Pengguna Facebook yang Diketahui Sekarang Kini Lebih Luas Dalam Pembaruan Status Langsung, Apa yang Menyebabkannya?

Pengguna FacebookImej dari Telegraph.co.uk

Sekiranya anda melihat tajuk di atas dan mesti melantik satu orang, maka saya boleh dijadikan contoh. Ya, saya jarang mengemas kini status secara langsung di #Facebook. Walaupun anda mendapat status di profil Facebook saya, ia hanya menyegerakkan retweet dari akaun Twitter saya. Saya beberapa kali mengakses Facebook tetapi tidak mengemas kini status saya tetapi hanya untuk melihat pemberitahuan, mesej atau berita dari beberapa rakan saya.

Entah mengapa saya sudah malas untuk melakukan kemas kini status secara langsung dari Facebook. Mungkin jika dikira boleh hampir setahun saya tidak melakukan kemas kini status secara langsung dari Facebook. Ini tidak bermaksud bahawa saya mempunyai masalah dengan media sosial, tetapi saya tidak tahu mengapa saya sudah malas jika saya mahu mengemas kini status saya di Facebook secara langsung dan mungkin saya lebih suka berinteraksi di Twitter.

Menurunkan Jumlah Perkongsian di Facebook

Bertanya untuk bertanya nampaknya saya tidak bersendirian dalam kategori orang yang jarang mengemas kini status secara langsung di Facebook. Oleh kerana data diketahui bahawa sehingga pertengahan 2015, jumlah perkongsian di Facebook telah menurun 5.5 peratus berbanding tahun sebelumnya. Sementara itu, jumlah catatan asal, iaitu catatan langsung di Facebook, bahkan mengalami penurunan yang lebih teruk, mencapai 21 peratus tahun ke tahun.

Pada awal tahun 2016, catatan asal telah menurun sebanyak 15 peratus dari tahun ke tahun. Dari data ini dapat disimpulkan bahawa pengguna Facebook kini semakin jarang melakukan "kemas kini status" baik dalam bentuk menulis sesuatu, memuat naik foto atau jenis kandungan lain secara langsung tentu saja.

Artikel lain:  Berikut adalah 7 Pengumuman Penting Facebook pada Persidangan F8 2016

Kepentingan Catatan Asal untuk Facebook

Untuk Facebook, catatan asal yang dibuat oleh pengguna secara langsung memang sangat penting. Apa yang ada di dalamnya? Menurut #media sosial yang sudah mempunyai sejumlah pengguna mencapai 1.6, pengeposan asal akan dapat menjana interaksi pengguna.

Sebagai contoh posting asal mengenai status pertunangan atau mengemas kini soalan keluarga, akan dapat membuat pengguna lain bertindak balas dengan memberikan komen dan tanda "suka". Dengan sambutan yang baik ini, suasana di media sosial oleh Mark Zuckerberg akan terus hidup dan akan membuatkan pengguna berasa lebih selesa untuk jangka masa panjang.

Sebab Jarang Pengguna Mengemas kini Catatan Secara Langsung

Soalan seterusnya yang mesti dijawab adalah mengapa pengguna Facebook sekarang cenderung untuk membuat catatan asal langsung dari Facebook? Untuk mengenal pasti ini, kita pasti akan mendapat beberapa jawapan. Jawapan pertama, mungkin kerana terlalu banyak "kawan" di akaun pengguna. Lebih banyak rakan yang anda ada akan menjadikan ruang peribadi di Facebook menjadi lebih kecil. Inilah yang menjadikan pengguna lebih malas untuk menghantar terus dari Facebook.

Perkara kedua yang membuat pengguna malas untuk mengemas kini status secara langsung di Facebook adalah kerana terlalu bising atau sesak dengan media sosial. Facebook pada masa ini sudah terlalu sibuk dengan pelbagai berita dan iklan yang tersebar di News Feed.

Dari sini barulah ramai pengguna Facebook yang merasa tidak selesa dengan keadaan Facebook yang semakin sesak dan bising sehingga membuat mereka akhirnya malas untuk mengemas kini status Facebook. Kemungkinan terakhir yang membuat pengguna jarang melakukan kemas kini status secara langsung di Facebook adalah disebabkan oleh media sosial baru seperti Twitter, Path, #Instagram yang semakin disukai oleh netizen.

Facebook Mencuba untuk Membuat Kemas Kini Status Pengguna Langsung Aktif

Mengetahui Facebook ini sebenarnya telah membuat pelbagai usaha sehingga banyak pengguna yang kembali membuat catatan langsung. Perkara-perkara yang dilakukan oleh Facebook termasuk mengubah algoritma Feed Berita untuk menjadikannya lebih asli. Selain itu, Facebook juga sering mengingatkan pengguna tentang peristiwa besar yang sering dibincangkan.

Baca juga:  Jenis Pengguna Facebook yang Perlu Anda Buang dari Persahabatan

Perkara lain yang dilakukan oleh Facebook adalah dengan mengangkat semula catatan lama yang dimuat naik pada tahun sebelumnya. Dan usaha terbaru dan yang akan muncul kemudian adalah pelancaran versi percubaan aplikasi Facebook (beta) di iOS oleh pengasas Facebook, Mark Zuckerberg.

Dalam aplikasi Facebook terbaru ini akan ada dua pilihan pengeposan baru, iaitu muzik dan tayangan slaid. Selain itu ada juga pilihan lain yang akan diberikan di sana seperti foto, video, perasaan, dan daftar masuk. Menariknya lagi dalam aplikasi Facebook terbaru akan ada juga butang GIF. Semua ini dilakukan oleh Facebook untuk membawa pengguna kembali aktif kembali menyiarkan secara langsung dari Facebook.

Artikel Berkaitan