Selesaikan Peluang Perniagaan Bayar Per Klik (PPC) di Dunia Blogging, Apa Rasanya?

bayar setiap klikImej dari Mashable.com

Mungkin ada banyak jenis peluang perniagaan yang muncul dan dilakukan oleh manusia. # Peluang perniagaan yang selalu kita cari dan kita berusaha untuk dapat keuntungan dan keuntungan besar terlebih dahulu. Peluang ini akan sentiasa ada sekiranya kita ingin mencarinya. Terutama sekarang bahawa kewujudan teknologi dan dunia dalam talian yang semakin meluas menjadikan banyak peluang untuk wang muncul.

Dan salah satu peluang yang timbul dari pertumbuhan internet dan media dalam talian adalah Pay Per Click (PPC). Lalu Apa itu Bayar Per Klik (PPC)? Berikutan kajian semula.

Sifat Perkhidmatan Bayar Per Klik (PPC)

PPC (Pay Per Click) itu sendiri adalah program atau kaedah perniagaan yang dijalankan oleh syarikat melalui rangkaian internet di mana pemilik laman web (laman web atau blog) yang memasuki program akan mendapat wang dari setiap klik pada iklan yang dibuat oleh pengunjung yang datang. Oleh itu, semakin banyak pengunjung yang mengklik, semakin besar peluang anda (pemilik laman web) untuk mendapatkan wang.

Walau bagaimanapun, jumlah wang yang diperoleh dari program atau kaedah PPC bergantung pada iklan atau pihak yang menjalankannya. Contoh penganjur PPC tempatan di Dunia akan membayar lebih sedikit daripada yang anda daftarkan atau paparkan iklan PPC dari #Google Adsense.

Artikel lain:  Inilah 5 Tahap Blogger Menjana Wang dari Aktiviti Blogging

Kelebihan PPC Google Adsense

Di antara banyak program PPC yang ada, Google AdSense selalu berada di barisan hadapan dan paling digemari oleh penerbit. Google Adsense PPC sememangnya sangat menguntungkan kerana dapat menjana dolar yang tentunya lebih tinggi daripada PPC tempatan yang membayar dengan rupiah.

Tetapi perlu diingat untuk diterima sebagai ahli Google Adsense PPC tidaklah mudah. Pemilik laman web atau blogger itu sendiri mesti memenuhi kriteria yang diperlukan oleh Google Adsense. Dan secara amnya permintaan kelulusan yang dikemukakan oleh pemilik laman web atau blogger akan ditanggapi oleh Google dengan waktu yang cukup lama. Ini disebabkan oleh pengesahan Google dan penilaian yang agak ketat terhadap laman web atau blog yang dicadangkan.

Mekanisme Perkhidmatan PPC

Secara umum, mekanisme kerja PPC (Bayar Per Klik) menggunakan syarat berikut.

Setiap kali pengunjung blog atau laman web mengklik iklan yang muncul di laman web atau blog, pemilik blog / laman web yang memaparkan iklan akan mendapat wang atau pembayaran dari pihak penganjur atau penyedia PPC.

Wang yang diperoleh dari pihak penganjur atau syarikat penyedia PPC itu sendiri berasal dari dana penaja yang menyimpan iklan tersebut. Jadi pengiraan wang yang diperoleh # blogger adalah dari jumlah klik yang dibuat oleh pelawat laman web atau dalam hal ini syarikat penyedia PPC akan cukup menghitung jumlah klik yang diperoleh setiap hari.

Secara amnya wang yang akan diperoleh oleh pemilik laman web atau blogger akan dihantar dalam bentuk cek yang kemudiannya dapat dikeluarkan oleh orang yang berkenaan.

Mekanisme terakhir sistem PPC adalah bahawa kadar yang ditetapkan pada program PPC akan berbeza untuk setiap iklan. Selain berbeza dalam setiap jenis iklan, jumlah wang yang diterima oleh blogger dari program PPC juga akan berbeza dengan penyedia perkhidmatan PPC yang ada. Seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa program PPC dari Google Adsense akan bernilai lebih tinggi daripada penganjur PPC tempatan.

Baca juga:  Beberapa Jenis Iklan Yang Ada di Blog atau Laman Web

Pemilik Laman Web Perniagaan dan Blogger untuk Berjaya dalam PPC

Sekarang bagi anda yang benar-benar menjalankan dan menginginkan peluang program PPC ini berjaya, maka anda tidak boleh melakukan apa-apa. Anda mesti berusaha dengan bersungguh-sungguh dan bersungguh-sungguh untuk menjadikan blog atau laman web anda berharga dan menarik bagi penganjur PPC. Beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan laman web atau blog anda berharga untuk penganjur PPC termasuk:

  • Buat blog dengan niche atau tema tertentu
  • Jadikan kandungan yang baik dan berharga dan berguna untuk netizen secara umum
  • Membuat kandungan secara rutin dan tekun setiap hari
  • Cantikkan blog atau laman web anda

Beberapa perkara yang berkaitan dengan program pengiklanan PPC di atas mungkin memberikan gambaran keseluruhan bagi anda yang berminat untuk menerokainya. Tetapi seperti semua perniagaan, program PPC ini tentunya memerlukan kerja keras dan kesediaan untuk terus belajar sehingga dapat mencapai kejayaan. Dan sebagai alat pembelajaran, ada banyak pilihan, tetapi kaedah termudah dan paling murah adalah dengan belajar di pelbagai laman web perniagaan dalam talian seperti salah satu daripadanya pastinya laman web Maxmanroe.com yang disukai. Semangat berniaga!

Artikel Berkaitan