Mahu Belajar Pengekodan? Cuba lawati 10 laman web percuma berikut

belajar pengekodan dalam talianImej dari Theinternetdigest.net

Pada masa ini perkembangan teknologi menjadi semakin canggih, dan telah membawa perubahan yang signifikan dalam pelbagai bidang. Contohnya, aktiviti pembelajaran tidak hanya dilakukan di dalam kelas dengan guru sebagai pengajar. Sebilangan besar orang menganggap kos belajar agak mahal, bahkan tidak sedikit orang yang berhenti belajar kerana masalah kewangan. Tetapi tidak perlu risau kerana sekarang hanya dengan memanfaatkan teknologi, pembelajaran dapat dilakukan di mana saja dan juga kapan saja, hanya dengan # komputer dan sambungan internet anda dapat mengakses banyak bahan yang tersebar di laman web tanpa dikenakan biaya sepeser pun atau percuma.

Terutama bagi mereka yang ingin mengenal dan belajar pengekodan atau pengaturcaraan. Belajar pengekodan bukanlah perkara yang mudah, tetapi banyak cara dapat dilakukan agar prosesnya lebih menyenangkan. Seperti yang kita semua ketahui, pengetahuan pengekodan bukan sahaja dapat diperoleh melalui saluran rasmi seperti universiti. Sebenarnya sains pengkodan dapat ditafsirkan dari kehidupan seharian kita, termasuk pembelajaran dalam talian. Kaedah yang satu ini akan sangat senang diterima oleh pelbagai kumpulan yang berminat dan juga mempunyai keinginan untuk belajar pengekodan.

Artikel lain:  Bersedia! 2016 "Pengekodan" Akan Menjadi Pelajaran di Sekolah

Oleh itu, bagi anda yang ingin belajar pengaturcaraan tanpa perlu takut akan kos, masih ada sebilangan laman web yang menawarkan pengguna dapat belajar pengekodan secara percuma. Seperti yang dilaporkan oleh halaman Fortune, ada 10 laman web yang menawarkan perkhidmatan pembelajaran pengkodan percuma. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat ulasan penuh di bawah.

1.  Codecademy

Imej dari Andrewkkirk.comImej dari Andrewkkirk.com

Laman web yang satu ini mungkin sudah biasa bagi anda yang sudah mahir atau baru belajar pengekodan. Sama seperti bermain permainan, pembelajaran di laman web Codecademy juga terdiri daripada beberapa tahap. Contohnya, seperti belajar membuat laman web, pada tahap pertama anda diajar elemen yang boleh digunakan dalam membuat laman web #website.

Untuk peringkat seterusnya anda mula belajar pengekodan asas secara langsung. Anda akan diberi arahan untuk dapat mengubah kod yang disediakan. Sekiranya anda mempunyai masalah atau kekeliruan dalam melaksanakan arahan ini, tidak perlu risau kerana pihak Codecademy telah memberikan arahan yang akan menjelaskan tujuan arahan yang dimaksudkan.

Di laman web ini, anda dapat mempelajari banyak bahasa pengaturcaraan seperti HTML dan CSS, Javascript, jQuery, PHP, Python, dan bahasa lain.

2.  Pertempuran Kod

Imej dari Wpi.eduImej dari Wpi.edu

Laman web kedua adalah Code Combat. Sedikit berbeza dengan Codecademy yang mengajar kod melalui arahan, Code Combat sendiri mengajar pengekodan dengan bermain permainan. Kaedah ini pastinya sangat menyeronokkan bagi anda yang gemar bermain permainan. Di laman web ini terdapat dua bahasa pengaturcaraan yang dapat anda pilih, JavaScript dan Python.

Kedua-dua bahasa ini cukup akrab dan serupa antara satu sama lain, dan sangat baik untuk peringkat pemula memandangkan pengisytiharan sintaks agak mudah difahami. Setelah memilih bahasa pengaturcaraan, langkah seterusnya adalah memilih permainan yang ingin anda mainkan. Terdapat dua jenis permainan yang boleh dimainkan untuk pemula. Anda boleh memilih permainan Kempen.

3.  Pemain Kod

Imej dari Emarketeers.comImej dari Emarketeers.com

Laman ketiga adalah seperti namanya yang bermaksud pemain kod dalam bahasa Dunia. Dalam Code Player anda boleh memainkan persembahan yang menerangkan bagaimana seseorang membina sesuatu dari awal. Kemudian setiap persembahan akan memaparkan kod dan hasilnya dalam masa nyata, sehingga anda dapat mengetahui kod apa yang digunakan dan bagaimana hasilnya. Seperti aplikasi pemain muzik # secara umum, anda boleh menghentikan sebentar dan mempercepat persembahan.

Terdapat pelbagai presentasi yang dapat Anda lihat di laman web ini, misalnya, seperti membuat tabel harga menggunakan CSS3, membuat logo, untuk wireframming menggunakan HTML5 dan CSS3.

4.  HTML5 Batu

Imej dari Html5rocks.comImej dari Html5rocks.com

Seperti namanya laman web ini hanya membincangkan pembangun web secara khusus menggunakan teknologi # HTML5 yang digunakan sekarang. Di laman web ini sendiri terdapat tutorial, slaid, dan sumber daya yang dapat Anda gunakan sebagai bahan rujukan dalam mengembangkan web.

Tutorial di laman web ini cukup bervariasi, misalnya tutorial membuat animasi, membuat gambar berkualiti tinggi, dan sebagainya. Dalam slaid, terdapat pelbagai persembahan rujukan dari pembangun terkenal, dan juga persembahan dari Eric Bidelman mengenai Polymer, teknologi komponen web yang dapat memudahkan pembangun.

Bagi bahagian sumber, ada sumber seperti rujukan HTML5, dokumentasi, dan alat yang biasanya digunakan oleh pembangun.

5.  Coursera

Imej dari Designerfund.comImej dari Designerfund.com

Seterusnya laman web ini ditubuhkan pada tahun 2012, Coursera telah berkembang menjadi sebuah syarikat pendidikan teknologi keuntungan yang menawarkan lebih dari 1000 jenis kursus dari 119 institusi yang berbeza. Sebenarnya mereka telah menawarkan beberapa jenis kursus pengkhususan di universiti terkemuka. Contohnya termasuk University of Washington, Stanford, University of Toronto, dan Vanderbilt.

6.  edX

Imej Openedx.frImej Openedx.fr

edX adalah platform pembelajaran dalam talian sumber terbuka yang diasaskan oleh Massachusetts Institute of Technology dengan Universiti Harvard pada tahun 2012. Pada masa ini edX telah menubuhkan sekitar 60 sekolah yang menawarkan kursus Pengantar Ilmu Komputer eksklusif.

7.  Udemy

Imej dari Coursetalk.comImej dari Coursetalk.com

Ditubuhkan pada tahun 2010, Udemy adalah platform pembelajaran dalam talian dengan menawarkan bahan pengekodan melalui video. Beberapa kursus popular yang ditawarkan termasuk Pengaturcaraan Usahawan, HTML dan CSS, dan juga Pengantar Pengaturcaraan Python.

8.  GitHub

Gambar dari aha.ioGambar dari aha.io

Sekiranya anda ingin belajar melalui e-buku, anda boleh mencuba laman web yang satu ini. Di GitHub, pengguna dapat mencari buku pengaturcaraan yang diinginkan. Malah GitHub sendiri menawarkan koleksi buku pengaturcaraan yang cukup besar, iaitu lebih dari 500 buku dengan pilihan 80 bahasa pengaturcaraan yang berbeza.

Baca juga:  Clevio Coder Camp ~ School of Coding Games with a Vision Instill Technopreneur's Soul

9.  CodeAvengers

Imej dari Ywcalakecounty.orgImej dari Ywcalakecounty.org

Laman web dari New Zealand ini juga menyediakan kursus pengekodan yang lebih menyeronokkan dan juga interaktif. Di mana akan mengajar pengguna cara memprogram melalui serangkaian permainan, aplikasi, dan situs yang menggunakan HTML dan CSS dan JavaScript.

10.  KhanAcademy

Imej dari Lakeheadschools.caImej dari Lakeheadschools.ca

KhanAcademy diciptakan oleh Salman Khan pada tahun 2006, yang menyediakan kursus pengekodan percuma menggunakan tutorial video. Di mana pengguna dapat belajar melalui animasi, bermain # permainan dengan JavaScript dan ProcessingJS.

Artikel Berkaitan