Berikut adalah beberapa produk Xiaomi selain telefon pintar dan tablet

Produk XiaomiGambar Platum.kr

Syarikat terkenal dari negara Tirai Buluh, iaitu Xiaomi sememangnya terkenal dengan produk buatan sendiri dengan harga yang berpatutan dan tidak membuat beg berlubang. Terutama di Dunia sendiri, orang lebih biasa dengan Xiaomi pada umumnya sebagai salah satu vendor telefon pintar dan tablet #smart.

Tetapi jika kita melihat lebih jauh, sebenarnya ada banyak produk lain dari syarikat ini yang hampir tidak ada kaitan dengan telefon pintar atau tablet. Xiaomi sudah mempunyai banyak produk selain dari telefon pintar dan tablet. Walaupun begitu, hanya produk telefon pintar yang membuat nama syarikat melambung tinggi pada tahun 2011 dengan telefon pintar pertama yang dibuat dengan nama Mi 1.

Agar tidak membuat anda lebih penasaran lagi, pada kesempatan ini saya akan membincangkan beberapa produk Xiaomi yang tidak ada kaitan dengan telefon pintar dan tablet. Lihat ulasan berikut.

1. Produk  Kipas USB Mini Xiaomi Portable

Produk pertama, Xiaomi nampaknya juga membuat #gadget yang sama sekali tidak ada kaitan dengan telefon pintar, yang merupakan alat elektronik kipas kecil yang dapat mengelakkan anda merasa panas ketika berada di depan komputer. Kipas plastik ini hanya dapat dihidupkan apabila disambungkan ke slot USB komputer atau PowerBank.

Fungsi utamanya tidak lain adalah untuk dapat memberikan angin seperti kebanyakan peminat pada umumnya. Tetapi memandangkan ukurannya yang sangat kecil, nampaknya penggunaannya hanya terhad untuk satu orang. Mahu memilikinya? Anda boleh mendapatkan Kipas USB Mini Xiaomi Portable di beberapa laman web membeli-belah dalam talian, salah satunya Lazada berharga Rp 49,000 (harga diskaun).

Artikel lain:  Yi Camera ~ Produk Terbaru Xiaomi untuk Dimainkan di Market Camera Action

2.  Xiaomi Yi

Trend aksi cam yang semakin popular, sebenarnya dimanfaatkan oleh Xiaomi dengan melancarkan produk cam aksi mereka yang diberi nama produk Xiaomi Yi. Tidak seperti kamera tindakan lain yang mempunyai jendela bidik, Xiaomi Yi tidak melengkapkan dirinya dengan ciri pemidang tilik. Sebaliknya anda boleh menggunakan telefon pintar sebagai pemidang tilik dengan menggunakan sambungan WiFi.

Selain itu, Xiaomi melengkapkan kamera aksi ini dengan pelbagai aksesori lain termasuk sarung kalis air, monopod, dan sebagainya. Anda boleh mendapatkan Xiaomi Yi dengan harga potongan sebanyak IDR 890,900, masih dari Lazada.

3.  Lampu LED Xiaomi

Xiaomi seterusnya juga menawarkan peranti pencahayaan yang ringkas, kecil, padat dan cekap tenaga. Alat ini bertujuan khusus untuk memberi pencahayaan ketika anda berada di komputer. Di mana sumber kuasa dibekalkan oleh peranti komputer melalui port USB. Jika disebutkan mengenai harganya sendiri masih melalui Lazada dengan potongan harga Rp.49.000, dan mempunyai varian warna putih dan juga biru.

4.  Xiaomi Mi Band

Pengguna yang boleh dipakai juga menjadi trend dalam masyarakat masa kini. Beberapa syarikat mula bergerak dengan cepat untuk dapat membawa produk mereka yang boleh dipakai, mulai dari jam tangan pintar, hingga gelang pintar. Tetapi kali ini Xiaomi hanya mempunyai produk gelang pintar bernama Mi Band.

Gelang ini sebenarnya dapat memantau semua aktiviti penggunanya, seperti ketika berolahraga dengan gelang ini secara automatik akan mengesan berapa banyak kalori yang telah dibakar, sehingga dapat meninjau kualiti tidur pengguna. Disingung mengenai harganya, Xiaomi Mi Band berharga Rp 245,000 (harga potongan) melalui Lazada.

5.  Monopod Bawah Air Xiaomi Yi

Untuk dapat memenuhi trend selfie yang semakin meningkat, Xiaomi juga menawarkan monopod yang dilengkapi dengan gelang tongsis standard. Tetapi terdapat sejumlah ciri yang ditawarkan oleh monopod ini, iaitu bahan utama yang terbuat dari keluli tahan karat sehingga dapat digunakan ketika keadaan basah atau bahkan di bawah air. Monopod unik ini berharga kurang dari Rp 200,000 atau tepatnya Rp 199,777 di Lazada.

6.  TV Xiaomi Mi

Produk Xiaomi Mi TV adalah sejenis produk TV pintar yang dibuat oleh Xiaomi yang telah menjalankan firmware MIUI TV 1.5. TV pintar ini mempunyai banyak ciri, seperti keperluan untuk bermain permainan atau hanya menonton filem dengan resolusi 4K. Xiaomi juga menggunakan panel skrin dari pengeluar Samsung dan LG, sehingga dapat menghasilkan gambar yang hampir 100 peratus tepat seperti yang asli. Untuk harga Xiaomi Mi TV berharga Rp 11,390,000.

7.  Meter Kualiti Air Xiaomi TDS Tester Pen

Selain menghadirkan penyegar udara, Mi Air Purifier, Xiaomi juga menawarkan termometer elektronik yang mempunyai lebih banyak fungsi. Mampu mengukur logam berat di dalam air, bahan organik dan ketulenan air. Diperbuat dari bahan anti karat, menjadikan Xiaomi TDS Water Tester dapat digunakan untuk jangka masa yang panjang. Alat ini sendiri boleh didapati di Lazada seharga Rp 209.000.

8.  Xiaomi Ninebot Mini

Selain daripada produk elektronik digital, Xiaomi juga diketahui mempunyai produk Mini Ninebot yang merupakan skuter self-balancing. Alat yang dapat memberikan anda jarak 20 km dengan sekali cas, dan dengan kecepatan hingga 16kmh.

Alat pintar ini adalah hasil pengembangan Segway yang mempunyai reka bentuk yang lebih ringkas. Peranti ini juga dapat dikendalikan menggunakan media telefon pintar melalui sambungan Bluetooth. Xiaomi Ninebot Mini dijual pada harga Rp 5.450.000 seunit melalui laman membeli-belah dalam talian Lazada.

9.  Pembersih Udara Xiaomi Mi

Xiaomi juga mempunyai produk yang dapat menyokong aspek kesihatan, iaitu Mi Air Purifier. Pembersih udara ini mempunyai prestasi yang sangat baik dalam hal penyaringan udara. Xiaomi juga mendakwa bahawa Mi Air Purifier dapat menghasilkan 10,000 liter udara bersih setiap minit. Peranti ini juga dapat dikendalikan dan dipantau melalui telefon pintar melalui sambungan WiFi. Mi Air Purifier sendiri berharga Rp 2.845.000.

10.  Skala Pintar Xiaomi Mi

Untuk sektor penimbangan berat pintar, Xiaomi mempunyai Mi Smart Scale. Skala ini sendiri diklaim dapat membaca berat badan dengan tahap ketepatan yang sangat tinggi, kerana telah menggunakan pelbagai sensor. Selain itu, skala pintar ini dapat disambungkan ke telefon pintar melalui Bluetooth, dan telah disatukan dengan peranti Mi Band. Harga yang ditawarkan mencecah Rp 375,000 melalui Lazada.

11.  Lampu Malam Pintar Dalaman Xiaomi Yeelight

Yeelight Indoor adalah sejenis lampu malam yang mempunyai banyak ciri di dalamnya. Lampu pintar ini mempunyai LED RGB yang dapat menghasilkan gabungan 16 juta warna. Lampu ini dapat menyesuaikan tahap cahaya yang diperlukan sesuai dengan keadaan di sekitar. Selain itu, lampu ini juga mempunyai sambungan Bluetooth yang dapat digunakan untuk menghubungkan dengan telefon pintar sebagai peranan alat kawalan jauh. Harga yang ditawarkan adalah IDR 739,500.

12.  Xiaomi Mi Powerbank

Untuk melengkapkan telefon pintar, tablet, dan aksesori produk anda yang lain, Xiaomi juga mempunyai produk power bank untuk membekalkan kuasa semasa melakukan perjalanan atau melakukan aktiviti mudah alih. Kapasiti Mi Power Bank itu sendiri mempunyai pelbagai jenis, mulai dari 5,000mAh hingga 20,000mAh.

Tetapi produk ini kebanyakannya dipalsukan oleh pihak lain. Harga Rp 148.500 untuk mereka yang berkapasitas 5.000 mAh sedangkan untuk 20.000 mAh adalah Rp 288.000.

13.  Penguat Millet Mifi

Untuk mengukuhkan rangkaian #WiFi anda di rumah, cubalah Xiaomi WiFi Amplify dongle, yang praktikal dan mudah digunakan. Dengan menggunakan peranti ini, anda dapat menjamin bahawa tidak ada lagi bahagian rumah anda yang tidak dilindungi oleh hotspot WiFi. Lebih menarik lagi, peranti ini boleh digunakan pada semua jenis router dari pelbagai jenama. Harga yang ditawarkan adalah Rp 118.000 melalui Lazada.

Baca juga:  Senarai 6 'Pameran' Telefon Pintar Terkini di Acara Kongres Dunia Mudah Alih 2016

14.  CCTV Pintar Xiaomi Xiaonyi

Bukan hanya memiliki produk aksi kamera Xiaomi #, tetapi syarikat China ini juga memiliki kamera pengintai bernama Xiaoyi CCTV. Kamera pengawasan pintar ini boleh diletakkan di mana sahaja yang anda mahukan. Kamera ini juga dapat disambungkan ke telefon pintar melalui sambungan WiFi. Oleh itu, anda masih dapat mengawasi pelbagai perkara, seperti kanak-kanak yang bermain sehingga anda dapat mengawasi pejabat atau syarikat. Harga jualan mencecah Rp 435.500.

15.  Xiaomi iHealth

Produk Xiaomi iHealth adalah dermaga yang boleh digunakan untuk mengetahui tekanan darah seseorang dengan mudah. Anda hanya perlu memuat turun aplikasi iHealth pada telefon pintar, dan sambungkan telefon pintar anda ke port yang sudah ada di dok. Oleh itu, anda dapat memantau tekanan darah melalui peranti telefon pintar. Alat ini sesuai untuk mengukur tekanan darah orang tua atau seseorang yang menghidap diabetes. Harga yang ditawarkan mencecah Rp 665,000.

Ternyata banyak produk buatan Xiaomi selain dari telefon pintar dan tablet. Tidak hairanlah jika prestij syarikat ini melambung tinggi dengan cepat kerana banyak produk yang mereka miliki dengan sokongan harga rendah.

Artikel Berkaitan