10+ Laman Membeli-belah Dalam Talian Terbaik dan Paling Dipercayai di Dunia

Tapak Beli-belah Dalam Talian - Peningkatan jumlah transaksi dalam talian di Dunia menjadikan pelbagai laman web membeli-belah dalam talian bersaing satu sama lain untuk menarik perhatian bakal pengguna di pasaran dunia maya. Di samping itu, kemunculan banyak pemain baru dengan konsep laman jual beli dalam talian di Dunia menjadikan perniagaan e-dagang di Dunia lebih rancak.

Tetapi, tentu saja kita masih dapat menemui sejumlah kedai dalam talian yang curang yang melakukan tindakan mereka melalui pelbagai media dalam talian. Untuk itu, kita harus mengetahui senarai kedai dalam talian yang dipercayai di Dunia untuk mengelakkan penipuan terhadap pengguna dengan laman web membeli-belah dalam talian tanpa bentuk.

Dari banyak laman web membeli-belah dalam talian di Dunia, berikut adalah beberapa laman web jual beli dalam talian yang boleh saya cadangkan:

1. Laman Membeli-Belah Dalam Talian Tokopedia.com

Laman Web Beli-belah Dalam TalianTokopedia.com

Tokopedia.com adalah e-commerce asli oleh anak-anak bangsa yang membawa konsep mall dalam talian dalam bentuk pasar yang inovatif. Sejak kemunculannya pada tahun 2009 dan hingga kini, Tokopedia telah menguasai sebahagian besar pasaran maya di Dunia.

Laman web kedai dalam talian ini membawa visi "Membangun Dunia yang Lebih Baik melalui Internet", Tokopedia secara khusus memberikan sokongan mereka untuk pengembangan Perusahaan Mikro dan Sederhana (UMKM) dan individu yang ingin memasarkan produk mereka secara dalam talian.

Semua aktiviti pemprosesan perdagangan dan transaksi dalam talian di Tokopedia dijamin keselamatan melalui pengantaraan Tokopedia. Konsep ini diharapkan dapat mewujudkan bentuk pusat membeli-belah dalam talian yang memulakan dan menyelaraskan sejumlah transaksi e-dagang.

2. BendoStore, Laman Membeli-Belah Dalam Talian Murah

Laman web membeli-belah dalam talian yang paling murah

BendoStore.com adalah laman membeli-belah dalam talian yang menawarkan pelbagai pengedaran fesyen dengan harga murah. Walaupun harganya murah, reka bentuk dan kualiti produk di BendoStore tidak kalah dengan produk di kedai dalam talian lain, anda tahu.

Di laman web BendoStore terdapat beberapa kategori produk untuk lelaki dan wanita. Mulai dari kemeja, kemeja, jaket, seluar, kasut, dan pelbagai aksesori fesyen khas orang muda masa kini.

Produk pengedaran di kedai dalam talian dari Bandung diisi oleh beberapa Jenama terkenal. Antaranya; Tahan lama, CBR 6, Jaket AMZ, V Club, Dr. VICe, Moutley, 3 Second, Greenlight, Famo, Gehu, Bedaz, Catenar, Giardino, Alfath, Kuzatura, Garsel, Hrcn, Zoi, G-Shop, Kent, dan Alhajj Merch.

3. Laman Pasaran Dalam Talian Bukalapak.com

Laman Pasaran Dalam Talian Bukalapak.com

Bukalapak.com mempunyai konsep yang serupa dengan Tokopedia. Laman jual beli dalam talian adalah salah satu pasaran dalam talian yang sangat dikenali oleh masyarakat Dunia untuk membeli-belah dalam talian.

Dengan konsep perniagaan C2C (pelanggan ke pelanggan), pengguna Bukalapak dapat membeli dan menjual berbagai produk secara online melalui laman Bukalapak.com. Dengan kata lain, di Bukalapak semua orang boleh menjadi penjual dan pembeli.

Produk yang dijual di laman pasar dalam talian ini sangat pelbagai, mulai dari pelbagai produk elektronik, produk herba, produk kosmetik, peralatan bayi, peralatan keluarga, produk digital (ebook), dan sebagainya.

Artikel lain: 10+ Peluang Perniagaan Dalam Talian Tanpa Modal Dipercayai Besar

4. Laman Kedai Dalam Talian Blibli.com

Laman web Kedai Dalam Talian Blibli.com

Blibli.com adalah pelopor e-dagang dengan konsep pusat membeli-belah dalam talian di dunia dan merupakan salah satu kedai dalam talian terbaik hari ini. Seperti pusat membeli-belah, kita boleh mendapatkan produk yang kita perlukan di kedai dalam talian ini atau melihat pelbagai jenis produk.

Laman web ini didirikan pada tahun 2010 di bawah naungan PT Global Digital Niaga. Dengan slogan "kapan saja, di mana sahaja, berbelanja" pengguna dapat melakukan transaksi membeli-belah dalam talian di laman web ini kapan saja dan dari mana saja.

Blibli juga bekerjasama dengan beberapa syarikat untuk menyokong prestasi perniagaan mereka. Contohnya, syarikat penyedia teknologi bertaraf dunia, syarikat logistik, bank, dan rakan niaga dengan standard tertentu yang akan memenuhi semua keperluan pelanggan Blibli.

5. Laman web Blanja.com

Laman web Blanja.com

Blanja.com adalah kerjasama antara Telkom World dan eBay. Laman web kedai dalam talian ini mempunyai ciri yang membolehkan pembeli di Dunia membeli pelbagai produk eBay secara langsung melalui pembayaran bank tempatan.

Di bawah payung PT Metra Plasa, Blanja.com kini telah berjaya menembusi perniagaan mereka dan mendapat tempat di pasaran dunia maya. Hingga kini, ada ribuan pedagang yang telah bergabung dengan Blanja.com dengan berbagai kategori produk, mulai dari fesyen, alat, komputer, dan sebagainya.

Sistem pembayaran di laman web ini dapat menggunakan beberapa pilihan kaedah pembayaran tempatan. Beberapa bank tempatan yang telah bekerjasama dengan Blanja.com termasuk Mandiri, BNI, BCA, BRI, BTN, Mega, Niaga, ANZ, BII, dan lain-lain.

6. Laman Belanja Dalam Talian Elevania.co.id

Laman Belanja Dalam Talian Elevania.co.id

Elevania.co.id adalah laman membeli-belah dalam talian Dunia yang masih relatif muda berbanding dengan beberapa pasar lain. Elevania membawa konsep pasar terbuka, di mana semua orang boleh membeli-belah di kedai dalam talian ini dengan jaminan keselamatan dan kemudahan urus niaga.

Laman web kedai dalam talian ini mempunyai 8 kategori utama, iaitu fesyen, kecantikan & kesihatan, bayi & kanak-kanak, rumah & taman, alat & komputer, elektronik, sukan & hobi, mokado & perkhidmatan. Dengan kelengkapan produk di kedai dalam talian ini, ia pasti membuatkan pengguna berasa selesa untuk bertransaksi dalam talian di Elevania.

Jumlah pengguna Elevania yang telah mencapai lebih dari 1 juta orang adalah bukti bahawa laman web dalam talian ini adalah salah satu tempat membeli-belah dalam talian yang dipercayai di Dunia.

7. Laman Membeli-belah Dalam Talian Lazada.co.id

Laman Kedai Dalam Talian Lazada.co.id

Lazada.co.id adalah salah satu kedai dalam talian sebagai tempat membeli-belah dalam talian yang menawarkan pelbagai jenis produk. Seperti pusat membeli-belah lain, Lazada menjual banyak kategori produk, mulai dari produk elektronik, buku, peralatan bayi, alat perubatan, produk kecantikan, peralatan rumah tangga, dan sebagainya.

LAZADA World adalah laman membeli-belah dalam talian yang ditubuhkan pada tahun 2012. Laman web ini merupakan cabang rangkaian runcit dalam talian Lazada di Asia Tenggara. Kumpulan LAZADA International di Asia Tenggara termasuk LAZADA_World, LAZADA Malaysia, LAZADA Vietnam, LAZADA Thailand, LAZADA Filipina. Rangkaian LAZADA adalah anak syarikat syarikat rangkaian internet Jerman Rocket Internet.

Rocket Internet adalah syarikat inkubator dalam talian yang telah berjaya mewujudkan beberapa syarikat dalam talian yang inovatif di pelbagai negara. Beribu pejabat di Berlin, Jerman, Rocket Internet kini mempunyai beberapa projek perniagaan dalam talian, termasuk Zalando, TopTarif, eDarling, dan Groupon.

8. Laman Belanja Dalam Talian Mataharimall.com

Laman Belanja Dalam Talian Mataharimall.com

Mataharimall.com adalah versi dalam talian dari Matahari Department Store, pusat membeli-belah terbesar dan paling popular di Dunia. Laman web membeli-belah dalam talian ini adalah salah satu laman web e-dagang asli di Dunia dan nampaknya merupakan salah satu yang terbesar di negara ini.

Laman jual beli dalam talian ini ditubuhkan pada tahun 2015, dan merupakan salah satu laman web e-dagang termuda. Pada usia muda, ternyata Mataharimall telah berjaya menarik perhatian kebanyakan orang Dunia untuk membeli-belah dalam talian di sana.

Salah satu kelebihan Mataharimall ialah jenama tersebut sudah terkenal di masyarakat dunia. Disokong oleh pasaran luar talian dengan pangsa pasar yang besar dan pengalaman dalam perniagaan runcit, pemasaran melalui kedai dalam talian Mataharimall tentunya akan menawarkan pelbagai kelebihan berbanding e-dagang lain.

9. Laman Kedai Dalam Talian Zalora.co.id

Laman Kedai Dalam Talian Zalora.co.id

Zalora.co.id adalah laman web kedai dalam talian yang memfokuskan penjualan pelbagai produk fesyen dari pelbagai jenama. Laman web ini menyediakan perkhidmatan penghantaran percuma kepada pelanggan yang berbelanja di Zalora.co.id.

Selain itu, pengguna juga dapat membuat pembayaran balik sekiranya barang yang dibeli tidak sesuai dengan spesifikasi yang tertulis di laman web Zalora. Ini adalah salah satu kelebihan yang ditawarkan oleh laman web membeli-belah dalam talian ini.

Zalora World diasaskan oleh Caherine Sutjahyo pada tahun 2012, dan masih merupakan rangkaian perniagaan kumpulan Zalora. Zalora adalah anak syarikat laman web membeli-belah dalam talian Zalando. Zalando adalah projek Rocket Internet seperti kedai dalam talian Lazada. Di Zalora World berada di bawah naungan dan dikendalikan oleh PT Fashion Eservices World.

10. Kedai Dalam Talian Elektronik Bhinneka.com

Kedai Dalam Talian Elektronik Bhinneka.com

Bhinneka.com adalah pelopor kedai produk elektronik dalam talian di Dunia. Sehingga kini, Bhinneka asli buatan orang-orang di Dunia telah berkembang menjadi salah satu e-dagang terbaik dan terbesar di negara ini.

Laman membeli-belah dalam talian untuk produk elektronik ditubuhkan pada tahun 1993, wow, sudah lama. Boleh dikatakan laman web Bhinneka.com adalah laman web membeli-belah dalam talian yang asli di dunia yang pertama kali muncul.

Dengan tagline unik "Kedai web Dunia # 1", wajarlah bahawa Bhinneka sudah sangat dipercayai oleh orang-orang di Dunia. Walaupun terdapat banyak kedai dalam talian yang muncul sekarang, jika kita bercakap mengenai kedai dalam talian produk elektronik, kita akan ingat Bhinneka.

11. Jual Beli di Fjb.Kaskus.co.id

Jual Beli di Fjb.Kaskus.co.id

FJB Kaskus adalah singkatan dari Forum Jual Beli Kaskus di mana pengguna Kaskus boleh menjual atau membeli item secara dalam talian. Laman web ini dulunya sangat popular sebagai tempat membeli dan menjual secara dalam talian. Namun, serangan dari pelbagai laman web lain dapat membuat Kaskus mengalami penurunan dari segi lalu lintas.

Pada masa ini Kaskus telah membuat banyak inovasi dari pelbagai sisi, termasuk di sisi forum jual beli (FJB). Sebelum ini, kami sering menemui penipuan di FJB, sekarang ini telah dijangkakan oleh Kaskus dengan inovasi keselamatan transaksi di laman web mereka.

Selain inovasi dari segi keselamatan transaksi dalam talian, di Forum Beli dan Jual hari ini kita dapat berbelanja secara dalam talian tanpa perlu risau tentang kaedah pembayaran. Kaskus sudah menyediakan ciri-ciri Kaspay sebagai platform pembayaran dalam talian rasmi Kaskus. Fungsi ini memudahkan pengguna melakukan belanja dalam talian, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu risau akan masalah penipuan.

Baca artikel: Kaskus Melancarkan Inovasi Terbaru pada Hari Ulang Tahun ke-18, Come See Gan

12. Laman Jual Beli Sellingo.com

Laman Pasaran Jualo.com

Jualo.com adalah laman jual beli dalam talian, bertukar barang, dan menawar harga barang. Laman web ini adalah media sebagai kaedah perdagangan dalam talian yang dilakukan oleh penggunanya.

Dengan konsep perniagaan C2C (pelanggan ke pelanggan, proses jual beli dalam talian di laman web ini dapat dilakukan oleh siapa saja. Produk yang dijual di pasar ini sangat beragam, mulai dari barang baru hingga barang terpakai.

Untuk memastikan keselamatan proses jual beli, Sellingo.com menyediakan kemudahan untuk akaun bersama untuk proses pembayaran. Jualo juga bekerjasama dengan syarikat perkapalan terkenal dan disahkan untuk membantu proses penghantaran barang pengguna.

13. Laman membeli-belah dalam talian OLX.co.id

Laman Jual Beli Dalam Talian OLX.co.id

OLX (Pertukaran Dalam Talian) Dunia adalah salah satu pusat jual beli dalam talian terbesar di Dunia. Semua ada di sini, dari telefon bimbit, komputer, automotif, fesyen, kereta, malah rumah.

Laman jual beli dalam talian ini yang mempopularkan COD (cash on delivary) di Dunia. Kita boleh membeli barang baru atau terpakai di Olx dengan kualiti dan nilai wang. Uniknya, selain menjual produk dalam talian, kami juga dapat mencari banyak maklumat pekerjaan di laman web ini.

Untuk maklumat tambahan, laman OLX World adalah hasil penggabungan laman web Berniaga.com dan Tokobagus yang pernah menjadi senarai penjualan dalam talian.

14. Laman Tiket Online Traveloka.com

Laman Kedai Tiket Online Traveloka.com

Traveloka adalah laman tempahan untuk pembeli tiket pesawat dan hotel di Dunia. Laman web ini didirikan pada tahun 2012 yang dinaungi oleh PT Traveloka World.

Laman web e-dagang ini adalah karya asli anak bangsa. Dengan menawarkan kemudahan membeli tiket kapal terbang dan tempahan hotel secara dalam talian, Traveloka kini berubah menjadi laman web terbesar di dunia.

Pada mulanya laman web ini hanyalah mesin pencari tiket kapal terbang yang dapat mencari harga tiket penerbangan yang sesuai dengan anggaran. Namun, dalam perkembangannya, Traveloka kini menjadi tempat tempahan dan pembelian tiket penerbangan dan hotel.

Baca juga:  5+ Laman E-Dagang Paling Berjaya di Dunia

15. Laman Kedai Dalam Talian Duahari.com

Laman Kedai Dalam Talian Duahari.com

Duahari.com adalah kedai dalam talian yang memberi tumpuan kepada penjualan produk dan aksesori alat. Beberapa produk terlaris yang dijual di laman web dalam talian ini ialah Telefon Pintar dan Tablet dari pelbagai jenama, Aksesori (kaca tempered, usb, penyangkut telefon bimbit, Komputer (PC dan Laptop), dan pelbagai produk lain.

Dengan laman web yang mudah dan mesra pengguna, memudahkan pengunjung laman web ini mencari pelbagai produk yang dipaparkan mengikut kategorinya. Duahari.com juga menawarkan beberapa kaedah pembayaran, termasuk: Transfer Bank (perbankan internet), Kad Kredit dengan ansuran 0%, Pembayaran melalui Indomaret dan Pos World, dan bayar di Tempat (di kedai).

Laman web kedai dalam talian ini juga sering memberikan program pemberian dan potongan kepada pengguna mereka. Biasanya potongan harga disesuaikan dengan tema acara atau aktiviti.

Artikel Berkaitan