Definisi Promosi: Definisi, Tujuan, Jenis, dan Contoh Promosi

Memahami Promosi JualanIlustrasi aktiviti promosi

Definisi Promosi Secara Umum

Apa itu promosi? Memahami Promosi adalah aktiviti komunikasi yang dilakukan oleh seseorang atau syarikat dengan komuniti yang lebih luas, di mana tujuannya adalah untuk memperkenalkan sesuatu (barang / perkhidmatan / jenama / syarikat) kepada masyarakat dan pada masa yang sama mempengaruhi komuniti yang lebih luas untuk membeli dan menggunakan produk.

Promosi adalah aktiviti pemasaran yang biasanya dilakukan oleh pemasar untuk memberikan maklumat mengenai sesuatu produk dan mendorong pengguna untuk melakukan pembelian produk tersebut. Terdapat banyak cara dan kaedah promosi, bahkan kaedah promosi selalu berkembang dari masa ke masa.

Orang awam sering mendengar dan membaca promosi, baik itu promosi dalam bentuk media cetak, papan iklan, papan iklan, radio, televisyen, dan internet. Mereka yang berminat dengan iklan atau promosi biasanya akan membaca maklumat dalam promosi lebih lama.

Baca juga:  Definisi Iklan

Definisi Promosi Menurut Pakar

Untuk lebih memahami maksud promosi , kita dapat merujuk kepada pendapat beberapa pakar. Berikut adalah definisi promosi menurut pakar:

1. Harper Boyd

Menurut Boyd, definisi promosi adalah usaha untuk meyakinkan orang ramai untuk menerima produk, konsep dan idea.

2. Swastha

Menurut Swastha, gagasan promosi adalah pujukan sehala yang dibuat untuk mempengaruhi orang lain yang bertujuan untuk tindakan yang membuat pertukaran dalam pemasaran.

3. Boone & Kurtz

Menurut Boone dan Kurtz, definisi promosi adalah proses memberitahu, membujuk, dan mempengaruhi keputusan membeli.

4. Tjiptono

Menurut Tjiptono, makna promosi adalah bentuk komunikasi pemasaran yang bertujuan untuk menyebarkan maklumat, mempengaruhi / membujuk dan / atau mengingatkan pasar sasaran syarikat dan produk mereka untuk bersedia menerima, membeli, dan setia pada produk yang ditawarkan oleh syarikat yang bersangkutan.

5. Kotler

Menurut Kotler, gagasan promosi adalah sebahagian dan proses strategi pemasaran sebagai cara untuk berkomunikasi dengan pasar dengan menggunakan komposisi campuran promosi "promosi promosi".

6. Gitosudarmo

Menurut Gitosudarmo, pengertian promosi adalah aktiviti yang bertujuan mempengaruhi pengguna sehingga mereka terbiasa dengan produk yang ditawarkan oleh syarikat kepada mereka dan kemudian mereka menjadi gembira dan kemudian membeli produk tersebut.

Baca juga: Memahami Campuran Pemasaran

Tujuan Promosi

Semua orang yang melakukan promosi mesti mempunyai matlamat yang ingin dicapai. Merujuk kepada definisi promosi di atas, berikut adalah beberapa objektif promosi umum:

  1. Untuk menyebarkan maklumat mengenai produk (barang / perkhidmatan) kepada orang ramai atau bakal pelanggan.
  2. Untuk menjangkau dan mendapatkan pelanggan baru dan mengekalkan kesetiaan mereka.
  3. Untuk membantu meningkatkan angka penjualan sambil meningkatkan keuntungan.
  4. Untuk membantu meningkatkan kecemerlangan dan membezakan produk dengan produk dari pesaing.
  5. Untuk menjenamakan atau mencipta imej produk di mata pengguna mengikut kehendak syarikat.
  6. Untuk mempengaruhi pendapat dan tingkah laku pengguna terhadap sesuatu produk.

Jadi, secara keseluruhan tujuan utama promosi adalah untuk meningkatkan penjualan dan keuntungan perniagaan.

Jenis Promosi

Kaedah pemasaran yang sangat pelbagai telah mencipta pelbagai bentuk dan cara promosi yang juga sangat pelbagai. Secara umum, berikut adalah beberapa jenis promosi yang kami dapati hari ini:

1. Promosi Fizikal

Promosi seperti ini boleh didapati di acara atau aktiviti tertentu, seperti bazar, konsert, pameran, dan lain-lain. Dalam aktiviti promosi ini penjual biasanya membuka gerai untuk menawarkan produk mereka (barang / perkhidmatan).

Promosi fizikal mempunyai kelebihan dan kekurangan. Kelebihan promosi jenis ini adalah bahawa ia membolehkan pengusaha menjangkau secara langsung dan berinteraksi secara langsung dengan bakal pelanggan.

Walaupun kekurangan jenis promosi ini adalah pelanggan berpotensi terhad yang dapat dihubungi. Aktiviti seperti ini hanya diadakan di lokasi tertentu, seperti pejabat, sekolah / kampus, pusat membeli-belah, dan lain-lain, sehingga hanya orang yang berada di lokasi yang dapat dihubungi.

2. Promosi melalui Media Tradisional

Promosi jenis ini sangat berkesan untuk meningkatkan penjualan. Sebahagian daripadanya adalah promosi melalui media cetak (surat khabar, majalah, tabloid, dll.), Radio, televisyen, iklan sepanduk, papan iklan, dan lain-lain.

Promosi jenis ini mempunyai kelebihan tersendiri berbanding promosi fizikal, yang dapat menjangkau banyak calon pelanggan untuk jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, jenis promosi ini mempunyai kelemahan dari kos promosi yang tinggi, baik dari segi media dan kos promosi.

3. Promosi melalui Media Digital

Perkembangan teknologi dan media maklumat telah mengubah cara promosi di era digital. Beberapa promosi melalui media digital yang kebanyakan dilakukan adalah melalui media sosial, rangkaian laman web, mesin carian, dan lain-lain.

Usahawan yang pandai teknologi lebih gemar mempromosikan perniagaan mereka melalui internet. Selain lebih murah, dapat menjangkau banyak orang, dan proses promosi juga dianggap lebih mudah dan cepat.

Kelebihan promosi melalui media digital adalah kosnya lebih murah, pelaksanaannya lebih mudah dan cepat, dan dapat menjangkau pengguna internet di seluruh dunia.

Walaupun kurangnya promosi digital adalah keperluan kreativiti dalam mempromosikan secara berterusan kerana terdapat banyak pesaing yang bermain di dalamnya. Dengan kata lain, kunci kejayaan promosi digital adalah keunikan dan tepat sasaran.

Baca juga:  10+ Kaedah Promosi Produk Berkesan untuk Meningkatkan Jualan

Contoh Promosi

Sebenarnya kami telah melihat dan mendengar promosi setiap hari, melalui televisyen, telefon pintar, majalah, dan pelbagai media lain. Berikut adalah beberapa contoh promosi yang telah berlaku:

  1. Promosi di restoran: Beli Makanan Minuman Sejuk Percuma.
  2. Promosi jualan runcit: Beli 2 pasang stoking, percuma 1 pasang stoking.
  3. Promosi penyedia telekomunikasi: Panggilan selama 10 minit Panggilan telefon percuma selama 1 jam ke penyedia yang sama.
  4. Promosi penjualan harta tanah: Beli rumah dapatkan peti sejuk dan penghawa dingin

Masih banyak contoh promosi yang dapat kita temui setiap hari. Pelbagai promosi bertujuan mempengaruhi penilaian bakal pelanggan sehingga mereka memutuskan untuk segera membeli.

Baca juga: Memahami Rancangan Pemasaran

Demikian penjelasan ringkas mengenai konsep promosi penjualan, objektif promosi, jenis promosi, dan contoh promosi. Semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan