Berjaya Memecahkan iPhone, FBI Menang "TKO" Melawan Apple

Kes FBI AppleImej Theremnant.fm

Tidak lama dahulu buku ini membincangkan kekacauan antara FBI dan peranti iPhone pintu masuk yang berkaitan dengan Apple yang digunakan oleh kes menembak jenayah di San Bernardino, California. Perseteruan sengit ini, sepertinya telah memasuki pusingan akhir dengan hasil "kemenangan" di tangan FBI.

Dilaporkan, FBI secara rasmi menyatakan bahawa pihaknya telah berjaya memberikan akses pintu belakang ke peranti iPhone 5C milik penembak San Bernardino. Tetapi tidak tanpa # persetujuan Apple, kejayaan itu dicapai dengan bantuan pihak lain yang maklumat terperinci belum disebutkan. Adakah ini bagaimana kekacauan antara syarikat Apple dan agensi keselamatan FBI benar-benar dapat diselesaikan?

Pengukuhan FBI tiba

Disampaikan di mahkamah antara kes Apple dan FBI, FBI menyatakan kes itu tidak akan dilanjutkan lagi kerana berjaya mendapatkan data yang diperlukan. Namun, maklumat mengenai pihak mana yang akhirnya berjaya membantu FBI masuk ke dalam sistem keselamatan #iPhone, tidak dapat disampaikan secara langsung. Dilaporkan, kemenangan "TKO" ke atas Apple berjaya direalisasikan berkat kerjasama beberapa syarikat teknologi data forensik.

Setelah kes antara Apple dan FBI muncul, ternyata sebaliknya mengundang minat terhadap sejumlah teknologi yang ingin membantu FBI untuk membuka akses pintu belakang ke peranti iPhone milik penembak San Bernardino. Sejumlah tawaran ini datang dari John McAfee, yang merupakan pengasas syarikat keselamatan digital McAfee. Terdapat juga syarikat perisian yang berpusat di Israel bernama Cellebrite yang juga bersedia untuk menawarkan bantuan.

Artikel lain:  Masih Tetap Menolak FBI, Inilah Langkah "Gila" oleh Jurutera Apple

Dari pihak Apple sendiri tidak memberi sebarang reaksi mengenai tawaran tersebut. Yang pasti Apple sejak beberapa bulan lalu masih bersikeras untuk menegaskan bahawa sistem keselamatan peranti ini tidak boleh "diintip" oleh mana-mana pihak. Atas sebab ini, Apple juga mendapat sokongan daripada syarikat lain seperti Facebook dan #Google.

Membuka akses pintu belakang untuk peranti iPhone sememangnya sangat sukar. Sebabnya adalah seperti perniagaan yang dijalankan oleh FBI dengan memasukkan PIN secara rawak, ia sangat berisiko dan bahkan dapat menghilangkan data penting dalam peranti. Oleh itu, akses khas diperlukan agar data yang diperlukan dapat dikekalkan.

Apple Mesti Belajar Dari Blackberry

Bercakap mengenai kes antara FBI dan Apple, nampaknya pemaju Apple wajib melihat dari pengalaman yang telah dirasakan oleh syarikat #BlackBerry. Mengingat beberapa tahun yang lalu, BlackBerry telah menjadi ikon telekomunikasi moden masyarakat dunia. Walaupun ia bersilang dengan dunia perniagaan, nampaknya seorang peniaga kurang berminat jika dia tidak mengantongi satu peranti ini.

Sebab mengapa BlackBerry dapat menduduki posisi teratas pada masa itu adalah, platform ini mempunyai privasi dan keselamatan yang sangat kuat. Dengan teknologi penyulitan yang disertakan melalui saluran komunikasi BlackBerry Messenger, perbualan pengguna secara automatik akan lebih selamat walaupun dari sentuhan pemerintah.

Tetapi kelebihannya perlahan-lahan beralih ketika pemaju BlackBerry akhirnya harus tunduk kepada peraturan pemerintah di beberapa negara untuk membuka akses keselamatan. Tidak mahu kehilangan pasaran, BlackBerry akhirnya perlahan-lahan mula "membuka" privasi data pengguna kepada pemerintah.

Baca juga:  Melihat Kronologi Kekacauan yang Berlaku Antara Apple dan FBI

Kesan keyakinan pengguna mula pudar dan bahkan turun secara mendadak sekitar tahun 2012. Ini ditambah dengan keputusan untuk mengadopsi sistem operasi Android pada peranti BlackBerry. Akhirnya, syarikat itu kehilangan prestasinya dan terus merosot.

Adanya paksaan untuk memecahkan ciri keselamatan platform, boleh seperti menggali lubang kubur itu sendiri untuk syarikat alat komunikasi. Langkah-langkah yang diambil oleh Apple untuk mengekalkan akses pintu belakang sememangnya sangat sesuai jika dilihat dari sudut perniagaan. Persoalannya, berapa lama Apple dapat mengekalkannya selain terus berinovasi untuk bersaing dengan pengeluar lain.

Artikel Berkaitan