Kekeliruan Sering Dihadapi Pada Permulaan Memulakan Blogging

mulakan blog baruImej dari Blogmonetize.com

Aktiviti blogging memang boleh menjadi alternatif bagi rakan-rakan yang ingin mencuba nasib mendapatkan wang dari internet. Terdapat banyak cara yang boleh digunakan untuk mengewangkan blog untuk menghasilkan wang tunai.

Anda boleh menjadi penerbit Google Adsense, dapat menjalankan perniagaan afiliasi dan saya rasa ada banyak yang lain. Oleh itu, apabila anda mempunyai blog yang bagus, dengan banyak pengunjung, potensi menjana wang akan menjadi lebih tinggi.

Untuk membina dan mengurus blog, bagi mereka yang berpengalaman mungkin bukan perkara yang sukar. Tetapi bagi pemula atau pemula, ada beberapa tahap yang sering sukar bagi pemula untuk memulakan proses mengejar dunia #blogging. Berikut adalah beberapa kekeliruan yang sering saya hadapi dan alami semasa saya mula belajar menulis blog.

1. Memilih Tema Blog atau Niche

Walaupun ini kelihatan remeh, tetapi ramai pemula #blogger masih keliru memilih ceruk (tema utama) untuk blog mereka. Sebilangan besar mereka keliru kerana begitu banyak contoh blog berjaya dengan pelbagai ceruk yang dikemukakan. Terdapat banyak ceruk yang dapat dilakukan sebenarnya, tetapi anda harus mempertimbangkan beberapa perkara dalam memilih ceruk untuk blog ini. Yang paling mudah biasanya disesuaikan dengan minat dan minat anda sendiri.

Pertimbangannya adalah apabila anda menyukai sesuatu, biasanya ini dapat bertahan lama dari segi konsistensi. Pertimbangan seterusnya adalah, anda boleh memulakan blog dengan ceruk yang sesuai dengan latar belakang profesion luar talian anda. Andaikan anda seorang guru, maka anda boleh menyemak topik # pendidikan.

Artikel lain:  Ingin Menentukan Niche Blog mana yang paling sesuai untuk anda? Jawab 5 soalan berikut

Sekiranya anda seorang doktor atau jururawat, anda boleh membincangkan topik kesihatan. Pertimbangan profesion ini boleh menjadi sangat baik kerana sudah tentu anda akan mempunyai lebih banyak pengetahuan daripada yang lain, dan itu boleh menjadi modal anda untuk menulis blog.

2. Tentukan Platform untuk Blogging

Seterusnya adalah platform untuk blogging, sering juga terdapat blogger yang keliru memilih platform mereka untuk blog. Terdapat banyak platform yang boleh digunakan untuk blogging, seperti wordpress, blogspot dan lain-lain. Untuk ini, pada pendapat saya lebih baik anda memilih platform yang anda biasa.

Ini bermakna anda dapat menguasai sebilangan kecil platform sehingga anda tidak perlu meluangkan masa untuk mempelajari platform baru yang belum anda kuasai. Sekiranya anda sudah biasa dengan blogspot, cukup gunakan platform terlebih dahulu, maka jika anda sudah mahir dan dapat menghasilkan dari blogspot, anda boleh mencuba platform baru yang lain.

3. Keliru Antara Berbayar atau Percuma

Ini hampir sama dengan titik nombor dua, kekeliruan ini juga sering timbul pada blogger baru. Ada yang mengatakan bahawa yang dibayar tentu lebih kuat, itu benar. Tetapi jangan salah, ada juga blog percuma yang boleh menjadi maksimum dalam menjana wang.

Jadi pada pendapat saya jika anda seorang blogger pemula yang tidak pernah mendapat wang dari aktiviti blog, anda harus menggunakan blog percuma terlebih dahulu. Hanya jika blog anda dapat berjaya dan dapat membawa banyak pengunjung, anda boleh memikirkan menggunakan berbayar.

Baca juga:  Inilah 5 Tahap Blogger Menjana Wang dari Aktiviti Bloggingnya

4. Keliru Tentukan Cara Menjana Wang

Sebenarnya terdapat banyak cara untuk menjana wang atau # pengewangan untuk blog, dan itu mungkin membuat blogger pemula keliru. Sejauh ini yang paling dicari adalah menjadi penerbit Adsense. Tetapi sebenarnya ada juga cara lain seperti mendapatkan komisen dari pemasaran gabungan, menawarkan ruang iklan di blog, menawarkan perkhidmatan atau produk mereka sendiri, mengkaji perniagaan atau blog orang lain, dan lain-lain.

Tetapi anda harus ingat bahawa untuk dapat mengewangkan blog, sudah tentu blog anda mesti dilaksanakan terlebih dahulu, yang bermaksud bahawa ia mempunyai banyak pengunjung yang stabil. Oleh itu, anda tidak harus memikirkan untuk menjana wang terlebih dahulu, yang paling penting adalah meningkatkan kualiti blog anda sehingga anda dapat memperoleh banyak pengunjung. Sekiranya anda sudah mempunyai banyak pengunjung, maka pintu untuk mengewangkan blog anda akan lebih terbuka.

Itulah beberapa kekeliruan yang sering dialami oleh pemula dalam dunia blogging yang sering dihadapi. Untuk pemula, banyakkan maklumat dan jangan berfikir segera untuk mendapatkan wang dari blog.

Artikel Berkaitan