Chocolate Denu ~ Mengesan Manfaat Manis Legit dari Jenama Perniagaan "Choco In Jar" yang Unik

Coklat DenuGambar dari Tokopedia.com

Coklat adalah menu masakan yang semakin disukai oleh orang ramai. Dengan pelbagai persiapan dan variasi, coklat lebih menarik dan semakin menjadi menu kegemaran dan utama yang disajikan oleh pengusaha. Dan seorang ahli perniagaan yang turut menyajikan coklat sebagai menu utama dan andalannya adalah Amelia Herlinda Devita dan Nugraha Sugiarta.

Dengan inovasinya, dia mengubah coklat menjadi hidangan yang lazat dan menarik. Jenama coklat itu sendiri kemudian diberi nama Denu Chocolate. Perniagaan ini, yang didirikan pada tahun 2012, telah berhasil dengan perolehan sekitar Rp 100 juta-150 juta / bulan. Lalu bagaimana kisah kejayaan Amelia dan Nugraha yang mempelopori Chocolate Denu hingga berjaya? Berikutan kajian semula.

Permulaan Perniagaan dan Varian Denu Coklat

Dengan modal Rp500 ribu, pada awal perniagaan mereka pada tahun 2012 pada waktu itu, Amelia dan Nugraha menghadiahkan Denu Chocolate dengan coklat adat, seperti ucapan selamat ulang tahun dan sebagainya. Produk tidak mendapat sambutan yang baik. Ini menjadikan Amelia dan Nugraha semakin yakin untuk mengembangkan Denu.

Seiring dengan perkembangannya, variasi produk telah berkembang menjadi kerak choco (choco in jar), menu coklat cair yang dinikmati dari botol kaca atau balang dan terdiri daripada gabungan ramuan coklat dan campuran makanan yang renyah seperti wafer atau biskut. Terdapat 5 rasa kerak choco dalam jenama ini, dari yang asli, biskut dan krim, gajus, marshmallow hingga coklat chacha.

Artikel lain: Perniagaan  La Chocolate ~ Chocolate Culinary dengan pelbagai produk menarik

Selain itu, Denu Chocolate juga menyajikan makanan ringan coklat yang dicampurkan dengan marshmallow, kacang mete, dan cappuccino hingga coklat siap diseduh. Dari semua variasi menu Choco Crust, ia menjadi produk terlaris dengan penjualan sekitar 50% dari keseluruhan produk Coklat Denu.

Masalah dan Cabaran Menjalankan Perniagaan

Semasa menjalankan Denu Chocolate, Amelia dan Nugraha bukan tanpa halangan. Menurut Amelia dan Nugraha, rintangan yang mereka alami lebih kepada tahap persaingan yang sengit kerana sudah ada banyak pengusaha coklat adat yang muncul. Selain tahap persaingan, kesukaran dalam melakukan #branding kerana tidak adanya ciri-ciri produk adat yang wujud juga menjadi kekangannya sendiri.

Tetapi dari 2013-2014 Amelia dan Nugraha mulai mengubah strategi mereka dengan tidak lagi membuat produk khusus. Mereka juga bergerak untuk membuat menu baru yang unik seperti varian choco crust, choco blouse dan lain-lain. Di sinilah pengguna bertindak balas terhadap jenama ini yang semakin disukai oleh orang ramai.

Cemerlang Denu Chocolate

Dari sekian banyak jenama coklat, terutama jenis choco dalam balang, Denu Chocolate mempunyai kelebihan dari segi rasa. Dengan ramuan berkualiti tinggi, kerak choco sangat sedap dan boleh membuat pengguna ketagih. Selain menggunakan bahan berkualiti, jenama ini juga dibuat dengan tidak menggunakan bahan pengawet dan juga halal. Chocolate Denu sudah mempunyai sijil P-IRT (Makanan Industri Rumah Tangga) dari Pejabat Kesihatan tempatan.

Produk Chocolate Denu sendiri banyak dipasarkan secara dalam talian. Dengan penjualan dalam talian sahaja Amelia dan Nugraha dapat menjadi lebih cekap dan juga yang paling penting dapat menjangkau pembeli dari semua wilayah. Dengan kemudahan yang ditawarkan oleh media dalam talian ini, akhirnya akan dapat memberi manfaat kepada pengguna dari golongan muda yang kebanyakannya memahami dan menggunakan teknologi #internet dalam kehidupan seharian mereka.

Selain pemasaran dalam talian, jenama ini juga dipasarkan di luar talian dengan bergabung dengan bazar di beberapa bandar utama. Pasaran sasaran untuk Denu Chocolate itu sendiri adalah pembeli dalam lingkungan umur 17-35 tahun dengan 15 varian produk.

Baca juga:  Coklat nDalem ~ Yogyakarta Konsep Perniagaan Coklat Istimewa Kebijaksanaan Tempatan

Pencapaian dan Rancangan Perniagaan untuk tahun 2016

Dengan harga jual antara Rp. 25 ribu hingga Rp. 70 ribu, sekarang Amelia dan Nugraha telah berjaya memperoleh perolehan dari Denu Chocolate hingga 150 juta per bulan. Dengan pencapaian ini sahaja Amelia dan Nugraha masih tidak berpuas hati. Jadi pada tahun 2016 Amelia dan Nugraha mempunyai sasaran untuk membuka gerai di bangunan SMESCO Jakarta dan Surabaya.

Selain membuka gerai di bangunan SMESCO, Amelia dan Nugraha juga ingin kerap menghadiri pameran biasa di bandar-bandar besar. Dan rancangan lain pada tahun 2016 adalah membuat buku resipi dan juga menghasilkan produk coklat yang sihat dengan konsep rendah lemak & gula rendah yang bertujuan untuk diet dan orang yang menghidap diabetes.

Artikel Berkaitan