Melirik Kejayaan Laurensia Menambah Beg Jenama Pamor di Beg Pulcher Tempatan

Beg Laurensia PulcherImej dari Sirclo.com

Pandangan jauh untuk melihat peluang itu akan menjadi modal bagi setiap orang yang ingin menjadi usahawan. Inilah yang kemudian menjadi asas Laurensia, seorang wanita cantik berusia 22 tahun untuk menjalankan perniagaan beg bernama Pulcher Bags. Sebelum benar-benar menjalankan perniagaan Pulcher Bags, Laurensia melihat peluang besar dalam perniagaan membeli dan menjual beg di Dunia.

Menurutnya, setiap orang dari kanak-kanak kecil hingga dewasa pasti memerlukan beg. Selain dari aspek usia, ulasan tentang keperluan beg juga dapat dilihat dari aktiviti seseorang. Sebut saja beberapa aktiviti sekolah, kuliah, perjalanan, aka perjalanan, ke sukan dan hobi seperti bergambar. Dari ini, beberapa jenis atau model beg muncul. Bukan hanya model atau jenis beg, pelbagai jenama dan beg juga muncul bersama dengan peluang penjualan beg yang besar.

Dari sinilah pada awal tahun 2014 Laurensia hadir dengan jenama Pulcher Bags yang ternyata dapat mencapai perolehan sebanyak Rp 180 juta sebulan. Lalu apa kisah Laurensia yang berjaya menjadikan Pulcher Bags ini berjaya? Berikutan kajian semula.

Permulaan Perniagaan Beg

Minatnya terhadap dunia beg itu sendiri bermula apabila Laurensia sukar mengganti beg kolejnya yang koyak. Dari beberapa model beg kolej didapati terlalu mahal untuk saiz pelajar. Dan walaupun ada harga yang sesuai, model itu tidak sesuai dengan seleranya. Dari sini Laurensia juga terfikir untuk membuat dan menjual beg.

Menurutnya, perniagaan yang dilakukannya juga berdasarkan keinginannya untuk tidak lagi membebankan ayahnya dengan kos asrama dan bayaran internet yang mahal. Dia juga memulakan perniagaan ini dengan mengajak adiknya untuk bekerjasama. Adiknya yang masih bersekolah menengah dan bernama Pamela sememangnya hobi melukis. Dari sini Laurensia memintanya untuk merancang beg comel dengan sasaran pasaran pelajar.

Artikel lain:  Evrawood ~ Perniagaan Beg Kasual Bandar yang Telah Menembusi Pasar Luar Negara

Jalankan Perniagaan Beg

Setelah mendapat reka bentuk beg dari kakaknya, Laurensia mencari penjual untuk membuat beg dari rekaan kakaknya. Pada masa itu Laurensia memesan dua dozen beg. Setelah beg selesai, dia mengambil gambarnya sendiri untuk dijual melalui aplikasi pesanan segera BBM dan #media sosial. Tidak lupa juga dia membuka gerai di Universiti Trisakti dan Universiti Tarumanegara. Dan tanpa disangka-sangka ternyata sambutan pengguna baik di mana beg yang dibuatnya habis dijual. Dari sini Laurensia semakin yakin dengan cara perniagaannya.

Setelah menamatkan pengajian di jurusan Kejuruteraan Perindustrian di Universiti Tarumanegara, Laurensia kembali menjalankan perniagaan setelah sebelumnya dikosongkan kerana tesis. Dari penampilan kembali ini, Laurensia mendapati permintaan begnya meningkat. Dari sini, dia mula serius dan fokus bekerja di Pulcher Bags.

Selain pemasaran dengan bersungguh-sungguh dalam talian, Laurensia juga mengadakan promosi. Pada satu kesempatan, Laurensia juga memberikan penutup hujan dan penghantaran percuma. Inilah yang menjadikan pemasaran di luar Jawa, seperti di Kalimantan dan Papua menjadi berkesan.

Produk Beg Pulcher

Dari usaha dan kerja keras ini, Laurensia kini dapat menghasilkan 20 siri Pulcher Bags dengan klasifikasi utama Backpacks, Sling Bags, Gym Bags, Raincovers, dan Wallets. Dari semua siri Pulcher Bags yang ada, beg galas kanvas adalah produk terlaris untuk pengguna. Dari segi variasi produk, Laurensia sengaja membuat rutin melancarkan siri Pulcher Bags terbaru.

Ini dilakukan dengan tujuan agar pelanggan tidak bosan dengan produk yang sama. Selain pemasaran melalui laman web dan media sosial. Beg-beg bergaya dan cantik dari Pulcher Bags ini juga dipasarkan oleh Laurensia ke beberapa pasar terkenal seperti Lazada, Blibli.com, Zalora, dan Elevenia.

Baca juga:  Warnatasku ~ Perniagaan Beg Eksport Etnik Premium yang Menembusi Pasaran Antarabangsa

Pencapaian Perniagaan

Dari usaha dan kerja kerasnya, akhirnya, Laurensia dapat membawa Pulcher Bgas yang terbang tinggi. Bagaimana tidak, Pulcher Bags dengan harga sekitar Rp 129.000 hingga Rp 249.000 dapat menjual 1.000 beg. Tidak syak lagi jika pada tahun 2015 perolehan Pulcher Bags dapat mencapai Rp 180 juta sebulan.

Menurut Laurensia, kunci kejayaan dalam menjalankan perniagaan ini adalah harga beg yang kompetitif dan mesra di kantong pelajar dan pekerja pejabat. Beg Pulcher dari Laurensia ini memang cukup kompetitif, kerana dengan kualiti dan jenama yang mahal, laurensia hanya mendorong harga turun separuh.

Artikel Berkaitan