Fenomena Egosurfing ~ Kebiasaan Menaip Nama Anda Sendiri di Google

EgosurfingImej dari Themuse.com

Ada perkara menarik yang biasa saya lakukan ketika pertama kali mengenali internet. Pada masa itu saya sedikit tertarik dan ingin mengetahui hasil apa yang muncul ketika saya menaip nama saya sendiri? Pada masa itu ketika saya masih di sekolah menengah pertama, hasil carian bagi pihak saya sebenarnya muncul perkara yang tidak dijangka. Sebenarnya, tidak ada maklumat yang sangat sesuai dengan saya.

Tetapi lama-kelamaan, setelah melangkah ke bangku kuliah, semakin banyak maklumat sememangnya relevan dengan profil saya, mulai dari data pelajar hingga halaman akaun media sosial peribadi.

Dan jika ditanya kepada rakan sekerja, mungkin ada di antara anda yang juga telah mencuba banyak aktiviti unik yang tidak seperti ini. Nah, aktiviti ini yang kemudian diklasifikasikan sebagai fenomena Egosurfing sangat menarik untuk dilakukan bukan hanya untuk golongan muda malah mereka yang sudah dewasa.

Artikel lain:  Tinggalkan Media Sosial Sementara dan Dapatkan Keselesaan Ini

Dan hakikatnya, melalui hasil kajian sebuah institut penyelidikan yang berpusat di Amerika Syarikat menyatakan bahawa terdapat 56% daripada jumlah pengguna #internet yang telah membuat nama Googling sendiri.

Kenaikan dari tahun ke tahun

Melalui hasil penyelidikan yang dilakukan oleh Pusat Penyelidikan Pew, fenomena pengguna internet yang mencari nama mereka sendiri melalui enjin carian seperti #Google atau kemudahan carian dalam talian yang lain, terus meningkat dari semasa ke semasa. Hasil terbaru pada tahun 2013, angka tersebut telah mencapai 56% daripada jumlah keseluruhan responden pengguna internet. Hasil ini sebenarnya meningkat sebanyak 22% berbanding kajian sebelumnya yang dilakukan pada tahun 2001.

Fenomena yang kemudian dikaitkan dengan istilah Egosurfing, mungkin merupakan perkara biasa yang dilakukan oleh seseorang ketika menyesuaikan perkara baru dalam pengembangan #teknologi. Dan peningkatan yang berlaku juga membuktikan adanya penyebaran teknologi internet yang semakin berleluasa.

Tujuan Seseorang "Googling" Nama Sendiri

Selain melihat peningkatan jumlah, hasil kajian itu juga menyatakan beberapa alasan di sebalik seseorang mencari nama mereka sendiri melalui alam dalam talian. Menurut salah seorang penyelidik iaitu Mary Madden mengatakan bahawa alasan seseorang melakukannya adalah sebagai bentuk kewujudan diri. Ia juga dilakukan untuk memerhatikan atau mencari maklumat mengenai seseorang.

"Pada awal pengembangan internet, memasukkan nama anda ke dalam mesin pencari untuk melihat hasil apa yang muncul pada dasarnya adalah tindakan untuk menunjukkan keberadaan. Tetapi kali ini tindakan diambil untuk memeriksa jejak seseorang di internet, "kata Mary.

Dan dari masa ke masa, seperti yang diketahui pada masa ini banyak pekerjaan atau aktiviti harian yang berkait rapat dengan teknologi dalam talian. Dari situ setiap manusia nampaknya mempunyai langkah-langkah khas untuk menilai reputasinya di dunia dalam talian. Reputasi dalam talian inilah yang kemudian mendorong seseorang untuk terus mencari dan mengemas kini maklumat melalui aktiviti Egosurfing.

Mary Madden menambah, sebilangan orang yang bekerja sebagai pegawai kepada pegawai pentadbiran, sering kali menaip nama mereka sendiri di Google untuk mengetahui reputasi dalam talian mereka. Dan untuk kes lain dalam mencari pasangan, ada juga yang menggunakan Google sebagai sumber maklumat mengenai latar belakang seseorang.

Baca juga: Lihat  Inilah 4 Jenis Stalkers di Media Sosial 

Tetapi apa yang perlu disedari dan diperhatikan adalah, pada dasarnya ini juga dapat menjadi pintu masuk bagi seseorang yang ingin melakukan kejahatan. Contoh kecil seperti tindakan mengintai atau mengintip seseorang melalui media dalam talian. Kita mesti memahami pelbagai objektif ini secara menyeluruh agar tidak memberi kesan negatif kepada kita kelak.

Egosurfing, Dari Mesin Pencari Hingga Media Sosial

Bukan hanya melalui mesin pencari seperti Google, aktiviti Egosurfing juga dilakukan melalui media lain seperti laman direktori dan media sosial. Bahkan disebutkan bahawa, aktiviti mencari nama seseorang melalui kemudahan carian dalam talian sama ada enjin carian atau media sosial, telah menjadi perkara penting untuk digunakan dalam bidang profesional. Dari sana kita dapat melihat gambar seseorang bukan sahaja maklumat peribadinya tetapi juga aktiviti hariannya. Semua maklumat ini tentunya dapat diakses kerana adanya kemudahan seperti #media social.

Menanggapi fenomena Egosurfing, sudah tentu kita wajib bertindak dengan bijak ketika melakukannya. Sama ada anda mencari nama anda sendiri atau mencari nama orang lain, ikuti aktiviti tersebut dengan tujuan yang baik dan positif.

Artikel Berkaitan