentang

Untuk membuat keputusan untuk kembali ke Dunia, sebenarnya bukanlah sesuatu yang mudah dilakukan. Terutama dengan kerjaya Kevin di AS itu sendiri yang boleh dikatakan sudah mapan. Ramai orang terdekat Kevin mencadangkan tinggal di AS. Tetapi dengan alasan ingin mengabdikan diri di tanah air, Kevin Aluwi tetap tegas dalam pendiriannya untuk kembali ke Dunia.

Dengan cinta yang dia miliki untuk negara di mana dia dilahirkan, mengatasi apa sahaja termasuk godaan kerjaya yang cerah dan wang tunai yang banyak. Akhirnya pada tahun 2011 Kevin Aluwi memutuskan untuk pulang ke negara tercinta di Dunia. Kevin mempunyai pandangan visioner mengenai potensi besar yang ada di Dunia. Terutama ketika pada tahun 2011 industri teknologi digital masih di tahap awal.

Artikel lain:  Ini adalah senarai 17 orang muda di dunia yang memasuki senarai "Forbes"

Aluwi pada masa itu mempunyai kepercayaan bahawa dia akan dapat menikmati perkembangan perniagaan digital di Dunia dan tentu saja dapat menyumbang secara langsung di dalamnya. Kevin kemudian menjelaskan bahawa jika dia kembali ke Dunia pada tahun 2016 seperti sekarang, mungkin keadaannya akan sangat berbeza. Atau anda boleh mengatakan bahawa anda terlepas kereta api.

"Saya yakin tahun 2011 betul untuk kembali, kerana saya dapat menikmati perkembangan Dunia sambil menyumbang kepadanya. Keadaan ini akan berbeza jika kembali pada 2016 atau 2020, kira-kira saya terlepas kereta api, "jelas pemuda yang lahir di Jakarta, 1 September 1986.

Peranan Kevin Aluwi dalam Perniagaan Digital di negara ini

Kerjaya Kevin bermula ketika dia bergabung dengan Merah Putih, anak syarikat Djarum yang merupakan inkubator permulaan. Selepas Merah dan Putih, Kevin kemudian bergabung dengan Zalora, ketika Kevin adalah orang kedua yang direkrut oleh syarikat itu, orang pertamanya adalah Nadiem Makarim.

Dari sini barulah persahabatan Kevin dan Nadiem menjadi lebih akrab yang membawanya untuk membincangkan mengenai #GoJek yang pada masa itu kelihatan terbengkalai. Selepas beberapa perbincangan, mereka berdua memutuskan untuk menangani GoJek dengan lebih serius. Pada tahun 2014, Nadiem dan Kevin memutuskan untuk terus mengurus GoJek bersama. Setelah awalnya meragui banyak prospek perniagaan bekerja dengan Nadiem, Kevin dan rakan-rakannya terus menguruskannya dengan serius.

Baca juga:  Nadiem Makarim ~ Lulusan Harvard Berjaya "Ngojek" dengan Go-Jek

Hanya selepas aplikasi GoJek dilancarkan, dan banyak pemandu dilihat di jalanan, membuat banyak orang berminat dengan perniagaan ini. Di samping itu, penembusan penggunaan internet dan telefon pintar juga sangat menyokong kejayaan perniagaan GoJek. Setelah dilancarkan sebentar, GoJek secara mengejut menjadi fenomena perniagaan yang luar biasa.

Pada mulanya mereka hanya menyasarkan 4000 pemandu pada akhir 2015, tetapi sebenarnya luar biasa, pemandu melebihi sasaran malah mencapai 200 ribu pemandu. Walaupun anda dapat mengatakan bahawa perniagaan yang anda jalankan telah mencapai kejayaan, Kevin masih mempunyai harapan yang besar untuk GoJek. Dia mengimpikan bahawa suatu hari GoJek akan tersedia di semua bandar utama di negara ini.

Artikel Berkaitan