Kesalahan Mudah Di Media Sosial Boleh Memberi Kesan Buruk Pada Kerjaya Anda

kesan media sosialImej dari Forbes.com

Pada masa kini, orang tidak hanya bersosial dengan bertemu muka, tetapi dengan media sosial, orang boleh berinteraksi walaupun tanpa bertemu secara langsung. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan dengan media sosial, tetapi tentu anda perlu bijak menggunakan media sosial.

Keperluan kawalan dalam membuat status, membuat komen atau berkongsi kandungan tertentu melalui media sosial masih harus dipertahankan. Kerana jika anda tidak berhati-hati, kesalahan mudah yang dilakukan di media sosial boleh mempengaruhi perkembangan kerjaya anda sendiri.

Terdapat beberapa kesalahan mudah yang sering dilakukan seseorang melalui akaun media sosialnya. Dan selalunya mereka tidak menyedari apa yang dilakukannya sangat mempengaruhi kerjayanya. Berikut adalah beberapa kesalahan yang sering dilakukan melalui media sosial yang berpotensi untuk mempengaruhi karier seseorang secara negatif.

1. Menceritakan Proses Temuduga Pekerjaan di Media Sosial

Proses temu duga kerja sebenarnya bukan proses yang boleh disebarkan kepada banyak orang. Terutama jika anda menyiarkan semua maklumat mengenai wawancara kerja yang telah anda lakukan melalui media sosial, itu bukan perkara yang baik. Ini sering berlaku kerana saya sangat gembira seseorang dapat melalui ujian temu ramah pekerjaan dengan baik kemudian membuatnya hilang kawalan dan membuang semua maklumat yang berkaitan dengan wawancara itu.

Terdapat kesan buruk yang boleh berlaku semasa anda melakukan ini. Syarikat boleh membatalkan keputusan untuk menerima anda sebagai pekerja kerana apa yang telah anda lakukan dengan menyebarkan maklumat yang berkaitan dengan wawancara kerja.

Artikel lain: 5 Cara Menghadapi Debat Etika di Media Sosial

2. Lakukan Kebohongan Mengenai Kehadiran

Saya rasa ini sering dilakukan oleh sesiapa sahaja, walaupun ini sangat berisiko dilakukan oleh pekerja atau pekerja syarikat. Contoh mudah adalah, apabila anda misalnya membuat status "menikmati kopi pagi di pantai" walaupun sebelum ini anda tidak masuk kerana sakit.

Terutama dengan menambahkan foto asli anda menikmati kopi di tepi pantai, sangat berbahaya bagi masa depan karier anda. Oleh itu, anda seharusnya dapat mengawal diri sendiri mengenai cara menggunakan media sosial dengan bijak.

3. Mengkritik Melalui Media Sosial

Pelbagai fungsi yang dapat diperoleh dari penggunaan media sosial, baik dan buruk bergantung kepada anda sebagai pengurus. Malah cadangan kritikan dapat dinyatakan melalui media sosial. Tetapi percayalah, kritikan atau cadangan yang anda kemukakan melalui media sosial bukanlah sesuatu yang positif.

Bagus jika anda benar-benar mempunyai uneg, beritahu secara profesional dengan syarikat. Jangan mengkritik atau membicarakan syarikat anda di ruang publik, itu akan membuat anda dinilai sebagai orang yang tidak profesional oleh syarikat itu, dan itu boleh membuat karier anda terhambat.

4. Komen Pedas Terkemuka SARA

Sesungguhnya memberi komen atau status melalui media sosial adalah hak dan kebebasan anda. Tetapi jika anda menggunakannya tanpa kawalan, maka anda sendiri akan terpengaruh. Membuat atau memberi komen yang menjengkelkan malah membawa kepada SARA, sangat berbahaya. Itu pasti merupakan penilaian negatif terhadap syarikat tempat anda bekerja.

Kebebasan berpendapat dijamin oleh negara, tetapi menyatakan pendapat anda dengan cara yang baik tentunya akan lebih mencerminkan kemampuan dan kemampuan anda sendiri. Berdebat dengan cara negatif hanya akan menunjukkan betapa ketatnya otak anda. Jadi, berhati-hatilah ketika berhujah melalui media sosial.

Baca juga:  Cara Bijak untuk Menangani Kritikan di Media Sosial

5. Memprovokasi Perkara Negatif

Kadang-kadang kita tidak berpuas hati dengan dasar syarikat, tetapi tidak mengajak rakan sekerja lain untuk melakukan perkara negatif kepada syarikat. Lebih-lebih lagi, mengundang melalui media sosial yang pasti akan diketahui oleh banyak orang, adalah sangat buruk.

Ada baiknya jika anda berbincang secara elegan dengan syarikat anda. Berfikirlah dengan bijak dan jangka panjang, jangan berfikir kerana emosi sejenak. Cara berbincang dan mendengar lebih banyak dapat menyejukkan suasana agar dapat menghasilkan dasar yang lebih baik.

Itulah beberapa kesalahan menggunakan media sosial yang perlu anda jangkakan. Cuba jangan buat semuanya.

Artikel Berkaitan