Microsoft Terhadap Perisian Bajak Laut, Inilah Sebabnya dan Cara Melawannya

bahaya perisian cetak rompakGambar Dobelklik.co

Produk cetak rompak hingga ke hari ini masih menjadi ancaman kepada artis dan pekerja kreatif yang lain. Inilah yang kemudian membuat banyak polisi dan peraturan yang berkaitan dengan produk cetak rompak ini. Bukan hanya dari kisah perniagaan biasa, tetapi dalam syarikat skala besar dan besar juga timbul masalah cetak rompak. Dan satu syarikat gergasi yang juga mengalami masalah cetak rompak ini adalah #Microsoft.

Sebagai salah satu pembuat sistem operasi Komputer Peribadi (PC) di seluruh dunia, Microsoft pasti akan melakukan yang terbaik untuk melindungi atau melindungi kerjanya. Oleh itu, Microsoft kini sedang memerangi elemen pembuat perisian cetak rompak. Lalu apa sebabnya Microsoft melakukan ini? dan bagaimana mereka melakukannya? Berikutan kajian semula.

Data dan Fakta Produk cetak rompak di Dunia

Berdasarkan kajian dan penyelidikan yang dilakukan oleh International Data Corporation (IDC), diketahui bahawa World adalah sebuah negara di mana jumlah pengguna perisian cetak rompak telah mencapai 84 peratus. Sementara itu, menurut penelitian dari Microsoft di Dunia, terungkap bahawa peratusan PC di Dunia yang telah dijangkiti malware  telah mencapai 63 persen.

Seperti yang kita semua ketahui bahawa karya terbaru Microsoft, Windows 10, mempunyai ciri atau kemampuan yang mampu mengesan dan mematikan perisian cetak rompak atau perkakasan haram. Ciri anti perisian dan perkakasan cetak rompak ini mesti dikira dan dirancang oleh Microsoft.

Artikel lain:  Kerap Menggunakan Perisian Bajak Laut? Ini Kesan Buruk Untuk Perniagaan Anda

Penyematan anti-perisian dan perkakasan dibuat oleh Microsoft dengan alasan untuk meminimumkan pembajakan sistem operasi Windows 10 dan perisian untuk Windows. Ciri keselamatan anti-cetak rompak di Windows 10 merangkumi Windows Hello, Windows Defender dan SmartScreen.

Mengelakkan Pengguna dari Serangan Siber

Selain meminimumkan cetak rompak, aplikasi perisian dan perkakasan anti cetak rompak juga dilakukan dengan alasan untuk membantu pengguna untuk tidak menjadi mangsa serangan siber, terutama yang membawa kepada transaksi kewangan perbankan dalam talian.

Menurut Pengarah OEM Dunia Microsoft Linda Dwiyanti, tindakan penggodam dalam perbankan dalam talian sememangnya menimbulkan kebimbangan. Oleh itu, Microsoft kemudian membuat Windows 10 dengan beberapa ciri keselamatan yang cukup mampu, termasuk untuk memenangi serangan siber terhadap aktiviti kewangan perbankan dalam talian.

Lakukan Pendidikan Bahaya Perisian Bajak Laut

Selain menerapkan ciri keselamatan anti-cetak rompak, Microsoft juga bergerak dengan memberi tahu tentang bahaya penggunaan perisian cetak rompak. Menurut Ruben I Hattari, Pengarah Hal Ehwal Korporat di Microsoft World, penjelasan mengenai perisian cetak rompak semakin usang. Ini, menurut Ruben, disebabkan oleh trend teknologi yang telah berubah dari perisian ke pengkomputeran awan.

Dari sini trend penggunaan perisian mulai menurun kerana telah beralih ke cara dalam talian. Namun ternyata penjualan perisian cetak rompak secara fizikal masih ada. Nasib baik, usaha pendidikan oleh Microsoft ini juga disokong oleh pemerintah dengan mengeluarkan undang-undang hak cipta baru yang melarang peniaga dan pengguna melakukan transaksi perisian cetak rompak.

Baca juga:  Kepentingan Memahami dan Mematuhi Syarat Perkhidmatan (ToS)

Terapkan Penyesuaian dengan Pendekatan

Pendidikan mengenai bahaya penggunaan perisian cetak rompak oleh Microsoft sendiri kini disesuaikan dengan pendekatan penggunanya. Cara konkrit Microsoft sendiri untuk berbincang dengan pendekatan bahawa perisian cetak rompak merosakkan kreativiti anak bangsa. Mengapa produk cetak rompak boleh merosakkan kreativiti negara? Kerana produk cetak rompak tidak akan membuat intensif yang dapat dibuat oleh pembangun semasa membuat perisian.

Tahap bahaya perisian cetak rompak itu sendiri telah disiasat oleh Microsoft dengan kerjasama Universiti Nasional Singapura dan beberapa rakannya di Singapura. Dalam kajian itu, Microsoft dan rakannya melakukan pembelian pada beberapa peranti dan perisian cetak rompak dan kemudian melakukan percubaan forensik.

Dan hasil yang diperoleh dari penyelidikan dan percubaan ini cukup mengejutkan. Sebabnya diketahui bahawa lebih daripada 90 peratus perisian cetak rompak yang dibeli ternyata dimasukkan perisian hasad dan botnet. Perisian hasad dan botnet yang berasal dari penggunaan perisian cetak rompak itu sendiri sangat berbahaya, kerana dapat mencuri data peribadi anda.

Artikel Berkaitan