Ini adalah garis keunikan Samsung Galaxy Note 9 yang belum anda ketahui

Dijual secara rasmi di Dunia, akhirnya anda dapat membeli Samsung Galaxy Note 9 melalui kedai luar talian dan dalam talian tanpa perlu melalui sistem pra-pesanan . Dipantau dari hasil carian di laman perbandingan harga Priceza, anda dapat membeli telefon pintar ini dengan harga rasmi terendah Rp 13 juta.

Keunikan Samsung Galaxy Note 9

Sebagai telefon pintar utama, sokongan spesifikasi perkakasan adalah nilai utama. Namun, Samsung juga menyematkan serangkaian inovasi baru yang memberikan kelebihan tersendiri pada telefon pintar ini berbanding kapal induk lain di pasaran.

Adakah anda ingin tahu mengenai ciri Samsung Galaxy Note 9? Mari, lihat ulasan ringkas mengenai Priceza di bawah:

1. Skrin Resolusi Tinggi Terbaik

Tidak hanya membawa ukuran layar terbesar 6,4 inci, panel Super AMOLED pada Samsung Galaxy Note 9 juga memiliki kualiti yang cemerlang. Ini dibuktikan oleh DisplayMate yang memberikan penarafan A + sebagai nilai tertinggi untuk kualiti ujian pada skrin telefon pintar ini.

Penilaian kualiti skrin berdasarkan ketepatan warna dan nisbah kontras yang melebihi telefon pintar lain di pasaran dengan mod High Brightness mencapai 710 hingga 1,050 nits. Mempunyai nilai pantulan cahaya dengan nilai kecil 4,4 persen dan variasi kecerahan minimum pada sudut tontonan 30 darjah hingga 27 persen, kecerahan layar pada Samsung Galaxy Note 9 juga 27 persen lebih tinggi dari seri pendahulunya.

2. Inovasi S Pen dengan Bluetooth

Inovasi S Pen dengan Bluetooth

S Pen sebagai identiti pada siri Galaxy Note juga mendapat peningkatan besar. Pada Samsung Galaxy Note 9, S Pen kini dilengkapi dengan kawalan tanpa wayar berkat sokongan Bluetooth Low Energy (BLE) sehingga pengguna lebih kaya dan dapat bekerja dari jarak jauh hingga 30 kaki.

Selain digunakan sebagai pen digital, S Pen kini dapat berfungsi sebagai clicker presentasi, shutter jarak jauh ketika mengambil gambar atau streaming melalui YouTube dan perkhidmatan muzik. Tidak kurang menarik, anda juga boleh menulis ketika skrin dimatikan melalui ciri memo di luar skrin .

3. Ruang Penyimpanan Lebih Besar

Setakat ini, Huawei Mate RS disenaraikan sebagai telefon pintar pertama dengan memori simpanan 512GB. Dengan perbandingan harga yang cukup banyak, Samsung Galaxy Note 9 dapat menjadi alternatif terbaik berkat sokongan memori dengan kapasiti yang sama pada varian tertinggi.

Selain itu, anda juga boleh memasang memori luaran berasaskan microSD hingga 512GB sehingga jumlah kapasiti penyimpanan mencapai 1 TB.

4. Lens Smudge untuk Foto Berkualiti

Lens Smudge untuk Foto Berkualiti

Lensa yang kotor akan mengganggu kualiti gambar. Perkara ini seringkali tidak disedari oleh pengguna ketika mengambil gambar sehingga malang jika lensa kotor akan mengganggu sistem kamera yang telah dirancang canggih.

Meningkatkan telefoto 12 MP + kamera belakang sudut lebar 12 MP dengan aperture dwi F1.5 dan F1.7, Samsung menanamkan ciri unik yang disebut Lens Smudge. Berkat ciri ini, telefon pintar dapat mengeluarkan pemberitahuan pintar apabila lensa kamera belakang kotor sehingga anda dapat memaksimumkan pengambilan gambar dengan membersihkan lensa terlebih dahulu.

5. Dex Tanpa Dokumen

Terima kasih kepada DeX, pengguna dapat menyambungkan telefon pintar ke monitor luaran untuk mengalami pengalaman yang lebih sempurna sambil menikmati kandungan. Sekiranya sebelumnya DeX hanya dapat berfungsi dengan sokongan, Samsung Galaxy Note 9 dapat disambungkan ke monitor tanpa dok.

Ya, pada Samsung Galaxy Note 9, anda akan diberi aksesori dalam bentuk dongle  kecil untuk menyambungkan telefon pintar ke HDMI dalam mod DeX tanpa harus menggunakan pendirian tambahan. Walaupun ia bukan ciri baru, memasang DeX tanpa dok menjadi jauh lebih mudah dan tidak merisaukan.

6. Sistem Penyejukan Lanjutan

Sokongan chipset canggih dari Exynos 9810 Octa menggabungkan dua pilihan RAM 6GB dan 8GB memastikan bahawa telefon pintar ini dapat digunakan untuk menjalankan pelbagai jenis permainan berat. Namun, Samsung memaksimumkan fungsi ini dengan memasang sistem penyejukan air-karbon  untuk mengurangkan panas.

Juga dilengkapi dengan Smart Performance Adjuster, telefon pintar akan menyesuaikan prestasi permainan secara automatik dengan meminimumkan ketinggalan. Sudah tentu, ini sangat penting kerana pemain dapat menjalankan hobi mereka dengan selesa tanpa terlalu panas .

Enam kelebihan di atas adalah alasan utama anda untuk menaik taraf telefon pintar lama ke Samsung Galaxy Note 9. Pastikan anda melakukan perbandingan harga melalui Priceza untuk mendapatkan tawaran Samsung Galaxy Note 9 pada harga terendah!

Artikel Berkaitan