Ingin Membeli Telefon Bimbit Terpakai? Terapkan 5 petua berkesan berikut untuk mengelakkan penipuan

Beli Telefon Bimbit TerpakaiImej dari Jalantikus.com

Keperluan untuk telefon bimbit memang meningkat setiap tahun. Dengan kepraktisan dan kemudahan komunikasi, telefon bimbit selalu menjadi tumpuan orang ramai. Malangnya, untuk dapat memiliki alat ini seseorang perlu menghabiskan banyak wang. Sebilangan telefon bimbit ini mahal, terutamanya jika anda membeli peranti #smartphone (telefon pintar).

Oleh itu, apabila seseorang memerlukan peranti telefon pintar dengan dana yang terhad, maka ramai yang akan beralih ke peranti kedua (terpakai). Walaupun statusnya kedua (terpakai) tetapi jika keadaan masih baik maka mereka masih boleh memilikinya dan yang penting tidak membelanjakan dana yang besar. Tetapi sayangnya pembelian telefon bimbit terpakai (kedua) tidak jarang membuat kecewa kerana kita tertipu.

Penipuan ketika membeli telefon bimbit terpakai memang mungkin berlaku sekiranya kita sebagai pembeli tidak berhati-hati dan tidak berhati-hati dalam melihat keadaan barang. Lalu bagaimana kita mengelakkan penipuan semasa membeli telefon bimbit terpakai ini? Berikutan kajian semula.

1. Bandingkan Harga Pasaran

Petua pertama untuk mengelakkan penipuan semasa membeli telefon bimbit terpakai adalah membandingkannya dengan harga pasaran. Ya, bukan sahaja telefon bimbit baru memiliki harga pasar, tetapi barang terpakai (telefon bimbit) juga memiliki harga pasar. Cara untuk mengetahui harga pasaran adalah dengan mencari melalui tabloid mudah alih atau dari mesin pencari di dunia maya.

Contohnya, pada mesin carian #Google, taipkan "harga mudah alih .... bekas ". Dari sana kita akan mendapat senarai laman web yang memberikan maklumat mengenai senarai telefon bimbit yang kita mahukan dengan harga terpakai. Jangan hanya mencari di satu laman web, tetapi cari sekurang-kurangnya 3 laman web. Di situlah anda akan mendapat harga pasaran telefon bimbit terpakai.

Artikel lain:  6 Petua Kejayaan Perniagaan dalam Membeli dan Menjual Barang Terpakai

Cuba lakukan ini sebelum anda pergi ke kaunter telefon bimbit atau berunding dengan orang yang menjual telefon bimbit terpakai. Dengan ini, anda boleh membuat tawaran sesuai dengan harga pasaran yang ada. Anda juga tidak ragu-ragu ketika membuat tawaran dan pembelian.

2. Periksa Kelengkapan

Seterusnya, untuk mengelakkan penipuan, anda harus memeriksa kelengkapan telefon bimbit terpakai yang akan anda beli. Walaupun sesuai dengan item, anda juga harus memastikan bahawa telefon bimbit anda lengkap, seperti pengecas, kad jaminan, kabel HDMI, alat dengar, kadbod dan aksesori lain.

Kita mesti memastikan semua kelengkapan telefon bimbit ini lengkap sekiranya memang penjual menyatakan keadaan set telefon bimbit sepenuhnya. Sekarang dari sini jika anda mendapati kekurangan peralatan, anda boleh menyoal atau membatalkan pembelian.

3. Periksa Waranti Semasa Membeli Handphone Terpakai

Jaminan adalah jaminan penting untuk telefon bimbit terpakai anda sekiranya sesuatu berlaku. Dari fungsi ini, kewujudan jaminan ini tentunya anda tidak boleh ketinggalan ketika membeli telefon bimbit terpakai. Tanya pembeli adakah telefon bimbit masih mempunyai kad jaminan? Sekiranya kad jaminan hilang atau telah melepasi tarikh akhir, maka anda perlu berfikir dua kali untuk membelinya.

4. Periksa Nombor IMEI

Nombor IMEI adalah nombor yang akan menunjukkan keaslian dan kepastian telefon bimbit. Untuk memeriksa nombor IMEI ini, anda boleh menekan * # 06 # pada telefon bimbit terpakai yang ingin anda beli kemudian tekan panggilan atau ya. Cara lain anda dapat melihatnya di kotak pembungkusan jualan. Setelah anda mengetahui nombor IMEI dari dua kaedah tersebut, maka anda perlu memadankannya dengan nombor IMEI pada pelekat di bahagian belakang peranti berhampiran bateri.

Baca juga:  Adakah anda seorang shopaholic dalam talian? Ketahui 5 Trik Berikut Untuk Membeli-Belah Lebih Memuaskan

5. Periksa Keadaan Fizikal dan Perisian

Langkah terakhir untuk mengelakkan penipuan dalam membeli telefon bimbit terpakai adalah dengan memeriksa keadaan fizikal dan perisian mudah alih. Perhatikan sama ada terdapat bahagian telefon bimbit yang tercalar atau tidak. Anda juga perlu melihat label pelekat hologram di bahagian belakang telefon bimbit untuk memastikannya telah diservis atau tidak.

Seterusnya, periksa juga bateri, periksa sama ada terdapat gelembung yang boleh menyebabkan bateri bocor. Selain memeriksa keadaan fizikal, keadaan #software dan ciri telefon bimbit juga memerlukan perhatian anda. Dari memeriksa keadaan fizikal dan perisian ini, anda dapat menawarkan harga yang tepat untuk telefon terpakai.

Artikel Berkaitan