Harry Surjanto ~ Kejayaan Membangun Syarikat CTI dari Proses Pemerolehan

Harry SuryantoImej dari Infokomputer.com

Nasib seseorang memang tidak ada yang tahu. Sekarang pekerja boleh menjadi keesokan harinya dia menjadi usahawan. Inilah juga yang terjadi pada Harry Surjanto, bos syarikat yang berjaya meningkatkan perniagaannya dan bermula dengan seorang pekerja. Ya, kejadian itu bermula ketika Harry bekerja di PT Multipolar Technology.

Suatu ketika Harry mendapat tugas dari atasannya untuk memimpin unit perniagaan pengedaran Computrade World. Tetapi dalam perjalanannya, ternyata Computrade World akhirnya berjaya memilikinya setelah dia dan rakannya memperoleh syarikat tersebut. Setelah syarikat bertukar tangan, Harry juga berjaya mengembangkan Computrade World menjadi syarikat Computrade Technology International (CTI) yang berjaya.

Lalu apa kisah kejayaan Harry Surjanto dalam membangun CTI ini? berikutan kajian semula.

Latar Belakang dan Asal Penubuhan CTI

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, CTI (Computrade Technology International), yang didirikan pada tahun 2003, adalah sebuah syarikat yang memulai dengan pengambilalihan Computrade World oleh Harry Surjanto. Dengan 20 pekerja yang berasal dari syarikat lama, Harry, yang lulus dari Pelita Harapan University Masters in Management, Tangerang bermula dengan menjual hanya produk IBM dan Oracle.

Untuk produk IBM, Harry hanya menjual perkakasan dan untuk Oracle kerana pada masa itu belum memperoleh Sun Microsystem, jadi CTI hanya menjual #software. Penjualan barang peneraju pasaran yang merupakan B2B atau Business to Business pada masa itu menjadi pendorong bagi syarikat CTI. Tetapi pergerakan CTI tidak terbatas pada bisnis B2B, karena pada tahun 2010, Harry juga menjalankan perniagaan B2C (Business to Customer) ketika CTI berjaya memperoleh XDC World and Paradise Store.

Artikel lain:  Martin Hartono, Usahawan Muda, Penguasa Perniagaan Dunia Digital

Menyediakan Perkhidmatan Perkhidmatan Nilai Tambah

Oleh kerana CTI adalah syarikat pemerolehan, Harry Surjanto sudah mempunyai pelanggan pada awal perniagaannya. Oleh itu, pelanggan dari Multipolar sebelumnya dia masih berkhidmat sambil memperluas skop pemasarannya dengan menambahkan produk perkhidmatan sebagai sebahagian daripada nilai tambah CTI. Dari perkhidmatan tambahan ini, ramai pelanggan gembira dan sanggup bertahan dan terus melanggan CTI hingga sekarang.

Tambahkan strategi pelanggan

Untuk terus meningkatkan jumlah pelanggan, Harry melakukan pelbagai perkara seperti menghubungi beberapa rangkaiannya. Dari situ dia berusaha membina kepercayaan pada calon pelanggan baru. Apabila kita mendapat kepercayaan, maka Harry berusaha meningkatkan nilai syarikat. Dia berusaha memberikan keselesaan kepada setiap pelanggan dalam kerjasama ini.

Dari situ lelaki kelahiran Kediri, 24 Julai 1964 secara beransur-ansur menjual lebih banyak varian produk dari pelbagai jenama. Menurutnya, semakin banyak pilihan produk yang dijual dan penyelesaian yang ditawarkan, semakin banyak pelanggan akan tertarik dan percaya pada CTI.

Membantu Pemasaran Rakan Perniagaan

Selain menjual, CTI juga siap membantu klien dalam memasarkan atau memasarkan perniagaan mereka. Menurut Harry, ini juga merupakan nilai CTI. Di CTI sendiri sudah ada mekanisme pemasaran untuk proses dialog dan perundingan dengan rakan niaga.

Di sana, dengan semua pengalaman dan pangkalan data, CTI akan meletakkan dirinya sebagai pemangkin untuk berkembangnya rakan kongsi. Bukan hanya membantu dengan program promosi, tetapi CTI juga akan memberikan gambaran kepada rakan perniagaan mengenai pasaran yang relevan dengan aplikasi yang mereka gunakan.

Baca juga: Senarai Orang Terkini di Dunia 

Hasil dan Pencapaian CTI

Setelah beberapa tahun beroperasi, CTI telah berkembang menjadi penyedia produk dan perkhidmatan IT yang terkemuka. Bukan hanya pada skala nasional, CTI kini dapat menembus pasaran antarabangsa dengan pemilikan tujuh anak syarikat, salah satunya beroperasi di Malaysia dan Filipina. Bukan hanya itu, syarikat yang baru sahaja mengadakan Sidang Kemuncak Infrastruktur IT CTI pada awal Mac 2016 sudah mempunyai kira-kira 500 pekerja dengan nilai pelaburan $ 1.5-2 juta.

Pada tahun 2015 sahaja CTI dapat mencatat pertumbuhan yang mencapai 15-20% berbanding tahun sebelumnya. Dari hasil atau pendapatan, CTI mempunyai tiga sumber iaitu Perkakasan, Perisian dan Perkhidmatan. Dari ketiga sumber ini, pendapatan terbesar berasal dari penjualan perkakasan yang mencapai 70% daripada jumlah pendapatan. Kemudian perisian sekitar 25%, dan selebihnya diservis.

Artikel Berkaitan