MauKerja, Laman Penyedia Kerja Kosong yang Menerima Anugerah 'Portal Pekerjaan Terbaik'

Setelah dilancarkan secara rasmi di Dunia pada 8 Jun 2018, portal MauKerja siap memberikan pelbagai maklumat mengenai jawatan kosong Dunia . Walaupun masih kedengaran dan tidak asing di telinga kita, portal penyedia jawatan kosong ini telah dikenali sebagai salah satu laman web penyedia perkhidmatan kosong atau kerja kosong di Malaysia.

Ribuan maklumat pekerjaan terkini disajikan di laman web Maukerja setiap hari. Ia bukan sahaja memberikan maklumat kekosongan jawatan dari sektor formal, tetapi juga dari sektor informal atau bukan eksekutif seperti pengusaha kilang, juruteknik, kru restoran, pemandu, pentadbir dan banyak lagi.

Portal Jawatan Kosong Asia 2018 Recruitment Awards

MauKerja mempunyai komitmen untuk dapat menyajikan sebanyak mungkin pembukaan pekerjaan yang paling terkini dan boleh dipercayai di semua sektor dan peringkat pekerjaan sehingga semua orang dengan pelbagai latar belakang dan pengalaman pendidikan dapat memiliki kesempatan yang sama untuk mencari pekerjaan yang sesuai.

Mahu bekerja

Komitmen ini ternyata bukan sekadar angan-angan, ia dibuktikan dengan penghargaan yang baru dimenangi MauKerja sebagai 'Portal Pekerjaan Terbaik' di Asia Recruitment Awards 2018 pada 12 April 2018.

Menurut pasukan mereka, laman web yang mesra pengguna, reka bentuk halaman yang menarik, dan strategi jenama yang komprehensif, serta paparan halaman yang tinggi adalah faktor yang dipercayai dapat membuat MauKerja memenangi salah satu kategori dalam salah satu anugerah berprestij ini.

Ciri Menarik di MauKerja

Seterusnya, mari kita bincangkan kemunculan portal MauKerja.id . Secara umum, portal jawatan kosong ini mempunyai konsep minimalis. Tanpa mengganggu iklan membuat laman web ini selesa ketika diakses.

Portal pekerjaan terbaik

Sebagai tambahan kepada jawatan kosong yang selalu dikemas kini, ciri-ciri di portal ini juga cukup mudah dan senang diikuti. Selain itu laman web ini juga mesra pengguna sehingga pengguna dapat mengakses MauKerja.id dengan lebih mudah melalui peranti telefon pintar sekalipun.

Pada halaman pertama, pelawat portal akan melihat ciri pendaftaran untuk pencari kerja. Pencari kerja hanya perlu memasukkan nama penuh, alamat e-mel dan kata laluan mereka untuk mendaftar dan menggunakan perkhidmatan di portal Maukerja.

Selepas itu, anda akan diberi cadangan pekerjaan terkini. Untuk mencari peluang pekerjaan yang sesuai, anda boleh memanfaatkan ciri penapis yang ada seperti kedudukan syarikat, lokasi pekerjaan dan gaji minimum.

Bukan hanya itu, anda masih boleh melakukan penapis yang lebih khusus berdasarkan kriteria yang dicari seperti mengikut kategori jenis pekerjaan, pendidikan terkini, hubungan syarikat, dan banyak lagi. Diharapkan pencari kerja dapat benar-benar mencari jawatan kosong yang sesuai dengan keadaan masing-masing.

Untuk memudahkan pencari kerja dicari oleh syarikat, MauKerja akan meminta anda melengkapkan halaman profil anda. Beberapa maklumat yang diperlukan merangkumi maklumat asas, pengalaman kerja, sejarah pendidikan, penguasaan bahasa, kemahiran, aktiviti, rujukan, dan resume.

Selain dapat memudahkan anda mendapatkan kekosongan yang lebih sesuai. Dengan melengkapkan profil anda, peluang syarikat untuk melihat anda menjadi lebih hebat.

Penyelesaian Pengambilan untuk Syarikat

Bukan hanya portal MauKerja, Brightan System sebagai syarikat pemaju portal MauKerja nampaknya juga menyediakan penyelesaian e-recruitment untuk syarikat. Perkhidmatan ini dipanggil A Job Thing , penyelesaian sistem bersepadu bagi syarikat untuk mencari calon terbaik untuk setiap jawatan dalam syarikat.

Di Malaysia, A Job Thing telah bertindak sebagai penyelesaian e-perekrutan untuk banyak jenama besar seperti Watson, Starbucks, Parkson, McDonalds, Giants, dan banyak lagi.

Soal Pekerjaan akan memilih calon yang paling sesuai dari semua pencari kerja yang melamar melalui MauKerja sehingga calon yang disyorkan adalah calon terbaik dan paling sesuai dengan kriteria yang dikehendaki syarikat.

Kenapa begitu? Kerana ternyata dalam proses pemilihan sistem A Job Thing akan melihat profil calon mana yang paling sesuai, dan jika diperlukan ujian dalam talian dapat dilakukan untuk calon yang sesuai.

Melaksanakan sistem ini tentunya dapat mengurangkan masa pengambilan bagi pasukan HRD syarikat. Proses pengambilan pekerja yang biasanya memakan masa lama tidak lagi berlaku jika syarikat menggunakan perkhidmatan A Job Thing sebagai penyelesaian bersepadu dalam proses merekrut pekerjanya.

Artikel Berkaitan