Sasha Sunu ~ Berjaya Melancarkan 100preneur dengan Kepercayaan dan Kesungguhan

Sasha SunuImej dari SWA.co.id

Menjadi diri sendiri dengan menyukai bidang yang anda suka sangat memberi kepuasan dan suasana keseronokan yang tiada tandingannya. Inilah yang terjadi pada Sasha Sunu dan mungkin anda juga ada di sana. Siapa Sasha Sunu? Sasha Sunu adalah pengasas bersama, editor dan ketua platform 100preneur.com dan pasukan strategik dari Hundred Company.

Dengan latar belakang Perakaunan Universiti Dunia, Sasha, yang sangat gemar dan berminat mempelajari pemasaran, akhirnya mendapat pekerjaan yang berkaitan dengan pengetahuan pemasaran. Pilihan yang tidak sia-sia atas dasar semangat dan sedikit berbeza dengan jalan pendidikan mampu memimpin Sahsa menuju kejayaan. Lalu bagaimana kisah kerjaya Sasha Suhu? Berikutan kajian semula.

Sebelum Kerjaya di Syarikat Seratus

Setelah menamatkan pengajian jurusan Perakaunan, World University, wanita kelahiran Jakarta, 14 November 1986 itu sememangnya secara langsung mengejar kerjaya dalam bidang pemasaran. Kesempatan itu datang ketika dia dipekerjakan untuk bekerja di Unilever World di bahagian pembinaan jenama pada tahun 2007. Di Unilever, Sasha memegang jawatan sebagai Penolong Pengurus Jenama yang tugasnya pasti sesuai dengan apa yang disasarkan pada pemasaran.

Di sinilah Sasha memperoleh banyak pengetahuan dan pengalaman tentang pemasaran yang tidak dia dapatkan di bangku kuliah. Dari kerjaya Unilever Sashsa terhenti sebentar kerana dia memutuskan untuk belajar lagi di Bournemouth University, United Kingdom. Dari sana dia memperoleh Sarjana Seni dalam Periklanan dan Komunikasi Pemasaran. Sekarang dari peringkat sarjana ini, Sasha kemudian bergabung dengan Syarikat Seratus untuk menguruskan platform 100preneur.com.

Artikel lain:  Nabilah Alsagoff ~ Sukar Tidur Jarang untuk Menjaga Kejayaan Permulaannya

Berfungsi di 100preneur.com

Pengenalannya kepada 100preneur.com bermula dengan pertemuannya dengan Apung et al do Hundred Company. Dari pertemuan ini mereka kemudian bersetuju untuk mengembangkan 100preneur.com yang ketika itu masih dalam peringkat pembangunan jurutera. Di platform dalam talian ini yang menyajikan pelbagai maklumat dan potret usahawan Dunia, Sasha ditugaskan sebagai Editor dan Ketua.

Dalam posisi ini Sahsa sendiri berusaha untuk menguruskan laman webnya, mengatur strategi luar jangka dan merancang perniagaan menjelang 100preneur.com. Sasha sendiri mempunyai orang bawahan, penulis yang harus dia arahkan. Sebagai tambahan kepada penulis yang mempunyai 3, Sasha juga mengawasi 1 pengembang dan 1 operasi.

Cabaran Menyertai Syarikat Permulaan 

Semasa bergabung dengan 100preneur.com, yang sebenarnya baru ditubuhkan, Sasha menghadapi banyak cabaran. Beberapa cabaran yang harus dia hadapi termasuk bagaimana memperbesar perniagaannya dengan sumber yang terhad. Di samping itu, dia juga mesti mencari sebanyak mungkin khalayak dalam keadaan sumber, termasuk keadaan kewangan yang minimum.

Pencapaian Sasha Sunu dengan 100preneur.com

Setelah menyertai beberapa tahun dengan 100preneur.com, Sasha kini mempunyai beberapa pencapaian. Salah satu pencapaian yang paling mengagumkan ialah dapat memasukkan 100 usahawan dalam acara Get in the Ring bekerjasama dengan Kementerian Pelancongan dan Ekonomi Kreatif. Menurut Sasha, pertandingan Get In The Ring memang satu pencapaian yang baik.

Kerana dengan acara ini 100 usahawan dapat melangkah lebih jauh untuk mengembangkan keusahawanan di Dunia. Yang pasti dengan acara Get In The Ring 100preneur juga dapat menjadikan rangkaian lebih tersebar luas. Pencapaian ini memang telah terbukti. Kerana dengan acara ini 100preneur.com sudah mempunyai jaringan dengan beberapa pengasas permulaan  dan komuniti  permulaan dan universiti di Dunia.

Baca juga:  Menjadi Wanita Kerjaya Berpendapatan Tinggi? Ini adalah pilihan profesion!

Matlamat dan Rancangan Masa Depan

Walaupun mempunyai pencapaian yang baik di 100preneur.com, wanita ini yang suka membaca dan makan dan melancong masih mempunyai sasaran dan rancangan untuk masa depan. Sasha yang suka dunia muzik, filem dan hiburan mahu 100 usahawan dengan media sosial dan berita dalam talian berkembang menjadi lebih besar.

Selain itu pengunjung dan netizen juga gemar membaca media ini. Malah untuk mencapai pencapaian ini jumlah atau jumlahnya telah ditentukan oleh pasukan. Sasaran atau rancangan kedua Sasha dengan pasukan 100preneur.com adalah mewujudkan perunding perniagaan untuk usahawan dengan sasaran utama pengusaha sederhana kecil. Dengan pengalamannya, Sasha dan pasukan 100preneur percaya bahawa mereka akan dapat membantu usahawan untuk membina perniagaan mereka untuk memasarkan produk mereka.

Disokong oleh rangkaian 100 usahawan, Sasha lebih yakin bahawa dia akan dapat menjadikan usahawan yang menyertainya mendapatkan pelabur atau menjadi pembeli dan pengguna yang lebih besar.

Artikel Berkaitan