Berikut adalah 4 Kaedah Berkesan untuk Melindungi Data Edward Snowden

Edward SnowdenImej dari Infiniteunknown.net

Pada masa ini masalah keselamatan dan privasi data di internet adalah salah satu masalah besar bagi banyak orang. Selain masalah keselamatan data peribadi yang dapat disalahgunakan, berdasarkan sumber maklumat dari Edward Snowden yang merupakan bekas kontraktor kejuruteraan Amerika Syarikat dan pekerja Pusat Perisikan Pusat (CIA), mengungkapkan bahawa pemerintah juga terlibat dalam pelanggaran data privasi pengguna di #internet.

Semasa bekerja, Edward Snowden membocorkan data perisikan Amerika Syarikat yang disadap melalui empat syarikat teknologi internet dan telefon. Kekasih dari Lindsay Mills ini membocorkan program PRISM yang diakses melalui Google, Yahoo, # Facebook, PalkTalk, Youtube, Skype, AOL untuk pertama kalinya dengan menggunakan dua media massa iaitu Amerika Syarikat The Washington Post dan media massa Britain The Guardian.

Edward Snowden menyerahkan 41 slaid dalam bentuk powerpoint, berdasarkan pengakuan Amerika Syarikat bahawa pengintipan ini dapat mengetahui kedudukan orang yang menjadi sasaran pengawasan. Bekas ejen Agensi Keselamatan Nasional (NSA) setelah tindakannya, menjadikan lelaki yang kini tinggal di Rusia menjadi buronan dari Amerika Syarikat kerana dianggap bocor program pemerintah. NSA sendiri adalah ejen perisik terbesar di Amerika Syarikat yang mempunyai tanggungjawab mengumpulkan dan menganalisis komunikasi pada isyarat perisikan serta keselamatan siber.

Artikel lain:  Tingkatkan Keselamatan Akaun Gmail Anda Dengan 5 Langkah Ini

Dalam temu bual dengan The Intercept tahun lalu, Edward Snowden cuba mendedahkan beberapa cara cepat dan mudah bagi pengguna internet untuk dapat mengamankan data mereka. Inilah ulasan penuh.

1.  Melindungi aliran komunikasi

Cara pertama dan sebagai langkah pertama, Edward Snowden mengesyorkan kepada pengguna #smartphone untuk menyulitkan panggilan suara dan teks. Untuk mempermudahnya, Snowden mengesyorkan menggunakan aplikasi seperti Signal, yang telah diakui oleh pakar keselamatan komputer. Kerana aliran komunikasi itu sendiri adalah salah satu faktor mengapa banyak orang mudah ditoreh.

Sekiranya itu berlaku, tidak mustahil data penting yang disimpan di telefon pintar anda akan diketahui oleh orang lain dengan mudah. Lebih buruk lagi boleh disalahgunakan, sehingga akhirnya akan sangat memudaratkan diri kita.

2.  Kunci Pemacu Keras

Data yang tidak dienkripsi akan sangat rentan dan mudah diretas oleh orang awam sekalipun. Bahkan mungkin bagi seseorang yang hanya mempunyai kemampuan dan pengetahuan # komputer pada tahap asas dapat memuat maklumat penting dari peranti yang anda miliki. Oleh itu, sama seperti ketika menggunakan telefon pintar, komputer juga mesti dienkripsi. Apatah lagi sehingga kini setiap sistem operasi dilengkapi dengan ciri enkripsi.

3. Cadangan Edward Snowden Gunakan  Kata Laluan yang Lain

Salah satu kelemahan yang paling mudah ditembus ketika melakukan aktiviti dalam talian adalah kata laluan yang sama untuk beberapa laman web. Kerana pada masa ini terdapat banyak aplikasi yang mempermudah untuk mencuri kata laluan, katakan salah satunya adalah keylogger yang membolehkan pengguna menukar kata laluan sebelumnya dengan yang baru. Apabila seseorang berjaya memecahkan kata laluan pada akaun, kemungkinan besar akaun lain juga dapat diketahui.

Oleh itu, Snowden mengesyorkan kepada pengguna yang selalu terhubung ke internet setiap masa, untuk menggunakan aplikasi pengurus kata laluan. Oleh itu nanti akan menghasilkan kata laluan yang lebih unik dan pastinya lebih selamat untuk setiap laman web, tetapi juga mudah diingat.

Baca juga:  Sistem Keselamatan Lemah, 1 Trillion Hacker Hackak dari Tunai Bank Pusat Bangladesh

4.  Aktifkan Ciri Pengesahan Dua Faktor

Two Factor Authentication (2FA) adalah ciri keselamatan yang digunakan untuk mengesahkan sama ada pengguna yang akan log masuk benar-benar orang yang memiliki akaun. Konsep 2FA sangat mudah, selain nama pengguna atau #email dan kata laluan juga akan ditambahkan satu langkah lagi yang diperlukan untuk log masuk.

Inilah yang dimaksudkan dengan pengesahan pemilik akaun, jika anda pernah bertransaksi menggunakan BCA Internet Banking maka anda mesti mempunyai token BCA atau KeyBCA yang mesti digunakan ketika membuat transaksi, ini juga merupakan jenis 2FA.

Pada hakikatnya, dengan mengaktifkan ciri ini, pengguna tidak hanya menggunakan kata laluan untuk memasuki laman web. Tetapi pengguna juga mesti memasukkan kod tertentu yang akan dihantar melalui SMS atau e-mel untuk memastikan identiti mereka terlebih dahulu. Oleh itu, Snowden mengesyorkan agar pengguna internet dapat mengaktifkan ciri ini pada semua perkhidmatan, seperti Gmail, Facebook, Dropbox, Twitter, Instagram dan termasuk Apple ID.

Artikel Berkaitan