2018, Apakah Telefon Pintar BlackBerry Kanada?

Telefon pintar BlackBerry adalah telefon pintar paling popular dan digemari pada zaman mereka, kita semua tahu itu. Tetapi seiring dengan kemunculan dan pengembangan Sistem Operasi #Android (OS), telefon pintar Android perlahan-lahan mulai menurun dan sekarang tidak lagi memacu.

Bagaimana BlackBerry?Blackberry Android melalui ca.blackberry.com

Saya sendiri adalah salah seorang yang mengalami dua tempoh #BlackBerry yang gemilang dan buruk. Pernah menggunakan telefon pintar BlackBerry yang pada waktu itu saya beli dengan harga yang cukup mahal, sekarang telefon pintar dari pembangun dari Kanada pada akhirnya saya terpaksa menjual pada waktu itu dengan harga yang sangat murah.

Dan dari pembelian BlackBerry itu sendiri ketika itu maka saya biasa menambah simpanan untuk membeli telefon pintar Android. Ya, kehadiran telefon Android pasti membuat perbezaan besar terhadap penjualan BlackBerry secara keseluruhan. Hasilnya, kejayaan telefon pintar BlackBerry kini hampir tiba.

Apa khabar BlackBerry 2018

BlackBerry Potong 35% Pekerja. Kemerosotan penjualan BlackBerry malah menjadikan pusat ini terpaksa mengurangkan sebilangan besar pekerjanya. Pada awal Februari 2016, beberapa media massa melaporkan bahawa syarikat Kanada memang telah memberhentikan 35 persen tenaga kerjanya. BlackBerry sendiri kemudian menyatakan bahawa kebenarannya adalah dengan memberhentikan sekitar 200 pekerja di Waterloo dan Sunrise. Manakala pada bulan September 2015 BlackBerry telah memberhentikan 200 pekerja yang bekerja dalam reka bentuk dan perkakasan untuk peranti BB10.

Pengurangan pekerja sendiri dilakukan oleh BlackBerry untuk mengurangkan kos operasi. Selain pemangkasan, pemecatan pekerja oleh BlackBerry juga dilakukan sebagai bentuk kecekapan syarikat untuk menghadapi pasaran global kerana penurunan perolehan penjualan.

Artikel lain:  Cuba Nasib Anda, Blackberry Akan Melancarkan 2 Telefon Android Ringan

1. Sebenarnya, Fokus Perniagaan Perisian

Selain mengurangkan 35 peratus pekerjanya, tahun ini BlackBerry juga akan memfokuskan perniagaannya pada perisian (perisian). Ini dinyatakan oleh Ketua Jualan Global BlackBerry Carl Wiese yang menyatakan bahawa syarikatnya akan meninggalkan perniagaan perkakasan yang perolehannya terus menurun dan akan lebih fokus pada pengembangan perisian. Dalam usaha ini sahaja, BlackBerry telah memperoleh pencapaian yang cukup baik dalam pengembangan perisian.

2. Menawarkan Telefon Pintar Android

Walaupun negeri akan menumpukan pada perniagaan perisian ( perisian) , tetapi BlackBerry melalui Carl Wiese mengatakan bahawa mereka tidak terlalu spesifik dan pastikan untuk menghentikan perniagaan telefon pintar  dalam masa terdekat. Sebenarnya, setelah melancarkan BlackBerry Priv, syarikat Kanada masih bergerak untuk mengembangkan perkakasan.

Pada tahun 2016, BlackBerry bahkan akan terdengar bergelut dengan barisan peranti Android. Telefon pintar Android paling laris memang menjadikan BlackBerry berminat untuk meningkatkan penjualan dan perolehan.

Ketua Pegawai Eksekutif BlackBerry John Chen sendiri mengatakan bahawa pihaknya sememangnya serius dalam mengembangkan perniagaan telefon pintar dengan peranti Android. Ketika diwawancara secara khusus oleh CNET di Consumer Electronic Show (CES) di Las Vegas, Amerika pada tahun 2015, John Chen menyatakan bahawa BlackBerry 10 masih tidak dapat meningkatkan penjualan BlackBerry yang telah menurun.

Dalam catatannya, penjualan BlackBerry pada Oktober 2015 hanya mampu mencapai satu peratus bahagian pasaran. Oleh itu, ketika BlackBerry mengatakan bahawa ia akan menjadikan  BlackBerry Android, maka timbul harapan untuk dapat mengulangi kejayaan beberapa tahun sebelumnya. Lebih-lebih lagi, telefon pintar Android yang dibuat oleh BlackBerry ini akan dijual dengan harga yang murah. Oleh itu, peningkatan pembelian produk terbaru dipercayai dapat dicapai.

3. Mempersembahkan BlackBerry Rome dan BlackBerry Hamburg

Walaupun belum diluncurkan dan diluncurkan, namun keberadaan telefon pintar BlackBerry berdasarkan perisian Android sudah mulai bocor. Kebocoran dari produk BlackBerry terbaru adalah dua peranti yang akan dipersembahkan dan diduga diberi nama BlackBerry Rome dan BlackBerry Hamburg. Harga dua telefon pintar Android buatan BlackBerry itu sendiri juga diketahui mempunyai harga yang agak murah berbanding Priv, produk BlackBerry Android sebelumnya.

Dari BlackBerry Priv, yang bernilai 700 dolar AS, harga kedua-dua BlackBerry Android hanya setengah dari harga BlackBerry Triv. Ya, harga Roma dan Hamburg diketahui dari kebocoran bahwa hanya ada antara 300 hingga 400 dolar AS atau sekitar Rp4 juta hingga Rp5 juta.

Artikel Berkaitan