Russel dan Rockwell ~ Jenama Alat Muzik Tempatan yang telah berjaya di Pasar Perniagaan Muzik Jagad

Russel dan RockwellImej dari Xhredder.com

Apabila kita bercakap mengenai alat muzik, kita harus mengakui bahawa kebanyakan alat muzik yang ada dikendalikan oleh jenama asing. Sebut sahaja beberapa jenama luar seperti Gibson, Ibanes, Fender, Yamaha yang telah lama diminati oleh pemuzik dan pengguna umum di Dunia.

Namun, ini tidak bermaksud bahawa pemain tempatan tidak berpeluang menembusi pasaran industri instrumen. Sekurang-kurangnya ada pemain tempatan yang telah membuktikan bahawa kualiti alat muzik domestik masih diterima dengan baik oleh pasaran. Dan jenama alat muzik yang dapat dipamerkan di tengah serangan jenama asing ialah Russell dan Rockwell.

Lalu bagaimana kisah jenama muzik tempatan Russel dan Rockwell yang dapat muncul di tengah-tengah serangan pemain asing dengan mencatatkan penjualan hingga Rp 800 juta hingga Rp 1,5 miliar sebulan? Berikutan kajian semula.

Jenama dan Penguat Gitar yang Hampir Mati

Jenama Russel dan Rockwell memang boleh dikatakan hampir mati. Ini berlaku apabila pengeluar jenama ini mengalami kelembapan perniagaan yang menjadikan syarikat itu goyah. Resllie Kurniawan, Benny Sadeli, Haryanto Hidayat dan dua saudara lain yang pernah bekerja sebagai pengedar Russel dan Rockwell di PT Citra Mandiri Perkasa (CMP) ditawarkan pembelian syarikat oleh pemilik sebelumnya.

Dengan nilai nominal tertentu, Resllie et al kemudian membeli syarikat CMP yang mengalami kemerosotan. Dengan keyakinan dan keyakinan, mereka berlima kemudian menggerakkan jenama Russel dan Rockwell melalui PT Sumber Suara Berkat World (SSBI).

Artikel lain:  Gummo ~ Alas Kaki Jalan Bandung Asli dengan Kualiti Seluruh Dunia

Buat Penambahbaikan pada PT Citra Mandiri Perkasa (CMP)

CMP yang sudah dalam keadaan mati memang tidak dapat menolong tetapi diselamatkan setelah dibeli oleh Resllie, et al. Oleh itu, mereka bergerak dengan usaha pertama mereka untuk menekankan dan mengutamakan peningkatan dalam aktiviti pengeluaran dan pemasaran. Penstrukturan CMP lain dilakukan dengan melakukan kecekapan yang ketat di kilang CMP yang terletak di daerah Bandung.

Bilangan pekerja, yang pada asalnya berjumlah 110 orang, pasti dapat dikurangkan menjadi sekitar 40 orang tanpa mengurangkan angka pengeluaran. Dari segi kecekapan, Resllie et al, teruskan pekerja yang cemerlang dan mempunyai sumbangan besar yang memberikan 'nafas' di CMP. Sebagai tambahan, Resllie juga melakukan penambahbaikan pada sistem dengan memperketat pengawasan dan keselamatan kilang.

Russel dan Rockwell Brands Shining Back

Dari langkah-langkah untuk meningkatkan CMP, mereka berlima akhirnya dapat menjadikan jenama Russel dan Rockwell yang hampir musnah kembali bersinar. Pada masa ini sahaja, lebih daripada 400 gitar dan 800 penguat dapat dihasilkan oleh CMP setiap bulan.

Selain menghasilkan produk jenama Russel dan Rockwell, CMP baru juga membuka peluang bagi syarikat lain yang ingin membuat gitar dan penguat di kilang mereka. Sudah tentu ini dapat dilakukan dengan syarat keperluan pengeluaran jenama telah dipenuhi.

Strategi Penjenamaan Russell dan Rockwell

Dalam meningkatkan jenama Russel dan Rockwell, Resllie, et al tidak hanya bergantung pada aspek operasi. Kerana aktiviti pemasaran dan pemilihan pilihan perniagaan yang tepat adalah salah satu faktor yang dapat menerangi semula jenama muzik tempatan. Contoh menerapkan pilihan pilihan perniagaan adalah dengan memilih produk Russell dan Rockwell yang harus dikembangkan dan dikesampingkan.

Baca juga: Perniagaan  Evrawood ~ Urban Casual Bag Yang Telah Menembusi Pasar Luar Negara

Dari lebih daripada 60 jenis jenama Russel dan Rockwell, hanya beberapa produk yang digemari oleh pasaran dan kemudian dikembangkan. Tetapi sebelum menggunakan teknik pemilihan pilihan perniagaan ini, Reslie et al sebelumnya selalu melakukan analisis dan tinjauan pasaran untuk menentukan komposisi pengeluaran mereka.

Untuk perbezaan jenama yang berlaku dari pemilikan lama kepada pemilik baru hanya berlaku pada Rockwell. Perbezaannya ialah jika Rockwell menggunakan gaya 'mirip' atau serupa dengan jenama gitar asing, maka ketika ini di bawah pengurusan baru jenama Rockwell mempunyai ciri khas yang ada pada kepala gitar atau headstock. Identiti ini menurut Resllie sangat penting untuk menjamin kewujudan dan watak watak.

Artikel Berkaitan