Ini adalah 7 perkara yang berguna dan dapat dipelajari oleh anak anda dari teknologi dalam talian

Kesan Teknologi Dalam Talian Terhadap Kanak-kanakImej dari Huffingtonpost.com

Teknologi sentiasa mengekalkan dua sisi yang bertentangan. Seperti dua bilah tajam, #teknologi akan menawarkan sisi dan sisi. Kedua-dua perkara itu sendiri akan muncul mengikut penggunaan dan penggunaannya. Dan salah satu teknologi yang kini dikembangkan dan digunakan oleh orang ramai adalah rangkaian dalam talian.

Dunia hari ini sudah banyak dihubungkan dalam talian. Tetapi teknologi yang sebenarnya menjadikannya mudah dan menjadikan sesuatu cepat dapat menjadi buruk apabila digunakan untuk perkara yang tidak baik. Dengan kemungkinan kesan buruk ini, ibu bapa sentiasa berwaspada menggunakan teknologi dalam talian ini kepada anak-anak mereka.

Tetapi walaupun menyimpan perkara buruk, teknologi rangkaian dalam talian juga akan memberi banyak manfaat kepada anak-anak dengan mempelajari perkara-perkara baik berikut.

1. Banyak Pengetahuan dan Pembelajaran untuk Membaca

Perkara pertama yang dapat dipelajari oleh kanak-kanak dari teknologi dalam talian ialah belajar membaca. Ya, dengan banyaknya kandungan atau artikel yang terdapat di rangkaian dalam talian ini, kanak-kanak dapat memperoleh banyak pengetahuan berguna. Selain dapat memperoleh banyak pengetahuan dengan rangkaian dalam talian melalui aplikasi ABC Go atau laman web readrainbow.com, anak-anak anda yang masih kecil dapat belajar membaca dengan baik.

Artikel lain: Mengenal Kiddle ~ Laman Enjin Carian Direka Khusus untuk Kanak-kanak

2. Menjadi Matematik Pintar

Sekiranya anda mahukan anak-anak yang pintar dalam matematik, maka dengan teknologi dalam talian ini melalui # aplikasi di Play Store ini semuanya akan dapat direalisasikan. Satu lagi perkara yang menjadi kelebihan belajar matematik dalam aplikasi adalah tawaran pembelajaran yang lebih menyeronokkan dan interaktif. Terdapat banyak aplikasi untuk menjadikan matematik anak anda cerdas. Anda boleh memilih yang betul dan sesuai dengan ciri pembelajaran anak-anak anda.

3. Mengembangkan Kreativiti

Kreativiti telah menjadi perkara penting sekarang. Oleh itu, sebagai ibu bapa, anda seharusnya dapat mula mengembangkan kreativiti anak-anak sejak awal. Anda boleh menggunakan beberapa aplikasi di Google Play Store atau Apple Apps Store atau laman web. Beberapa aplikasi yang dapat mengasah kreativiti anak mereka sendiri adalah aplikasi Minecraft dan laman Buildwithchrome.com.

Dengan aplikasi Minecraft anda dapat membangkitkan imaginasi anak anda dalam mengatur blok mengikut apa yang mereka inginkan. Keistimewaan menggunakan aplikasi daripada mainan dalam bentuk nyata untuk pengembangan kreativiti kanak-kanak adalah anda dapat memperoleh kemas dan mengatasi mainan yang tersebar di ruang tamu anda.

4. Belajar Menguruskan Masa

Mungkin ramai ibu bapa berpendapat bahawa teknologi dalam talian menjadikan anak-anak melupakan masa. Itu memang boleh berlaku. Tetapi jika anda ingin berfikiran luas dan ingin mengarahkan anak-anak anda kepada perkara-perkara yang lebih baik, teknologi dalam talian akan dapat membuat anak-anak belajar menguruskan masa.

Bagaimana untuk? Anda boleh menggunakan aplikasi berasaskan nota atau perancang di #smartphone supaya anak-anak dapat belajar menguruskan masa mereka dan mengetahui hak dan kewajipan mereka.

5. Belajar Bahasa Asing

Bahasa asing sememangnya semakin diperlukan dalam pembangunan negara dan perpaduan pasar bebas hari ini. Bagi anda yang prihatin dengan perkara ini, anda boleh menggunakan laman web funenglishgames.com atau hemingwayapp.com untuk membantu anda mengajar anak anda mengenai bahasa asing. Di samping itu terdapat juga banyak aplikasi mudah alih mengenai kamus bahasa asing dan permainan bahasa, yang boleh anda muat turun secara percuma.

Baca juga:  4 Petua untuk Ibu Bapa untuk Menjaga Anak-anak Selamat Semasa Bermain Instagram

6. Belajar Teknologi Lain

Dengan melayari laman Scratch.mit.edu atau Madewithcode.com anda akan dapat mengajar anak anda mengenai teknologi. Dengan laman web ini anda dapat mengajar anak anda bagaimana membuat permainan. Dengan laman web ini, anda akan dapat mengembangkan logik dan kemahiran anak anda dalam memahami komputer dan # perisian.

7. Melakukan Trik Ajaib

Perkara terakhir yang dapat anda pelajari dari kanak-kanak dari teknologi dalam talian adalah muslihat silap mata. Melalui #internet apa sahaja yang boleh diperolehi termasuk muslihat silap mata. Bagaimana untuk? Anda boleh menggunakan laman Goodtricks.net atau Brainpop.com untuk mengembangkan pengetahuan dan kreativiti anak-anak anda mengenai sihir. Selain teknik sihir yang ada di kedua-dua laman web ini dapat membuat imajinasi anak-anak anda menjadi lebih tajam dan siapa tahu mereka kemudian dapat menjadi penyihir yang hebat dan terkenal.

Artikel Berkaitan