10 Petua untuk Berjaya Memulakan Perniagaan Restoran Impian Anda

Petua untuk Berjaya Memulakan Perniagaan RestoranUnsplash / Josua Rodriguez

Industri kuliner adalah industri dengan pemain terbanyak. Inilah yang menjadikan banyak restoran gagal di tengah jalan. Oleh itu, untuk berjaya memulakan perniagaan restoran memerlukan persiapan dan tekad yang kuat untuk terus hidup dan berkembang.

Sekarang untuk mencari pelbagai tip untuk memulakan perniagaan restoran, semudah menggosok jari pada skrin telefon pintar anda. Untuk kemudahan anda, kami menerangkan intipati petua berikut yang diberikan oleh profesional yang berpengalaman.

1. Tanya orang yang lebih berpengalaman

Sebenarnya, salah satu kaedah terbaik untuk mengetahui bagaimana anda boleh memulakan perniagaan restoran anda sendiri adalah bekerja di restoran terlebih dahulu. Apa pun kedudukan anda semasa bekerja di restoran, jadilah "pepijat" yang menyerap semua pengetahuan yang dapat anda pelajari di restoran.

Dengan cara itu, anda dapat belajar bagaimana membina pasukan yang mantap, cara berkomunikasi corak antara pemilik , koki dan pekerja, belajar bagaimana melayani pelanggan, belajar bagaimana menangani aduan dengan kepala yang sejuk, dan banyak lagi yang boleh anda pelajari dengan terus mengikuti kaedah bidang ini.

Tetapi jika anda tidak lagi berada dalam posisi atau waktu yang memungkinkan anda memulakannya dari awal, anda harus mencari rakan kongsi atau perunding yang berpengalaman dalam perniagaan restoran.

2. Mempunyai Perancangan dan Konsep Matang

Sebilangan besar restoran gagal kerana kurang merancang. Oleh itu, anda mesti menyediakan rancangan perniagaan yang teliti. Dalam penyediaannya, anda perlu mengetahui siapa pesaing anda, bagaimana landskap pasaran, siapa sasaran pasaran, rancangan pemasaran, dan bagaimana unjuran kewangannya.

Perancangan yang teliti akan sangat membantu restoran anda berjalan dari hari ke hari. Selain itu, anda juga perlu mematangkan konsep restoran anda. Sama ada makanan enak , makanan jalanan , restoran keluarga, atau apa sahaja. Konsep restoran ini benar-benar menentukan masa depan restoran anda kerana ia melibatkan menu, dalaman, jenama , pemasaran, pasar sasaran, dan tentu saja kakitangan restoran anda.

3. Buat menu yang sesuai

Dalam perniagaan restoran, menu adalah gambaran visi anda. Dalam penyediaannya, anda perlu menyesuaikan diri dengan konsep, pasaran sasaran, dan trend kuliner yang sedang berkembang. Sekiranya anda belum memiliki menu sama sekali sejak tahap perencanaan, maka anda boleh melibatkan koki pilihan anda untuk menyusun menu bersama-sama. Tetapi jika sejak lahirnya keinginan untuk memulakan perniagaan restoran, anda telah menetapkan menu, maka anda harus memilih seorang chef yang mampu merealisasikannya.

Dalam membuat menu, jangan ragu untuk mengujinya terlebih dahulu. Anda boleh bermula dari persekitaran keluarga anda untuk mendapatkan input. Ingatlah bahawa anda juga tidak perlu mempunyai terlalu banyak menu. Terlalu banyak menu sering mengelirukan pelanggan. Cukup dengan menu sederhana yang dapat menarik minat pasaran sasaran anda. Di samping itu anda wajib memperhatikan kualiti menu anda.

4. Cari Pelabur yang Mempunyai Visi yang Sama dengan Anda

Dalam memulakan perniagaan restoran, visi dan modal yang kuat diperlukan. Kejayaan perniagaan restoran tidak dapat dicapai dengan serta-merta. Memerlukan masa berbulan-bulan untuk sebuah restoran mula menjana keuntungan.

Oleh itu, adalah penting untuk mencari pelabur yang mempunyai visi yang sama dengan anda. Sekiranya pemodal anda tidak mempunyai visi yang sama, kemungkinan besar dia akan mencabut modalnya di tengah jalan. Sudah tentu ia akan menghalang kemajuan restoran anda ..

5. Rekrut Chef yang sesuai dengan keperluan anda

Chef adalah bahagian penting dari restoran anda kerana dari semangatnya semangat anda dapat disampaikan ke meja pelanggan. Dalam memilih seorang koki, ada beberapa kriteria umum yang harus dipenuhi, iaitu memiliki kestabilan emosi, mengutamakan kualiti daripada kuantiti, dan persamaan dalam penglihatan.

Ketiga-tiga kriteria umum ini penting kerana tukang masak tidak hanya bertindak sebagai tukang masak tetapi juga sebagai ketua dapur anda. Oleh itu, dia mesti mempunyai kemampuan untuk melatih kakitangan dapur lain untuk mencapai standard yang dia dan kamu tetapkan.

Sekiranya anda tidak mempunyai kestabilan emosi dan mengutamakan kualiti, maka rasa masakan, hubungan, dan komunikasi dengan orang bawahan juga akan terjejas. Sekiranya anda tidak mempunyai visi yang sama seperti anda, masalah kreatif akan timbul di masa depan kerana perniagaan kuliner yang sebenarnya adalah perniagaan kreatif.

6. Merekrut Kakitangan yang Sesuai dengan Keperluan Anda

Pekerja ditugaskan untuk memastikan bahawa pelanggan dapat menikmati makanan dengan selesa. Dalam merekrut pekerja, cubalah melibatkan anda secara langsung dalam proses pemilihan. Sekiranya anda telah merekrut pekerja, ia juga boleh dilibatkan.

Lakukan temu ramah langsung untuk mengetahui ciri-ciri calon pekerja anda. Tujuannya adalah untuk memastikan pasukan anda terdiri daripada orang-orang yang dapat bekerjasama untuk mencapai sesuatu tujuan. Di samping itu, penting juga untuk merekrut kakitangan yang mempunyai kemahuan dan kemampuan untuk belajar agar restoran anda dapat terus bertahan dan berkembang walaupun pesaing baru selalu hadir.

7. Tentukan Lokasi Restoran yang Betul

Semasa memulakan perniagaan restoran, lokasi memainkan peranan penting kerana kemudahan akses akan sangat mempengaruhi jumlah pelanggan anda. Mempunyai restoran di pinggir jalan yang sibuk adalah salah satu pilihan yang tepat. Pastikan mempunyai akses tempat letak kereta dan motosikal yang mencukupi dan baik. Dalam pemilihan lokasi, Anda juga dapat menyesuaikan diri dengan pasar sasaran Anda.

8. Jadikan Tata Letak Restoran Selesa Mungkin

Setelah anda menyelesaikan konsep dan menemui lokasi terbaik untuk restoran anda, penting untuk mengatur susun atur restoran anda sebaik mungkin. Susun atur , hiasan, dan pilihan perabot akan sangat mempengaruhi keselesaan pelanggan semasa menikmati makanan anda. Lebih-lebih lagi, masyarakat sekarang bukan sahaja mencari rasa, tetapi juga suasananya.

Sekiranya anda hanya menyajikan hidangan lazat tanpa keselesaan, maka restoran anda akan sukar mendapatkan pelanggan setia. Walaupun pelanggan setia ini sangat membantu dalam memasarkan restoran anda, terutama selepas media sosial.

Selain estetika, tetapan susun atur seperti susun atur meja juga akan membantu kecekapan restoran anda. Sebenarnya, sekarang anda boleh menyesuaikan susun atur jadual menggunakan aplikasi. Beberapa aplikasi juruwang seperti Moka membolehkan anda mengatur susun atur jadual dan maklumat yang berkaitan dengan pesanan pelanggan anda di setiap meja.

9. Nilai Kewangan Restoran Anda

Memulakan perniagaan restoran tidak akan menghasilkan keuntungan dengan segera. Oleh itu, kelangsungan hidup restoran anda bergantung pada aliran tunai yang sihat. Dalam memulakan perniagaan restoran, terdapat beberapa perkara perbelanjaan yang perlu anda perhatikan. Pertama, perbelanjaan untuk peralatan dapur. Kedua, perbelanjaan untuk keperluan restoran anda seperti bahan mentah, kos operasi, dan gaji pekerja. Pastikan ada dana yang mencukupi untuk menampung perkara perbelanjaan kedua ini, sekurang-kurangnya untuk beberapa bulan ke depan. Ketiga, perbelanjaan untuk kehidupan peribadi anda.

Dengan melakukan penilaian kewangan secara berkala, anda dapat menjumpai perbelanjaan yang sebenarnya boleh anda tekan. Sama ada perbelanjaan oleh restoran, atau perbelanjaan peribadi anda. Perhatikan juga kenaikan harga bahan mentah kerana jika terlalu mahal, maka margin yang anda perolehi akan menjadi lebih tipis. Jangan teragak-agak untuk mencari vendor lain.

10. Tetapkan Strategi Pemasaran yang Betul

Dalam memulakan perniagaan restoran, anda tidak boleh hanya bergantung pada pelanggan setia. Untuk mengembangkannya, anda mesti mengembangkan strategi pemasaran yang dapat meletakkan restoran anda di peta kuliner masyarakat. Pada zaman digital ini, salah satu caranya adalah dengan mendapat akses mudah ke media sosial.

Anda boleh membuat akaun media sosial sebagai alat pemasaran. Anda juga boleh memiliki laman web dengan domain yang senang disebut dan ditulis. Halaman media sosial dan laman web anda mesti dapat menangkap keseluruhan gambar restoran anda, menampilkan menu lengkap, dan yang utama ialah laman web ini dapat diakses pada bila-bila masa. Jemput blogger makanan atau vlogger makanan untuk menikmati hidangan yang anda sajikan kerana testimoni mereka akan sangat mempengaruhi imej restoran anda di mata orang ramai.

Sepuluh petua di atas adalah inti dari semua pengalaman para profesional yang sudah memulakan perniagaan restoran. Semoga petua ini dapat membantu anda untuk memiliki perniagaan restoran impian anda. Mulakan kecil, mulakan sekarang.

Artikel Berkaitan