Mengejar Midun ~ Resto Ceker Ayam yang Berjaya dari Kota Bunga Bandung

Kaki MidunGambar dari Twitter.com

Menu kaki ayam selalu menarik bagi pencinta hidangan ayam yang diproses. Walaupun sebilangan orang tidak menyukainya, tetapi dengan kreativiti dalam menggabungkan ramuan dan ramuan, ia boleh menjadi menu kaki ayam yang dapat menarik banyak orang. Menu kaki ayam tidak terlalu biasa bagi kebanyakan orang. Buktinya, banyak restoran tidak berani menjadikan menu ini sebagai menu utama.

Tetapi di tangan Rizki Pratama Putra, menu kaki ayam telah diubah menjadi hidangan yang menarik dan juga digemari oleh semua pengguna. Selain itu Rizki juga berani menjadikan menu kaki ayam ini sebagai menu andalan dan menu utama di restorannya. Perniagaan yang diasaskan oleh Rizki pada 4 Februari 2013 dengan menu utama kaki ayam itu sendiri disebut Cekeran Midun.

Lalu bagaimana perniagaan seperti Midun Cekeran yang dimulakan oleh Rizki? Berikutan kajian semula.

Menjaga kualiti bahan mentah

Nama Midun sendiri berasal dari nama panggilan Rizki ketika dia masih kecil. Dalam mengendalikan restoran ini, Rizki sentiasa menjaga kualiti bahan mentah. Oleh itu, setiap bahan mentah cakar dari pembekal yang memasuki restorannya, Rizki sentiasa mengawal kualiti dengan SOP yang sistematik. Pembekal gunting dari restorannya sendiri rata-rata adalah pembekal restoran ayam makanan segera dengan harga antara Rp 16-18 ribu sekilo. Menurut Rizki, yang hobinya menjelajah dunia cakar kuliner dan kualiti automotif akan sangat penting untuk membantu perniagaannya berkembang dengan lebih maju.

Artikel lain:  Wingstop ~ Bergantung pada Variasi Rasa, Kunci Kejayaan Perniagaan Kuliner Ayam Goreng Amerika Ini

Persembahkan Resto dengan Konsep Hiburan yang Menarik

Seperti namanya Cekeran Midun menyajikan menu utama kaki ayam. Dalam menjalankan perniagaannya untuk menarik pengunjung, Rizki sengaja menjadikan restorannya kelihatan menarik setiap hari. Cara untuk menjadikan restoran Midunnya menarik Rizki kemudian membuat konsep hiburan yang berbeza setiap hari. Anda namakannya pada hari Isnin, Midun Checkout menyajikan konsep MidunKakoet, kemudian pada hari Selasa terdapat MidunDayDut dan MidunBilingual.

Pada hari Rabu, restoran Midun menyajikan Midun Nagadalang. Sementara pada hari Khamis ada MidunKliwon yang diadakan selepas Maghrib. Kemudian pada hari Jumaat ada MidunDugem dan Sabtu ada MidunBogogohan. Ahad lalu ada Restoran Cekun Midun yang memegang konsep MidunChallenge.

Perkhidmatan yang Menarik

Tidak hanya terbatas pada penampilan restoran pada konsep hiburan, Rizki juga menjadikan 71 pekerjanya, memakai harta itu mengikut konsep. Seperti di Midun Ngadalang pada hari Rabu semua kru atau anggota pasukan Cekun Midun akan memakai kostum boneka.

Kemudian pada waktu Midun Kliwon pada hari Khamis semua pekerja akan berpakaian seram dengan hanya lampu lilin kerana lampu restoran dimatikan. Segala yang dilakukan menurut Rizki yang merupakan Sarjana Pengurusan Perniagaan dari Universiti Widyatama, Bandung bertujuan untuk dapat menarik minat pengguna.

Bagi pengunjung yang tidak menyukai kaki, restoran Cekun Midun sendiri mempunyai menu lain seperti Wingsy (sayap ayam yang diproses), Miedun dan Mieun (mi telur yang diproses dan bihun dengan topping yang boleh dipilih mengikut selera balada), pencuci mulut dan minuman khas. Dengan harga yang tidak terlalu mahal sekitar Rp 12-35 ribu per menu, ternyata semua yang dilakukannya dapat membuat pelanggan ketagih untuk kembali.

Baca juga:  Chikrez ~ Perniagaan Kuliner Ayam Krispi Francais yang Menguntungkan

Pencapaian Perniagaan dalam Deposit Midun

Dari kejayaannya membuat pengunjung kembali, maka dalam 3 tahun berdiri Cekeran Midun telah dapat bersaing dengan bisnis kuliner asing lainnya di Bandung. Jadi dengan penjualan yang dapat mencapai 996 orang pada hari kerja dan hingga 1.620 orang pada akhir minggu, perolehan perniagaan dapat mencapai Rp 600 juta setiap bulan. Untuk cawangannya sendiri, Rizki dapat memiliki empat cabang di kota Bandung dan Cimahi.

Dengan jumlah yang cukup cepat ini, setiap restoran dapat menghabiskan rata-rata 2-3 kuintal kaki ayam dalam sehari. Tetapi sebelum berjaya seperti sekarang sudah tentu Rizki mengaku telah mengalami halangan dalam situasi ini. Tetapi dengan semangat dan kerja kerasnya, Rizki dapat membuat Midun Check mendapat pulangan pelaburan dalam perniagaan awalnya dengan cepat.

Artikel Berkaitan