Mango Star ~ Perkhidmatan Internet Satelit dari Telkom untuk Menyokong PKS di Kawasan Jauh

Mango Star telkomImej dari Sindonews.net

Akses internet kini menjadi sangat penting untuk pertumbuhan pelbagai sektor kehidupan masyarakat di Dunia. Bukan hanya mereka yang tinggal di pusat pembangunan seperti Jawa, keberadaan akses internet yang memenuhi syarat juga sangat diperlukan oleh orang di luar Jawa, bahkan di daerah terpencil yang masih kekurangan pembangunan infrastruktur.

Ini kemudian menjadi cabaran bagi pemerintah untuk dapat membuat pengagihan kemudahan internet secara seimbang terutama bagi mereka yang tinggal di kawasan terpencil. Seolah-olah menyahut cabaran ini, syarikat telekomunikasi World Telkom baru-baru ini melancarkan perkhidmatan internet berasaskan satelit yang ditujukan khusus untuk orang awam dan perniagaan kecil dan sederhana (PKS) di berbagai wilayah di Nusantara.

Walaupun belum dapat memberikan layanan berkualitas #internet yang sama dengan yang ada di Jawa, layanan yang disebut Mango Star dianggap cukup untuk memenuhi kebutuhan transaksi dan perniagaan digital yang dijalankan oleh UKM lokal. Inilah ulasan penuh.

Mengenai Perkhidmatan Mango Star

PT Telekomunikasi World (Telkom) baru saja melancarkan perkhidmatan akses internet yang mempunyai kelebihan kerana dapat menjangkau kawasan terpencil yang belum mempunyai jaringan kabel atau serat optik dari syarikat Telkom. Dengan menggunakan teknologi berasaskan satelit terminal apperture (VSAT) yang sangat kecil, perkhidmatan Mango Star akan dapat menjangkau banyak perniagaan kecil dan sederhana dan masyarakat umum di berbagai wilayah atau pulau-pulau kecil di seluruh Dunia.

Apa yang menarik mengenai perkhidmatan Mango Star ini ialah ciri penyesuaian yang dapat disesuaikan dengan kehendak pelakon #UKM atau pengguna pakej perkhidmatan ini nanti. Dengan cara itu pengguna Mango Star dapat memilih kemudahan apa yang akan diperlukan kemudian. Kelebihannya, tentu saja, pengguna akan dapat menyesuaikan diri dengan anggaran perniagaan yang mereka miliki dengan lebih baik.

Artikel lain:  Perkembangan Kelajuan Akses Internet di Dunia

Mengenai kelajuan akses internet, perkhidmatan Mango Star menawarkan kelajuan muat turun hingga 2 Mbps dan muat naik 0,5 Mbps. Kelajuannya pasti masih terpaut, jika dibandingkan dengan kemudahan internet di pusat bandar utama di pulau Jawa. Tetapi disampaikan oleh Pengarah Perkhidmatan Perusahaan dan Perniagaan Telkom Muhammad Awaluddin, dia merasa kecepatan itu cukup untuk menampung keperluan perniagaan seperti transaksi kewangan, pesanan dan pembelian dalam talian atau untuk memuat naik bukti transaksi.

Lebih Banyak Kemudahan Ditawarkan Mango Star

Sesuai dengan sasaran UKM di berbagai daerah terpencil di Dunia, layanan Mango Star tentunya dirancang untuk dapat memenuhi kebutuhan unit bisnis. Salah satunya ialah pengguna dapat membuat laman web e-dagang di pelbagai platform dengan mudah dan tentu saja melalui kemudahan yang disediakan oleh Mango Star.

Di samping itu terdapat juga kemudahan tambahan iaitu siaran televisyen percuma ke udara yang dapat dinikmati tanpa perlu menggunakan kuota internet atau jalur lebar Mango Star. Bukan hanya itu, terdapat juga kelebihan lain seperti keahlian percuma untuk laman Smartbisnis.co.id, keahlian percuma www.jarvis.store.com dan potongan harga pembelian pakej internet Mango Star menggunakan kemudahan laman Blanja.com.

Mengenai peningkatan dan pembelian "pulsa" internet Mango Star sendiri, Telkom telah bekerjasama dengan #commerce Blanja.com sebagai penyedia rasmi. Seperti yang diketahui umum, e-commerce Blanja.com juga masih berafiliasi dengan syarikat Telkom, sehingga pasti akan mempermudah proses transaksi perkhidmatan.

Baca juga:  Bukan Hanya Google, Microsoft Juga Akan Menyediakan Akses Internet ke Kawasan Jauh di Dunia

Perkembangan dan jangkaan masa depan

Walaupun masih cukup baru, menurut Telkom hingga sekarang sudah ada beberapa pesanan untuk pemasangan layanan internet Mango Star di beberapa wilayah di dunia seperti di Mentawai, Jambi dan beberapa wilayah di Kalimantan. Ini menunjukkan potensi minat dan juga keinginan UKM serantau untuk dapat berkembang dan bersaing dalam dunia digital. Melalui pernyataan rasmi, dinyatakan bahawa pada akhir 2016, sasaran yang ingin dicapai oleh Telkom adalah untuk bergabung dengan 5000 PKS dalam perkhidmatan Mango Star.

"Sehingga akhir 2016, kami mensasarkan perkhidmatan ini akan digunakan oleh 5,000 PKS. Kami optimis kerana dalam dua minggu sebelum pelancaran telah ada permintaan dari berbagai wilayah. Antara lain Mentawai, Jambi dan sejumlah titik di Kalimantan, "kata Awaluddin.

Bagi mereka yang berminat, anda boleh terus ke pejabat Telkom terdekat untuk mendapatkan lebih banyak maklumat. Mengenai harga yang ditawarkan, dilaporkan berkisar antara Rp 500.000 hingga Rp 750.000 per pemasangan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menjimatkan lebih banyak, disarankan untuk mendaftar bagi pihak beberapa PKS melalui bayaran bersama.

Artikel Berkaitan