Mempunyai Telefon Pintar? Inilah 5 Petua untuk "Mengecas" Baik untuk Telefon Pintar Anda

cara telefon pintar sebenarnyaImej dari Howtogeek.com

Sebagai salah satu pengguna telefon pintar, saya sering mendapati bahawa banyak orang masih keliru tentang cara melakukan caj yang baik. Terutama pada masa ini dengan munculnya pelbagai jenis telefon pintar (telefon pintar) yang menukar telefon bimbit berasaskan symbian konvensional, membuat banyak orang semakin bingung bagaimana mengecas peranti baru ini.

Telefon bimbit konvensional berasaskan Android, Android dan iOS memang sangat berbeza. Dari sini akhirnya menjadikan banyak pengguna menjadi semakin acuh tak acuh dan sewenang-wenangnya dengan cara "mengecas". Sekiranya bateri dianggap habis, tanpa berfikir panjang, telefon pintar dipasang terus ke pengecas.

Sayangnya tindakan sewenang-wenangnya dari caj #smartphone ini menjadikan keadaan dan prestasi bateri semakin menurun. Oleh itu bagi anda yang ingin memiliki bateri telefon pintar yang tahan lama, anda perlu menggunakan beberapa petua pengecasan yang baik dan betul di bawah.

1. Caj beransur-ansur

Petua pertama untuk pengecas telefon pintar adalah mengecas beberapa kali secara berperingkat. Maksudnya di sini ialah anda mesti dapat mengecas dalam beberapa keadaan bateri. Seperti misalnya pengecasan dari 30 persen hingga 60 persen kemudian dilanjutkan kemudian dari 60 persen hingga 100 persen atau pada bila-bila masa sekali lagi melakukan pengecasan ketika bateri berada dalam keadaan 45 persen hingga 79 persen.

Sayangnya keadaan di lapangan menunjukkan masih banyak orang yang mengecas bateri telefon pintar dalam satu langkah sepenuhnya. Walaupun pengisian (pengisian) dalam satu tahap akan membahayakan pada tahap ketahanan dan ketahanan bateri. Semasa mengecas dalam beberapa tahap itu sendiri bertujuan untuk memastikan sel bateri tidak "muak" dengan pengisian.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 cara untuk mengenal pasti ciri-ciri telefon pintar Android palsu

Teknik mengecas atau mengecas seperti ini akan menjadi baik apabila anda melakukan aktiviti larian di mana lebih baik berlari pecut dalam beberapa sesi daripada menjalankan maraton dalam satu sesi.

2. Elakkan Bateri Kosong sepenuhnya

Dari pemerhatian yang saya lihat, secara amnya pengguna telefon pintar juga mengecas ketika bateri kosong. Sudah tentu ini adalah kesalahan besar. Jangan biarkan bateri kosong sepenuhnya semasa mengecas. Usahakan agar bateri tetap kecil agar bateri tetap sihat dan dalam keadaan baik.

Mengapa pengecasan tidak digalakkan semasa bateri kosong? Kerana ternyata pengisian dari kosong ke penuh dalam jangka masa yang lama tidak baik untuk jangka hayat bateri. Tidak syak lagi jika anda kerap melakukannya, ia boleh membawa maut kepada jangka hayat bateri yang perlahan-lahan akan berkurang.

3. Ingat! Keadaan bateri terbaik pada 40%

Ternyata fakta menunjukkan bahawa peratusan keadaan bateri yang baik dan seimbang adalah pada 40 peratus. Sekarang apabila bateri telefon pintar anda berada dalam kedudukan ini, anda tidak boleh mengecas bateri. Tunggu beberapa saat sehingga peratusan bateri menurun dari 40 peratus baru untuk dicas. Tetapi ingat jangan menunggu kuasa telefon bimbit kosong. Ini pasti akan membuatkan daya tahan bateri terganggu.

4. Jaga suhu persekitaran

Walaupun pada suhu normal 25 darjah, sebuah kajian mendapati bahawa jangka hayat bateri secara semula jadi akan menurun sebanyak 20 peratus setiap tahun. Terutama jika anda meletakkan bateri dalam keadaan di bawah atau di atas suhu normal 25 darjah. Sudah tentu tahap ketahanan bateri akan menurun.

Satu penyelidikan juga menyatakan bahawa bateri telefon pintar yang diletakkan pada suhu atau suhu 60 darjah selama setahun akan menjadikan jangka hayat bateri hilang 80 peratus. Oleh itu jika anda ingin menjimatkan bateri, pastikan suhu tidak terlalu panas atau terlalu sejuk. Dari sini anda pasti harus menjauhi beberapa tempat seperti peti sejuk dan perapian.

Baca juga:  [TIPS] Cara Mengatasi Telefon Pintar Android yang Lambat / Lambat

5. Jangan Biarkan Bateri Kosong untuk Masa yang Lama

Akhirnya, petua untuk mengecas atau mengecas bateri telefon pintar adalah tidak membiarkan bateri kosong dalam jangka masa yang lama. Ini bukan sahaja akan menjadikan masa pakai bateri berkurang, tetapi membiarkan bateri kosong dalam jangka masa yang lama akan membuat bateri kehilangan kemampuannya untuk menyerap daya dari peranti pengisian. Ini kerana sel bateri yang tidur dalam keadaan kosong sebenarnya boleh mati dan tidak bangun jika tidak cepat "terbangun" dengan mengecas.

Artikel Berkaitan