Beginilah Sukarnya Blogging, Masih Berminat Menjadi Blogger?

Imej dari Gettyimages.comImej dari Gettyimages.com

Sehingga kini, daya tarikan untuk mendapatkan wang dari #internet selalu menggoda sesiapa sahaja. Terutama dengan jumlah pendapatan yang sangat besar dan pelbagai kemudahan yang ditawarkan untuk bekerja dari internet. Salah satunya adalah kegemaran orang muda sekarang adalah menjadi Blogger. Dengan menguruskan beberapa blog dan kemudian mengewangkan blog-blog ini dengan harapan dapat menjana wang yang banyak dengan usaha yang ringan atau bahkan tanpa usaha.

Sebenarnya, blogging sebenarnya adalah pekerjaan yang sangat berat. Terutama bagi kita yang masih awam dan sangat pemula dalam dunia blogging, jadi apabila anda tidak mempunyai tekad yang kuat pasti akan menghabiskan masa dan tenaga anda. Berikut adalah beberapa perkara yang dianggap paling sukar bagi blogger, terutamanya bagi blogger baru.

1. Sukar Mendapat Persetujuan Google Adsense

Nampaknya ini adalah masalah klasik bagi Blogger pemula, sukar untuk mendapatkan persetujuan dari #Google Adsense. Sesungguhnya, mendapat persetujuan dari Google Adsense boleh dikatakan mengganggu dan senang. Terdapat beberapa perkara yang mesti dipenuhi terlebih dahulu agar blog dapat dianggap baik oleh Google dan kemudian dapat diterima sebagai penerbit Adsense.

Yang sering menjadi masalah ialah apabila blogger baru ingin diterima sebagai penerbit Adsense tanpa mengambil kira kualiti blog itu sendiri. Pemula cenderung tergesa-gesa mendaftarkan blog untuk diterima sebagai penerbit pemula. Perkara terbaik yang perlu dilakukan pada pendapat saya ialah, buat blog mungkin dan konsisten dalam menguruskan blog terlebih dahulu, kemudian fikirkan strategi seterusnya.

Artikel lain:  Berhati-hatilah, Keinginan Segera Ini Yang Selalunya Menghalangi Kerjaya Blog Baru

2. Mendapatkan Banyak Pengunjung Bukan Kes Mudah

Dengan persaingan yang semakin sengit seperti sekarang, untuk mendapatkan pengunjung yang banyak bukanlah perkara yang mudah. Banyak # niche atau perbincangan yang kini penuh dengan #bloggers. Dan tentunya itu akan menjadikan kita lebih sukar untuk mendapatkan pelawat.

Inilah yang sering membuat blogger membenarkan sebarang kaedah untuk membuat pengunjung seperti menyebarkan berita palsu seperti artis popular meninggal dunia dan sebagainya. Memerlukan daya dan usaha tambahan untuk dapat bersaing dengan blog lain dan mendapat banyak pengunjung.

3. Mesti Menulis Artikel Setiap Hari

Namun, anda sebagai blogger mesti rajin menulis artikel untuk diterbitkan nanti. Setiap hari anda mesti melakukan kemas kini blog agar pengunjung tidak meninggalkan blog anda. Sungguh letihnya bila harus menulis artikel setiap hari, apatah lagi ketika anda mengalami idea-idea buntu dalam penulisan. Terutama jika kebosanan mula melanda anda, pastinya ia akan menambah berat perjalanan anda untuk menjadi blogger.

4. Bersaing untuk Mendapatkan Halaman Pertama Yang Sangat Melelahkan

Ini berkait rapat dengan titik di nombor dua, apabila anda menargetkan kata kunci dan kemudian berjaya menempati halaman satu, maka itu dapat menjadi sumber pengunjung anda. Tetapi jangan gembira sekarang, kerana untuk mendapatkan kedudukan halaman pertama anda harus mengalahkan banyak blog lain yang tentunya sangat sukar.

Terutama pada kata kunci yang popular dan diminati oleh orang ramai, pastinya ia akan menghabiskan tenaga dan masa anda. Di sini banyak membuat Blogger menyerah yang kemudian tidak menggalakkan mereka dalam menempuh dunia blogging.

5. Mendapatkan Wang Dari Blog Yang Mengambil Masa

Sudah tentu semuanya tidak dapat diperoleh dengan serta-merta, semuanya memerlukan proses dan masa yang tidak singkat. Untuk dapat wang dari blog mungkin satu tahun adalah masa yang boleh dikatakan sangat pantas.

Ada sebilangan blogger yang mengatakan bahawa mereka hanya dapat memperoleh wang dari blog setelah menulis blog selama tiga tahun, empat tahun malah lima tahun. Jadi semuanya bukan pekerjaan segera dan tidak memerlukan kerja keras, semuanya bergantung pada kerja keras anda dalam dunia blogging ini.

Baca juga:  Adakah Efisien Bagaimana Membangun Blog Anda? Cuba lakukan 5 perkara ini

6. Luangkan Banyak Masa dan Tenaga

Ia akan menghabiskan masa dan tenaga anda. Masa anda bersama keluarga dan orang terdekat anda pasti akan berkurang kerana aktiviti blog anda. Dan itu adalah sesuatu yang berat, terutama bagi anda yang sudah berkahwin. Dan bukan sahaja masa dan tenaga akan habis, ia juga dapat dikurangkan secara kewangan. Dan semua itu tidak dapat menjamin anda akan mendapat wang dari aktiviti blog anda.

Bagaimana, masih berminat untuk menjadi blogger? Atau berhenti di sini sahaja. Itu semua bergantung pada anda sendiri yang memutuskan, teruskan atau berputus asa untuk mencapai kejayaan sebagai Blogger!

Artikel Berkaitan