Tyovan Ari Widagdo ~ Perjuangan Manis Pahit untuk Membangun Kerjaya Perniagaan Teknologi

Tyovan Ari WidagdoGambar dari Twitter.com

Untuk memperoleh kejayaan yang luar biasa memerlukan perjuangan yang keras dan kadang-kadang memerlukan banyak pengorbanan. Tetapi jika kita berjaya melalui masa-masa sukar, dan tetap konsisten dalam menjalankan perniagaan, maka secara beransur-ansur kita akan dapat menuai hasil kejayaan.

Sebagai inspirasi, satu kisah dalam membangun perniagaan di bidang #teknologi telah dirasakan oleh usahawan muda Tyovan Ari Widagdo. Dengan apa yang dia ada sekarang, mungkin pelbagai perkara yang dia dapat dengan mudah. Tetapi pertama kali dia mula belajar selok-belok bidang utamanya yang berteknologi berasaskan dalam talian, dia bahkan harus berjuang keras untuk dapat mengakses komputer dengan jaringan internet.

Cerita ini penuh liku-liku, sebenarnya kini berjaya menjadikan Tyovan Ari Widagdo sebagai salah seorang profesional perniagaan teknologi yang diiktiraf di dunia. Kisah penuh dan perjuangan Tyovan Ari Widagdo, anda dapat lihat melalui artikel di bawah.

Kisah Unik mengenai Perjuangan untuk Mempelajari Teknologi

Semasa saya di sekolah menengah, minat Tyovan Ari Widagdo terhadap teknologi dan komputer utamanya adalah sangat besar. Namun, kerana pada masa itu akses ke peralatan komputer dan internet masih sangat terhad, para alumni Sekolah Menengah Wonosobo 1 terpaksa menyusahkan otak mereka untuk dapat menikmati kemudahan peralatan komputer.

Idea unik dicetuskan apabila terdapat pertandingan penyiaran radio yang diadakan oleh sekolah tempat dia belajar. Sebenarnya tidak terlalu berminat dengan dunia penyiaran radio, sebab utama Tyovan menyertai pertandingan ini adalah kerana hadiah. Bagi mereka yang dapat menduduki tempat pertama, ia akan dinobatkan sebagai ketua penyiaran radio, yang pada masa yang sama mempunyai akses penuh ke bilik studio radio sekolah. Nah, di ruangan itu ada peranti komputer ditambah akses internet yang dia idamkan.

Artikel lain:  Arbi Pramana ~ Juara Kompetisi Sehingga Berjaya Membangunkan Permulaan Reka Bentuk Teknologi

Tanpa diduga, Tyovan memenangi tempat pertama dan dapat menikmati apa yang diimpikannya. "Saya tidak fikir saya memenangi tempat pertama. Saya secara automatik menjadi ketua, dan orang yang memegang kunci bilik. Saya gembira kerana saya tidak bermain. Saya bersiaran ketika pulang dari sekolah, atau sebelum memasuki sekolah. Ketika bersiaran, saya memainkan lebih banyak lagu, kurang bercakap. Oleh itu, saya dapat bermain internet lebih lama, "kenang Tyovan.

Manfaatkan semua peluang yang ada

Setelah dapat "menguasai" ruang siaran radio yang dilengkapi dengan komputer dan internet, Tyovan Ari Widagdo semakin berminat untuk memperdalam pengetahuannya dalam bidang komputer dan internet. Atas sebab ini, dia sering bangun lewat di bilik siaran sehingga dia pulang pada waktu subuh. Inilah yang menyebabkan dia sering terlambat ke sekolah. Walaupun dalam pencapaian pembelajaran, pengasas laman Bahaso.com juga cukup membimbangkan.

"Saya menang kedua dari belakang, dan satu daripada lima pelajar di sekolah menengah yang dikhuatiri tidak dapat lulus Peperiksaan Nasional," kata Tyovan.

Tetapi apa yang boleh saya katakan, hati Tyovan meyakinkannya untuk terus mengejar impiannya. Sehingga suatu hari dia berjaya membuat laman web yang mengandungi berita dan maklumat mengenai kawasan Wonosobo. Melalui laman Ewonosobo.com yang dibuatnya, Tyovan ingin memperkenalkan potensi kawasan tempat tinggalnya kepada khalayak luas.

Tetapi di sebalik itu, sebenarnya inspirasi untuk membuat laman web Ewonosobo.com sebenarnya datang ketika dia bercakap dengan salah seorang rakan dalam taliannya yang berasal dari luar negara. Pada masa itu dia mempromosikan rakannya untuk mengunjungi kawasan Wonosobo. Namun, kerana kekurangan maklumat yang berkaitan dengan kawasan Wonosobo di internet, rakan tersebut merasa tidak yakin dan meminta Tyovan diberi maklumat terperinci yang berkaitan dengan tanah kelahirannya.

Totality Tyovan Ari Widagdo Menjalankan Kerjaya

Setelah berfikir, Tyovan kemudian mahukan keseluruhan dalam karier yang dipilihnya. Untuk mencapai tujuan ini, dia malah mencari maklumat terperinci yang berkaitan dengan data pelancongan Wonosobo di pejabat pemerintah daerah. Melalui salah seorang kakitangan kerajaan tempatan, Agus Wibowo, akhirnya laman web yang dibuat oleh Tyovan selesai.

Pada masa itu Tyovan mengaku cukup gembira dengan pencapaian yang dibuatnya. Tetapi betapa terkejutnya, beberapa ketika selepas berada di dalam talian, laman Ewonosobo.com tiba-tiba tidak dapat diakses. Dia mengesyaki bahawa pada masa itu ada orang yang bermaksud untuk mematikan laman web ini.

Setelah berunding dengan pemerintah tempatan, sambutan itu tiba-tiba sangat menyokong. Bahkan Bupati Wonosobo pada waktu itu segera campur tangan meminta kakitangan ITnya untuk membantu Tyovan menyelesaikan masalah yang ada.

"Saya faham bahawa ini mengarut. Kemudian saya dibantu untuk bertemu dengan Bupati. Bupati kemudian mengumpulkan orang-orang IT di Pemerintah Daerah. Dia hanya berkata, 'Ini Tyovan. Laman web sudah mati, tolong bantu. ' Selepas itu, saya tidak tahu caranya, ewonosobo dapat diakses lagi, "jelasnya.

Baca juga:  Basuki Endah Priyanto ~ Mengejar Kerjaya Teknologi Bersinar di Negara Asing

Dari situ nama dan karier Tyovan Ari Widagdo menjadi terkenal. Banyak media yang meliput perjuangannya dalam inovasi untuk membawa kemudahan dalam talian untuk menyokong pelancongan Wonosobo. Dan tidak lama kemudian, Tyovan mendapat projek pembuatan laman web untuk Suruhanjaya Pemilihan Daerah Wonosobo dengan nilai Rp 25 juta.

Mendapat tawaran itu, dia pasti sangat gembira dan bersemangat melakukannya. Laksanakan semua kemampuan yang telah dipelajarinya selama ini. Akhirnya projek itu berjaya. Dari situ karier teknologi Tyovan terus meroket bahkan dia mempunyai karier di luar AS tepat untuk mengembangkan kemampuannya lebih jauh.

Pada masa ini, kerjaya Tyovan Ari Widagdo boleh dikatakan sangat maju. Pernah menjadi Wakil Negara untuk syarikat Dolphin World, kini lelaki berkulit coklat ini lebih mementingkan pembinaan aplikasi sosial #media untuk mempelajari bahasa asing karyanya, iaitu Bahaso.com.

Artikel Berkaitan