Arbi Anugrah ~ Bermula Dari Keprihatinan Hingga Menjayakan Produk Gula Semut

Arbi AnugrahImej dari Tribunnews.com

Memulakan perniagaan boleh dilakukan dengan pelbagai alasan. Bermula dari menikmati bidang perniagaan hingga tidak sengaja bertemu dengan peluang yang dapat dimanfaatkan, dapat menjadi jalan menuju kejayaan. Begitu juga dengan kisah yang dialami oleh Arbi Anugrah dalam mengembangkan perniagaannya.

Pengusaha muda ini, pada awalnya tidak menyentuh langsung perniagaan pemasaran gula semut. Namun, kerana keadaan, dia akhirnya bertemu dengan komuniti petani gula semut yang sebenarnya memiliki prospek perniagaan yang menjanjikan. Dari situ dia mula menjelajah sehingga berjaya memasarkan produk gula yang masih belum banyak diketahui oleh masyarakat Dunia. Kisah lengkapnya dapat dilihat dalam artikel berikut.

Pertemuan Arbi Anugrah Dengan Peluang Perniagaan Gula Semut

Pada mulanya Arbi Anugrah bekerja sebagai wartawan di salah satu media nasional. Pekerjaannya sangat biasa sehingga dia terpaksa pergi dari satu tempat ke tempat lain untuk mendapatkan liputan yang diperlukan. Tetapi pengalaman yang tidak akan dia lupakan hanya terjadi ketika isterinya harus tinggal di sebuah kampung di wilayah Banyumas, Jawa Tengah untuk satu alasan tertentu.

Di kampung, majoriti penduduk bekerja sebagai buruh industri pembuatan gula kelapa. Pada waktu pagi dan petang, Arbi sering melihat pekerja mengambil jus sawit yang merupakan bahan mentah untuk membuat gula kelapa. Tetapi apa yang membuat Arbi tercermin juga adalah bahawa secara umum tahap pendapatan pekerja ini dapat dikatakan masih rendah jika dibandingkan dengan beban kerja mereka.

Artikel lain:  Sunda Sambara dan Raozen Seasoning ~ Kejayaan Perniagaan Gabungan Restoran Perasa Segera

Tetapi siapa sangka, dari aktiviti ini lelaki berusia 33 tahun itu benar-benar mendapat inspirasi untuk membina perniagaan peribadi. Semasa bercakap dengan pekerja, dia secara tidak sengaja mendapat maklumat mengenai perniagaan pemprosesan gula lain yang menghasilkan produk gula semut. Gula semut sendiri masih boleh dikenali oleh sebahagian besar penduduk dunia. Gula yang diperoleh secara langsung dari hasil jus kelapa ini adalah dalam bentuk serbuk dan bukannya potongan seperti gula kelapa pada umumnya.

Fakta lain yang dia dapat ialah, nampaknya dari segi ekonomi, harga gula semut agak tinggi daripada hasil gula kelapa. Ini disebabkan oleh fakta bahawa produk ini kebanyakannya dieksport ke luar negara seperti Eropah, Amerika dan Jepun.

Bergerak Membangun Perniagaan Pemasaran Gula Semut

Dari situ Arbi mula berfikir bahawa sebenarnya produk gula semut juga berpotensi besar untuk dipasarkan di Dunia. Berbekalkan kelebihan kalori yang rendah, produk gula semut dapat menjadi alternatif yang tepat sebagai pengganti gula tebu untuk penderita diabetes atau untuk menyokong program diet.

Dari situ dia kemudian mula mengembangkan konsep perniagaan yang disampaikan kepada Wakil Ketua PPATK tempatan, Agus Santoso. Agus Santoso, yang merasa optimis dengan idea perniagaan, terus mendorong Arbi untuk merealisasikan idea perniagaan tersebut. Dari situ akhirnya lahirlah jenama produk gula semut "Legine Gula Semut".

Secara umum, skema perniagaan yang dijalankan oleh Arbi adalah memasarkan produk gula semut dari petani di kawasan tempat dia tinggal. Sekiranya sebelum ini produk gula semut dieksport lebih banyak, kali ini masyarakat tempatan diperkenalkan dengan produk alternatif yang mempunyai banyak kelebihan ini. Di samping itu dia juga mempunyai misi untuk meningkatkan tahap ekonomi pekerja di industri gula sawit di daerah ini.

Tidak disangka-sangka sambutan yang diperoleh terhadap perniagaan gula semut yang dimiliki oleh Arbi Anugrah cukup memberangsangkan. Walaupun belum dapat memasuki pasar raya minimarket moden untuk memasarkan produknya, sebenarnya dari segi kualiti, produk Legine Gula Semut boleh dikatakan mampu bersaing dengan jenama besar yang ada sekarang.

Baca juga:  Mapoppy Sambal ~ Kejayaan Sambal dalam Perniagaan, Terima kasih kepada Jelly Memanfaatkan Peluang

Pembangunan Perniagaan Semut Gula Legine

Selain mempunyai beberapa kelebihan seperti mempunyai nilai kalori rendah, produk Semut Gula Legine juga dibungkus dengan penampilan moden yang menarik dan profesional. Oleh itu perlahan-lahan produk gula semut ini dapat diterima oleh pengguna sejajar dengan usaha Arbi untuk mendidik pasaran.

Hingga kini, selain kawasan Tanjung Pinang, pesanan untuk produk Legine Gula Semut juga berasal dari kota-kota besar lain seperti Jakarta, Surabaya, Bandung, Semarang dan kota-kota lain. Malah baru-baru ini Arbi juga berpeluang menghadiri pameran perniagaan OVOP di Thailand.

Dengan jumlah pengeluaran sekitar 300 hingga 400 bungkus sebulan, Abri yang dibantu oleh isterinya dari segi pembungkusan manual mampu memperoleh keuntungan hingga Rp 5 juta sebulan. Tetapi kerana masih dijalankan secara manual, ketika pesanan datang dalam jumlah besar, Arbi mengaku tidak dapat memaksimumkan kapasitas produksi.

Artikel Berkaitan