Ini adalah 5 Orang Paling Berpengaruh di Internet dalam Time Magazine 2016 Version

Orang Yang Paling Berpengaruh di InternetImej dari Variety.com

Bercakap tentang #internet sekarang tidak akan pernah berakhir. Kerana semakin banyak tahun, rangkaian yang mencipta dunia maya semakin canggih dan disukai oleh banyak pengguna. Dari sini internet mempunyai kekuatan baru untuk dapat mencipta fenomena tertentu. Salah satu bentuk fenomena yang dapat kita lihat dari pengaruh internet adalah kemunculan orang yang berpengaruh. Orang-orang tertentu memang boleh sangat berpengaruh di ruang siber kerana mereka sering dibincangkan dan dibincangkan oleh netizen (pengguna internet).

Pada tahun 2016, majalah Time mengeluarkan orang yang paling berpengaruh di internet. Kategori pengaruh orang-orang ini sendiri berasal dari kesan penggunaan media sosial dari setiap orang ini, dan kemampuan mereka untuk menghasilkan berita. Lalu, siapakah orang yang paling berpengaruh pada tahun 2016? Berikutan kajian semula.

1. Kanye West

Imej dari Alux.comImej dari Alux.com

Orang pertama yang paling berpengaruh di internet mengikut versi majalah 2016 adalah Kanye West. Suami Kim Kardhasian yang terkenal kontroversi selalu berjaya menarik perhatian netizen. Satu muat naik di #Twitter yang pernah menarik perhatian netizen ketika itu adalah ketika dia mengulas komedian Bill Cosby dan bekas kekasihnya, Amber Rose.

Pernyataan kontroversial lain dari West adalah ketika dia menyatakan bahawa dia masih mempunyai hutang AS $ 53 juta atau sekitar Rp 693 miliar. Dan perkara kontroversial terbaru dari West adalah ketika dia enggan menjual pelepasan LP terbarunya, The Life of Pablo, di pasaran. Daripada menjualnya ke pasar, West lebih suka mendengarkan lagu barunya di perkhidmatan streaming muziknya, Tidal.

Artikel lain:  10 Orang Paling Berpengaruh di Apple Selepas Kematian Steve Jobs

2. JK Rowling

Imej dari Hypable.comImej dari Hypable.com

Bagi pencinta Harry Potter yang diberitahu oleh JK Rowling sudah tentu anda tidak mahu ketinggalan keseluruhan misteri di dalamnya. Baru-baru ini JK Rowling, pengarang laris novel Harry Potter, menjadi topik perbualan di dunia maya. Kerana Rowling telah berjaya menarik perhatian netizen dengan mengembangkan kisah Harry Potter yang belum diketahui secara meluas oleh pembaca melalui Twitter dan laman web Pottermore.

Melalui Pottermore, Rowling menceritakan kisah dari alasan Hagrid tidak dapat membuat Patronus, hingga sejarah sihir di Amerika Utara. Selain mengangkat kisah di Twiiter dan Pattermore, Rowling juga cukup lantang dalam mengulas sejumlah kes. Sebut saja kes penggubal undang-undang Scotland dan bandingkan Donald Trump dengan Voldemort.

3. Felix Arvid Ulf Kjellberg aka PewDiePie

Imej dari Gamerant.comImej dari Gamerant.com

Orang kaya dari Sweden tahun ini banyak dibincangkan oleh netizen. Bagaimana tidak dengan YouTube sedangkan dia sudah mempunyai 42.7 juta pelanggan. Dengan jumlah yang hebat ini, PewDiePie mampu menjadi jutawan di #YouTube.

Berkat popularitinya, yang telah berjaya mengalahkan jumlah pelanggan di beberapa rangkaian TV, PewDiePie kini bekerjasama dengan YouTube untuk membawa kandungan asli kepada pelanggan perkhidmatan Red. Selain menjadi rakan YouTube, PewDiePie juga direkrut oleh Disney Maker Studio untuk menjadi pengeluar kandungan asli untuk RevelMode, rangkaian maya baru.

4. Donald Trump

Imej dari Huffingtonpost.comImej dari Huffingtonpost.com

Nama Donald Trump tidak dapat dipisahkan dari tokoh berpengaruh ini pada tahun 2016. Calon presiden Amerika Syarikat yang akan datang dari Parti Republik sememangnya menjadi perbincangan umum setelah beberapa kenyataan kontroversi.

Walaupun melalui akaun Twitternya yang kini mempunyai 7 juta pengikut, dia tidak teragak-agak untuk memberi komen mengenai calon presiden masa depan yang lain. Seperti ketika dia memanggil Megyn Kelly sebagai 'bimbo' dan memanggil saingannya Marco Rubio sebagai 'Little Marco'. Tidak syak lagi perbualan itu segera membuatkan netizen membicarakannya.

Baca juga:  Peek Profile 5 Orang Terkaya di Dunia Permainan Industri

5. Cristiano Ronaldo

Imej dari Businessinsider.comImej dari Businessinsider.com

Akhirnya, tokoh yang berpengaruh pada majalah Time versi internet 2016 adalah Christiano Ronaldo. Christiano Ronaldo memang merupakan tokoh yang luar biasa bukan hanya untuk tahun ini tetapi boleh juga wujud pada abad ini. Dengan pengikut #Facebook mencecah 110 juta, Ronaldo digelar sebagai Raja Facebook.

Bukan itu sahaja, dengan jumlah pengikut mencecah 200 juta dari Facebook, Twitter dan Instagram, Ronaldo juga berjaya memasuki barisan selebriti terkenal di media sosial. Hebatnya setiap kali muat naik dilakukan Ronaldo di Facebook dan Instagram, dia selalu berjaya menarik perhatian netizen secara purata sehingga 1 juta interaksi.

Artikel Berkaitan