Asus ROG GX700 ~ Notebook Permainan Pertama dengan Penyelesaian Penyejukan Cecair

Asus ROG GX700Imej dari Asus.com

Pertama kali diperkenalkan di acara IFA Berlin 2015, GX700 adalah pemandangan yang menarik. Kenapa begitu? Kerana pengeluar komputer riba sentiasa berusaha untuk menggabungkan ketangguhan permainan desktop dengan kemampuan komputer riba. Walaupun ada ketikanya hasilnya tidak memenuhi harapan pemain, peranti ini biasanya tidak biasa menjadikan kita peminat permainan gila, dan GX700 adalah salah satu peranti khas itu.

Melalui keluaran terbarunya, Asus ROG GX700, Asus sebagai pengeluar ingin menjadikan jenama pertama yang memperkenalkan notebook permainan dengan sokongan penyelesaian penyejukan cecair. GX700 sendiri mempunyai dua komponen utama, termasuk komputer riba dan modul dok.

Inovasi seperti ini bukanlah perkara baru, terutama dalam dunia teknologi, tetapi jika kita tahu bahawa dok mempunyai peranan sebagai media kuasa tambahan, ternyata setelah menjelajah Asus telah menanam sistem penyejukan air Sistem Hydro Overclocking dalam peranti keluaran terbarunya. Ketika mula disambungkan, GX700 mampu membawa prestasi PC desktop kelas atas yang sama dengan peranti komputer riba.

Hadir secara rasmi di Dunia

Selang enam bulan sejak pelancarannya yang pertama, Asus akhirnya secara rasmi membawa Asus ROG GX700 ke Dunia. Hasil pembentangan yang dibuat oleh pengeluar Asus, nampaknya ada dua sasaran utama yang akan menjadi keutamaan produk keluaran terbaru, iaitu gamer tegar dan overclocker. Sehingga kini, GX700 adalah pemegang hierarki tertinggi di seluruh keluarga Republic of Gamers (ROG). Pemain permainan dijanjikan pengalaman permainan premium seperti tidak pernah berlaku sebelumnya, dan bagi pengguna overclocker terdapat pelbagai ciri yang mereka perlukan.

Selain disokong oleh penyejukan air, Asus kebanggaan baru ini adalah GX700, yang menggunakan kad grafik canggih yang memikat kelas desktop. Supaya pengguna dapat merasakan perkara-perkara yang jauh lebih berbeza dan tidak dapat dilupakan semasa bermain permainan. Pengilang Taiwan itu juga mendakwa bahawa, Nvidia GeForcce GTX 980 tanpa kesukaran melepasi prestasi komputer riba permainan pesaingnya. Tanpa menggunakan dok, ia tetap membolehkan anda memasukkannya ke dalam beg, sekiranya terdapat aktiviti yang memerlukan kecekapan masa dan ruang.

Artikel lain:  Inilah 7 Kelebihan Samsung Galaxy S7 dan Galaxy S7 Edge yang boleh membuatkan anda menggelengkan kepala

Seperti pada beberapa jenis unggul sebelumnya, Asus telah membawa reka bentuk baru pada ROG GX700. Mereka menyebut reka bentuk terbaru dengan Iron Man, meninggalkan ciri-ciri permainan yang secara umum menampilkan lebih banyak kombinasi kombinasi hitam dan merah, kini ditambah dengan warna tembaga dan oren. Tanpa menggunakan dok, penampilan kursor bermula dari kawasan papan kekunci, penempatan butang, hingga LED di bahagian belakang layar hampir menyerupai ROG G752 dan menggunakan kombinasi bahan logam, plastik dan getah.

Pada paparan Asus ROG GX700 bukan panel biasa, kerana ada pilihan skrin Full HD yang disokong oleh resolusi 4K tentunya sangat merosakkan ketika bermain #game. Tetapi untuk GX700 yang memasuki Dunia adalah jenis FHD, dan telah disokong dengan Nvidia G-Sync. Fitur ini sendiri memiliki fungsi sebagai laju penyegaran penjajaran pada layar dengan GPU, sehingga Anda mendapatkan output yang lebih lancar dan dapat meminimumkan ketinggalan lebih jauh, walaupun kecepatan bingkai berubah.

Cara Kerja Sistem Overclocking Hydro

Mengarahkan perhatian anda kepada sistem penyejukan yang dibawanya, Asus tidak pernah setengah hati dalam membuat produk barunya. Mereka membuat penyejuk khas mereka yang dapat melindungi komponen dalaman dan bahan dari kakisan, termasuk aluminium, besi, keluli dan tembaga. Bahagian Hydro Overclocking System terdiri daripada beberapa komponen termasuk tangki simpanan cecair, pam, kipas, hos dan radiator.

Untuk merancang radiator yang dibuat dengan proses pembuatan yang menyerupai penyejuk kereta. Proses kerja mengalir dari tangki melalui selang yang digerakkan oleh pam ke notebook untuk menyejukkan sistem. Kemudian kemudian cairan panas yang dihasilkan akan dialirkan keluar dan dikembalikan ke dok untuk melalui tahap penyejukan di radiator, dan akhirnya suhu panas akan keluar melalui lubang pengudaraan. Asus ROG GX700 sendiri mempunyai dua tangki, dan memiliki kemampuan untuk menampung sebanyak 67 liter air. Apabila cecair habis, sensor akan segera mengingatkan pengguna untuk segera mengisi semula.

Baca juga:  Acara CES 2016 Akan Dimeriahkan oleh 3 "Senjata Baru" Samsung Berikut

Tema overclock atau lebih dikenali sebagai usaha untuk mengkonfigurasi komponen PC agar berfungsi lebih cepat daripada tetapan biasa, yang cuba dibawa dan pada masa yang sama sebagai alasan mengapa Asus berusaha mengintegrasikan reka bentuk notebook permainan dengan sistem penyejukan berasaskan cecair. Hydro Overclocking System dapat menangani kepanasan yang dihasilkan oleh kad grafik GTX 980 overclock, dan juga dapat menghasilkan prestasi 20 peratus lebih tinggi dengan tahap kestabilan yang luar biasa.

Hydro Overclocking System juga dapat menurunkan suhu CPU dan GPU masing-masing sebanyak 31 dan 33 persen. Asus juga tidak lupa menyempurnakan reka bentuk penyambung antara modul penyejuk dan GX700, untuk memastikan tidak ada kebocoran semasa digunakan.

Spesifikasi Asus ROG GX700

Spesifikasi lengkap Asus ROG GX700 adalah:

  • OS Rumah Windows 10
  • CPU Intel Core i7-6829, kelajuan dapat dimaksimumkan hingga 4.1 GHZ
  • GPU Nvidia GeForce GTX 4GB
  • Memori 64 GB DDR4 RAM
  • Storan cakera keras M.2 PCIe x4 NVMe 512 GB RAID0
  • Kesambungan 3 port USB 3.0, 2 port USB 3.1, port LAN, HDMI, Thunderbolt, port VGA, port mikrofon fon kepala 3.5 mm, Wi-Fi, dan Bluetooth 4.0
  • Pembesar suara audio dan mikrofon analog, cip audio SonicMaster, subwoofer dengan empat pembesar suara, DAC ESS Saber
  • Dimensi ialah 429x309x33-35 milimeter
  • Berat 3.6 kilogram dengan bateri, dok 4.8 kilogram

Baca juga:  Inilah 7 Teknologi yang Akhirnya Benar dalam filem Back to The Future II

Dengan semua ciri dan kecanggihan Asus ROG GX700, pastinya tidak menuntut kos yang murah. Program pra-pesanan itu dirancang untuk diadakan di Asus Store World pada pertengahan April 2016, dan jika dibandingkan dengan harganya sendiri, notebook gaming yang satu ini berharga Rp 80 juta.

Artikel Berkaitan