Dunia Bayi ~ Perniagaan Penyewaan Peralatan Bayi Bermula Dari Keperluan Peribadi

Dunia BayiImej dari Zonamama.com

Salah satu pasaran perniagaan yang sering terlepas dari pemantauan perniagaan di Dunia adalah pasar bayi atau bayi dan anak kecil. Pasaran perniagaan ini sebenarnya jika diuruskan secara profesional dan inovatif, mampu menghasilkan keuntungan yang luar biasa. Ini telah dibuktikan oleh seorang usahawan wanita bernama Tedriya.

Pengusaha wanita yang mengaku tidak pernah mempunyai pengalaman dalam bidang perniagaan ini, sebenarnya dapat mengembangkan perniagaan yang bebas dalam bidang penyewaan peralatan bayi bermula dari tujuan sederhana. Sejak awal hanya ingin memanfaatkan peralatan bayi yang tidak digunakan, Tedriya bahkan terpikat untuk mengembangkan peluang di lapangan di mana pesaing masih kesepian.

Setelah beberapa tahun berjalan, perniagaan penyewaan peralatan bayi, yang diberi nama Baby's World, mampu membawa perolehan perniagaan yang cukup lumayan. Maklumat terperinci dapat rakan sekerja merujuk pada artikel berikut.

Menjadi Perintis dalam Penyewaan Peralatan Bayi

Pada tahun 2007, Tedriya mendakwa pada awalnya tidak mempunyai pemikiran untuk mendirikan perniagaan. Pada masa itu setelah melahirkan bayi pertamanya, sebenarnya pelbagai peralatan bayi yang dia gunakan tidak lebih dari 1 tahun. Selepas itu, peralatan lebih kerap ditumpuk dan tidak digunakan di gudang. Inilah sebab utama Tedriya memulakan perniagaan penyewaan peralatan bayi.

Dia ingin memanfaatkan peralatan ini agar tidak rosak. Apabila ditanya oleh beberapa orang, peralatan bayi itu pasti dapat digunakan jika dia mempunyai bayi lain. Tetapi dia berpendapat bahawa peralatan bayi juga memiliki usia pemakaian, yang jika terlalu lama tidak bagus untuk digunakan kerana usang dan berbau.

"Ia pasti berdebu dan usang. Belum lagi bau apak dapat membuat bayi sesak nafas, "katanya.

Artikel lain:  Perkhidmatan Membuat Nama Bayi, Perniagaan Unik Semakin Berkilauan 

Sebab kedua mengapa Tedriya hebat dalam menjalankan perniagaan ini adalah kerana dia sangat memahami bahawa banyak peralatan bayi sememangnya mahal. Ini adalah masalah bagi ibu-ibu, yang pastinya merasa kurang berkesan untuk membelanjakan kos yang besar untuk sesuatu yang hanya akan digunakan untuk beberapa waktu. Dan benar, alasan itu juga dinyatakan oleh banyak orang yang kini menjadi pelanggan tetap dalam perniagaan penyewaan peralatan bayi Tedriya.

Dunia Bayi yang Berkembang Awal

Setelah menyiapkan semua konsep perkhidmatan dan juga memperluas persediaan peralatan bayi, Tedriya kemudian mula menyebarkan promosi melalui brosur dan juga iklan di harian tempatan. Untuk lokasi yang mempertimbangkan potensi untuk memasarkan perniagaan mereka, iaitu di hospital dan klinik bersalin yang dikunjungi oleh banyak ibu sama ada mereka hamil atau baru melahirkan.

Dari situ perlahan-lahan perniagaan Baby's World mula dikenali dan banyak pelanggan. Untuk pilihan produk yang boleh disewa, termasuk kotak tidur, tempat tidur, kereta dorong, baby walker, tempat duduk kereta dan beberapa peralatan lain yang tentunya sering diperlukan oleh keluarga yang baru melahirkan atau sudah balita.

Jika dilihat pada jumlah barang yang dapat disewa, dulu sangat terhad. Ini sering menyebabkan pesanan bertambah dan pengguna mesti bersedia memasuki senarai menunggu untuk dapat menikmati perkhidmatan Baby's World.

"Tetapi sekarang ia mengalami kemajuan yang ketara. Sedikit demi sedikit, saya menambahkan jumlah item dengan beberapa model agar pelanggan dapat memilih model yang sesuai dengan hiasan bilik. Secara total, sekarang ada 100 barang ditambah berbagai peralatan, "jelas wanita yang biasa disebut Ya.

Halangan dan Pembangunan Perniagaan

Walaupun sekarang mempunyai sejumlah pelanggan yang baik di kawasan tempat tinggal, iaitu di Depok, ke beberapa lokasi lain di sekitar Depok, tetapi perniagaan Baby's World Tedriya masih belum bebas dari kekangan perniagaan. Dan apa yang dirasakan adalah yang terbaik dari segi pengangkutan peralatan bayi penghantaran.

Hingga kini Tedriya masih bergantung pada penghantaran manual yang turut dibantu oleh suaminya. Oleh itu, masa penghantaran sangat terhad, terutama bagi pelanggan yang berada jauh dari tempat mereka tinggal.

Selain memastikan kesinambungan perniagaan sambil memastikan pengguna mendapat perkhidmatan terbaik, Tedriya juga menerapkan beberapa peraturan, seperti pada awal penyewaan. Setiap penyewa dikehendaki menyertakan fotokopi kad pengenalan dan akaun telefon peribadinya, untuk memastikan data penyewa dan mengurangkan kemungkinan perkara buruk yang boleh berlaku seperti pencurian barang.

Baca juga:  Afra Kids ~ Perniagaan T-Shirt Kanak-kanak yang Berjaya dengan Membawa Dakwah Misi

Di samping itu, jika ada kerosakan pada barang yang disebabkan oleh penyewa, Baby's World menetapkan harga denda yang cukup ringan dari Rp3,000 hingga Rp5,000. Dengan harga sewa antara belasan hingga puluhan ribu rupiah, perkhidmatan Baby's World masih dianggap sangat berpatutan berbanding dengan pesaing yang ada.

Berkat ketabahan dan keberanian untuk memanfaatkan peluang perniagaan, Tedriya kini dapat meraih keuntungan yang cukup besar dari perniagaan penyewaan peralatan bayi. Tidak ketinggalan melihat kekurangan pesaing, terutama di daerah Depok, menjadikan perniagaan yang dijalankan oleh Tedriya mempunyai masa depan yang cerah.

Artikel Berkaitan