Adakah benar bermain telefon bimbit ketika ribut petir sangat berbahaya? Ikuti Penjelasan di Bawah

bahaya bermain telefon bimbit semasa kilatImej dari Agu.org

Dulu, ketika hujan disertai dengan bunyi kilat, saya sering diingatkan oleh ibu saya untuk mematikan semua yang bersambung dengan elektrik. Bukan hanya alat elektronik yang disambungkan ke elektrik, saya juga diingatkan oleh ibu saya untuk tidak menggunakan telefon bimbit. Dari apa yang diingatkan oleh ibu saya, momen saya segera bertindak balas.

Sekiranya peranti elektronik disambungkan ke antena, mungkin saya lebih pasti mematikannya ketika hujan dan kilat datang. Tetapi untuk peranti mudah alih, saya sedikit ragu dengan kenyataan ibu saya. Tetapi lama-kelamaan kepercayaan saya terhadap pernyataan ibu saya semakin kuat. Pengukuhan ini sendiri disokong oleh beberapa peristiwa maut dan dahsyat yang berlaku akibat penggunaan telefon bimbit ketika hujan disertai kilat ini.

Fikiran Berubah Ketika Kejadian Berlaku

Berita yang muncul secara tiba-tiba membuat fikiran saya berubah ketika itu. Berita ini sungguh mengejutkan, bagaimana mungkin seorang lelaki bernama Jordan yang disambar petir tidak diketahui mati di kawasan perkuburan di San Diego Hills ketika dia sedang sibuk bermain di telefon bimbit ketika cuaca disertai kilat.

Maklumat lebih terperinci diketahui ketika itu Jordan sedang menggunakan peranti mudah alih yang dimasukkan ke dalam poket seluar dan menempelkan handsfree (aksesori audio telefon bimbit) ke telinganya. Dari sini saya mula takut bermain telefon bimbit ketika hujan disertai kilat. Tetapi adakah itu benar? Berikutan kajian semula.

Artikel lain:  4 Bahaya Menggunakan Alat Sebelum Tidur untuk Kesihatan, Berhati-hatilah!

Dua Pendapat berbeza

Dalam kajian oleh beberapa pakar, terdapat dua perkara yang berbeza dan bertentangan. Satu pendapat menyatakan bahawa penggunaan telefon bimbit ketika hujan disertai petir adalah berbahaya tetapi di sisi lain menyatakan bahawa penggunaan telefon bimbit ketika hujan disertai kilat masih selamat.

Pendapat pertama yang menyatakan bahawa penggunaan telefon bimbit ketika hujan disertai kilat adalah selamat dinyatakan oleh doktor di UK. Doktor di UK menyatakan bahawa apabila seseorang disambar kilat, arus elektrik dapat mengalir ke luar badan (flashover luaran) atau ia juga dapat mengalir ke dalam. Dan perkara yang mengalirkan elektrik dengan mudah (bahan konduktif) seperti logam dan cecair, yang bersentuhan langsung dengan kulit, akan berpeluang mengalirkan arus elektrik ke dalam badan. Oleh itu, jika ia dikaitkan dengan beberapa kejadian yang disebabkan oleh penggunaan elektrik semasa hujan disertai kilat maka ini mungkin berlaku. Kerana penggunaan telefon bimbit bebas tangan berwayar akan menjadi bahan konduktif.

Pendapat kedua yang menyatakan bahawa penggunaan telefon bimbit dalam hujan disertai kilat selamat dinyatakan oleh jurnal agensi cuaca Amerika Syarikat, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Menurut jurnal NOAA, dinyatakan bahawa penggunaan telefon bimbit ketika hujan disertai kilat akan selamat. Sebabnya adalah menurut NOAA tidak ada kaitan langsung antara pengguna dan kilat. Namun, dalam pernyataan lebih lanjut, NOAA menyarankan agar tidak menggunakan telefon darat, misalnya darat yang boleh mengalirkan elektrik ketika hujan dengan kilat.

Minimumkan Risiko dengan Menjalankan Petua Selamat Berikut

Walaupun masih ada andaian yang tidak percaya bahawa kejadian ini adalah akibat kilat, pada pendapat saya alangkah baiknya jika kita meminimumkan risikonya. Ini disebabkan adanya komponen bahan konduktor elektrik seperti logam dan kabel dalam telefon bimbit yang berbahaya untuk digunakan ketika hujan atau terdapat kilat. Oleh itu untuk mengurangkan perkara-perkara yang tidak diingini, kita harus menerapkan petua selamat berikut.

Petua Ketika Di Luar

  • Sekiranya cuaca memang diketahui tidak mesra dan terutama ada kilat, maka anda harus menangguhkan semua aktiviti.
  • Cari tempat berteduh dengan bumbung atau masuk ke dalam rumah jika terdapat kilat.
  • Sekiranya anda tidak menjumpai tempat untuk berlindung, berjalanlah merangkak atau merangkak. Pastikan kedudukan badan sedekat mungkin dengan tanah atau bumi.
  • Elakkan lantai dan dinding konkrit kerana aliran elektrik dapat bergerak melalui wayar ke barisan logam konkrit atau besi.
  • Peraturan 30-30 adalah perkara yang perlu anda perhatikan dalam petunjuk keselamatan kilat ini. Peraturan 30-30 bermaksud bahawa tidak lama setelah melihat kilat, mulailah menghitung hingga 30. Sekiranya anda mendengar guruh sebelum kiraan 30, segera masuk ke dalam bilik dan pastikan untuk tidak bergerak ke luar sehingga 30 minit selepas guruh terakhir.

Baca juga:  Mempunyai Telefon Pintar? Inilah 5 Petua untuk "Mengecas" Baik untuk Telefon Pintar Anda

Petua Ketika Di Bilik

  • Jangan bergerak dengan air semasa ribut petir, kerana kilat elektrik dapat mengalir melalui paip.
  • Matikan semua alat elektrik kerana elektrik kilat juga dapat menyebarkan melalui sistem elektrik dan sistem antena televisyen dan radio.
  • Elakkan lantai dan dinding konkrit dan jangan gunakan kabel telefon.

Artikel Berkaitan