Desa Gamer ~ Pro Gramer Dunia "Desa"

Perkampungan GamerImej dari Digitalife.co.id

Kini kebiasaan bermain permainan dalam talian kadangkala memberi kesan buruk kepada perkembangan anak-anak. Tetapi di sebalik kesan negatif tersebut, ternyata masih terdapat sejumlah perkara positif yang dapat diperoleh oleh peminat permainan. Seperti salah satu dari mereka untuk meneruskan permainan untuk menjadi pemain permainan profesional.

Untuk menjadi pemain permainan profesional pastinya bukan perkara yang mudah. Ia memerlukan kerja keras dan kemahiran yang berkelayakan untuk dapat bekerja sebagai pemain permainan profesional. Tetapi sukar bukan tidak sesuai tidak mungkin dapat direalisasikan.

Dan bagi anda yang mempunyai hobi #game dan ingin meningkatkan hobi itu menjadi pencapaian, salah satunya boleh dengan menyertai Gamer Village. Gamer Village adalah platform luar talian yang bertujuan untuk mengubah pemikiran masyarakat terhadap dunia permainan yang dianggap sebagai kesan negatif, menjadi salah satu jalan positif untuk memanfaatkan potensi seseorang. Di "kampung" pemain profesional ini, kita juga akan diajar bukan hanya kemahiran bermain permainan tetapi juga pengetahuan yang berkaitan dengan apa yang diperlukan untuk menjadi atlet permainan profesional.

Lebih banyak mengenai maklumat mengenai Gamer Village, kami telah meringkaskan artikel di bawah.

Mengenai Gamers Village

Gamer Village ditubuhkan oleh sebuah syarikat dalam bidang penganjur acara iaitu PT Digitalife Nusantara pada 9 Ogos 2014. Mengenai visi dan misi Gamer Village, pemilik dan pemimpin Gamer Village, Hendri Andrigo menyatakan bahawa visi mereka adalah untuk memajukan eSport di Dunia. ESport sendiri telah menjadi perbualan global dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kawasan yang dapat meletupkan kemahiran dan juga nama seseorang dalam bidang permainan ini, semakin maju di pelbagai negara besar yang mampu mengadaptasi teknologi tinggi.

ESport telah dipertandingkan secara meluas baik dalam lingkup wilayah suatu negara sehingga melibatkan banyak negara dari seluruh dunia di peringkat antarabangsa. Tidak bersemangat, apa yang dapat diperoleh oleh juara juga cukup berkelas. Dari hadiah wang tunai berjuta-juta dolar hingga penajaan untuk pasukan yang menang.

Artikel lain:  Agate Studio ~ Pembangun Permainan Dunia Asal yang Berjaya dengan Modal "Passion"

Seterusnya, misi Gamer Village adalah untuk membawa anak-anak muda yang biasa hanya bermain permainan sebagai keseronokan untuk menjadi atlet permainan profesional. Sejalan dengan visi yang telah disampaikan sebelumnya, misi ini tentunya ingin merangkul bakat tempatan dalam bidang permainan yang sebenarnya cukup banyak di Dunia. Tidak mahu mensia-siakan bakat ini, Gamer Village berusaha untuk menyampaikan kemudahan yang komprehensif dan bertaraf antarabangsa bukan hanya untuk sesi latihan harian bahkan untuk pertandingan besar.

"Sekiranya seorang atlet permainan, mereka adalah profesional, mendapat tajaan dan dapat hidup dari permainan. Mereka juga mendapat latihan dan dapat mencapai pelbagai pencapaian, baik nasional dan antarabangsa. " Hendri menjelaskan.

Sokongan dari Penajaan

Apa yang juga menjadikan Gamer Village sebagai arena eSport dan menyajikan pelbagai kemudahan permainan dalam talian yang berkualiti adalah sokongan penajaan. Telah dinyatakan bahawa sekarang ada beberapa vendor perkakasan yang mendukung sepenuhnya pengembangan Gamer Village. Vendor ini termasuk ASUS, Visipro, Seagate, LG, Armageddon, Alienware, MSI, dan Gigabyte.

Dengan sokongan ini, Gamer Village kini dilengkapi dengan tidak kurang dari 100 PC dalam talian dan 200 PC sandaran yang dapat digunakan dalam pertandingan berskala besar. Bukan itu sahaja, dari 100 PC yang disediakan terdapat 10 PC dengan status VIP. 10 PC adalah peranti yang sengaja dirancang dengan standard antarabangsa yang sama dengan yang digunakan oleh atlet eSport bertaraf dunia.

Baca juga:  Richard Wych Bharata Setiawan ~ Pereka Grafik Dunia Di Sebalik Permainan Popular "Assassin's Creed"

Dengan menggunakan skrin visualisasi LED LG dan LCD IPS, paparan dari pelbagai permainan kelas atas seperti Battlefield 4 dan World of Tank dapat berjalan dengan tindak balas yang sangat pantas dan nisbah kontras yang tinggi. Walaupun untuk menyokong kemudahan, "kokpit" yang akan dihuni oleh pengguna PC VIP adalah reka bentuk yang sama persis digunakan dalam pertandingan antarabangsa.

Kini Gamer Village terus berkembang dan dapat diakses oleh sesiapa sahaja secara terbuka selama 24 jam. Terletak di tingkat 2, aula, Mangga Dua Square Jakarta, pengunjung dapat melakukan berbagai kegiatan mulai dari latihan ringan hingga menggali informasi yang lebih mendalam mengenai dunia eSport. Sejauh mana berminat mencubanya?

Artikel Berkaitan