April Fool 2016, Inilah Beberapa Kejutan dan Lelucon yang Hadir dari Dunia Techno

April Fool 2016Imej dari Okezone.com

Setiap awal April, ini sering membuat kita mendapat kejutan yang konyol, lucu dan pelik. Ini kerana pada awal bulan keempat kalendar Islam terdapat tradisi peringatan April Fool. Lalu apa itu Hari April Mop? April Fool atau April Fools Day adalah peringatan awal April di mana orang dianggap dibenarkan berbohong atau membuat jenaka kepada orang lain tanpa dianggap bersalah.

Sudah tentu, kerana tradisi ini telah berlangsung lama, beberapa pihak dilihat dapat memeriahkannya. Salah satu pihak yang sering mengambil bahagian dalam April Fool adalah industri tekno. Dan pada tahun 2016 industri tekno sendiri telah menyampaikan beberapa jenaka April Fool. Dan berikut adalah beberapa bentuk dan bentuk Hari April Mop 2016 dari dunia tekno.

Jenaka dan Jenaka Google pada Hari April Mop 2016

Syarikat gergasi Amerika #Google adalah industri di dunia tekno yang selalu mengambil bahagian dalam acara April Fool. Hampir setiap tahun Google tidak mahu ketinggalan April Mop dengan menyampaikan beberapa kejutan dan jenaka.

Pada peringatan Hari April Mop 2016 semalam, Google sendiri mempersembahkan dua lelucon, lelucon disko pertama di laman peta Google dan lelucon 5 produk Google terkini. Dua perkara yang dilakukan Google tentu saja adalah jenaka yang bertujuan untuk memeriahkan Hari April Mop 2016.

1. Laman Peta Google yang berdisiplin

Pada 1 April 2016, semalam, anda yang melayari laman Peta Google akan terkejut dengan penampilannya. Kerana pada masa itu laman Google Maps menampilkan 3 orang (pegmen) yang berada dalam disko, lengkap dengan soundtrack muzik gaya 1970-an. Bertanya untuk bertanya ini adalah jenaka Google untuk memeriahkan April Fool 2016.

Apabila pengguna mula berinteraksi dan meletakkannya di peta, Pegman akan menari untuk menari. Jenaka Google di laman Peta Google tidak berhenti di situ. Sebabnya ialah pada antara muka paparan terdapat tawaran untuk pergi ke tempat yang disebut "Funky Town". Sudah tentu, kerana tempat April Mop ini hanyalah gurauan dan jenaka.

2. Jenaka Google Menunjukkan Produk Baru

Jenaka seterusnya dari Google pada April Fool 2016 adalah pelancaran produk baru yang tentunya tipuan. Salah satu produk tipuan baru yang diperkenalkan pada April Fool 2016 adalah Furikku. Furikku sendiri adalah papan kekunci fizikal dalam bahasa Jepun yang dapat menghubungkannya dengan peranti Android.

Jadi dengan pengguna Furikku yang tidak terbiasa menggunakan papan kekunci Android skrin sentuh akan dapat mengetik dengan mudah dengan sambungan Bluetooth yang menghubungkan Furikku dengan peranti layar sentuh. Satu lagi produk tipuan April Fool baru adalah ciri yang menyokong pencarian foto menggunakan emoji.

Lelucon April Fool 2016 Ala Samsung

Industri atau syarikat teknologi seterusnya yang memeriahkan Hari April Mop 2016 adalah #Samsung. Syarikat tekno-nasional Korea ini mengambil bahagian dalam April Fool dengan melawak produk yang disebut "Internet of Trousers". Seperti namanya, Internet of Trousers adalah seluar pintar yang dapat mencegah kejadian memalukan seperti membuka ritsleting.

Dengan teknologi modul # ZipARTIK yang ada, seluar pintar ini akan dapat mengesan ritsleting yang dibiarkan terbuka lebih dari tiga minit. Oleh itu, apabila ritsleting dibuka selama tiga minit, seluar pintar akan menghantar pemberitahuan ke telefon pintar pengguna melalui sambungan Wi-Fi untuk memberitahu anda secepat mungkin untuk menutup zip terbuka.

Tetapi kerana ini adalah sebahagian daripada penyertaan Samsung dalam Hari April Mop tentu produk, Internet Seluar hanyalah gurauan atau jenaka. Dari namanya sendiri, Internet of Trousers sengaja digunakan untuk memasukkan produk "Internet of Things" (IoT).

MatahariMall Jokes Menawarkan Perkhidmatan Janji Temu

Bukan hanya syarikat tekno luar negara yang turut serta dalam April Fool 2016. Kerana industri teknologi #commerce dari negara asal iaitu MatahariMall juga turut serta pada Hari April Mop 2016. Pada masa itu pada 1 April 2016, MatahariMall membuat lawak dengan menawarkan tarikh sewa dengan wanita cantik yang dihantar ke alamat e-mel pelanggan mereka.

Oleh itu, melalui e-mel itu, poster yang menunjukkan empat wanita cantik lengkap dengan nama, umur dan ketinggian boleh disewa dalam talian. Tetapi sudah tentu ini adalah jenaka atau jenaka tipuan. Kerana perkhidmatan sewaan pasangan itu adalah usaha MatahariMall untuk turut serta dalam memperburuk "April Fool" yang jatuh setiap 1 April

Artikel Berkaitan